Μάθετε στο Παιδί σας να Προσέχει στο Ίντερνετ

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Ακούτε ειδήσεις και μένετε με την εντύπωση ότι το Ίντερνετ είναι άντρο εκφοβιστών, σεξουαλικών διαφθορέων και κλεφτών προσωπικών δεδομένων. Ανησυχείτε, και όχι άδικα: Το παιδί σας μπαίνει συχνά στο διαδίκτυο και φαίνεται να αγνοεί τους κινδύνους.

Μπορείτε να μάθετε στο παιδί σας να προσέχει στο Ίντερνετ. Πρώτα, όμως, δείτε κάποια πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη χρήση του.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

Οι έφηβοι μπορούν να μπαίνουν στο Ίντερνετ από φορητές συσκευές. Ο κανόνας που λέει να βρίσκεται ο υπολογιστής σε κοινή θέα μέσα στο σπίτι εξακολουθεί να έχει την αξία του. Αλλά με μια ταμπλέτα ή ένα κινητό με σύνδεση στο Ίντερνετ, το παιδί σας μπορεί να έχει μεγαλύτερη πρόσβαση στο διαδικτυακό κόσμο από ποτέ—και χωρίς τη δική σας επίβλεψη.

Κάποιοι έφηβοι δαπανούν υπερβολικό χρόνο στο Ίντερνετ. «Ανοίγω το κομπιούτερ μου με σκοπό να ελέγξω το e-mail μου για πέντε λεπτά και καταλήγω να βλέπω βίντεο με τις ώρες», παραδέχεται ένα 19χρονο κορίτσι. «Δεν έχω αυτοέλεγχο».

Οι έφηβοι μπορεί να αποκαλύψουν στο Ίντερνετ περισσότερα πράγματα από όσα πρέπει. Επικίνδυνα άτομα μπορεί να συνδυάσουν τα σχόλια και τις φωτογραφίες που ανεβάζει ένας έφηβος στο Ίντερνετ για να μάθουν πληροφορίες όπως το πού μένει, πού πηγαίνει σχολείο και ποιες ώρες δεν είναι κανείς στο σπίτι.

Ορισμένοι έφηβοι δεν αντιλαμβάνονται τον αντίκτυπο που έχουν τα όσα δημοσιεύουν. Ό,τι αναρτάται στο διαδίκτυο παραμένει στο διαδίκτυο. Μερικές φορές, σχόλια και φωτογραφίες που εκθέτουν ένα άτομο ανακαλύπτονται αργότερα—για παράδειγμα από κάποιον μελλοντικό εργοδότη που ερευνά το ιστορικό ενός υποψηφίου.

Ανεξάρτητα από αυτές τις ανησυχίες, να θυμάστε το εξής: Το Ίντερνετ δεν είναι εχθρός σας. Απεναντίας, αυτό που δημιουργεί προβλήματα είναι η άσοφη χρήση του Ίντερνετ.

ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ

Μάθετε στο παιδί σας να θέτει προτεραιότητες και να διαχειρίζεται το χρόνο του. Για να γίνει υπεύθυνος ενήλικος, ο έφηβος πρέπει μεταξύ άλλων να μάθει να θέτει σωστές προτεραιότητες. Η επικοινωνία με την οικογένεια, το διάβασμα για το σχολείο και οι δουλειές στο σπίτι είναι πιο σημαντικά πράγματα από την άσκοπη περιήγηση στο Ίντερνετ. Αν σας προβληματίζει η ποσότητα του χρόνου που περνάει το παιδί στο διαδίκτυο, βάλτε του όρια—στην ανάγκη, χρησιμοποιήστε και χρονόμετρο.—Βιβλική αρχή: Φιλιππησίους 1:10.

Μάθετε στο παιδί σας να σκέφτεται προτού αναρτήσει κάτι. Βοηθήστε το παιδί σας να σκέφτεται ερωτήσεις όπως: Θα μπορούσε η δημοσίευση αυτού του σχολίου να κάνει κακό σε κάποιον; Πώς θα επηρεάσει αυτή η φωτογραφία τη φήμη μου; Θα ντραπώ αν οι γονείς μου ή άλλοι ενήλικοι δουν τη φωτογραφία ή το σχόλιο; Τι συμπέρασμα θα βγάλουν για εμένα αν το δουν; Τι θα σκεφτόμουν εγώ για κάποιον που θα ανέβαζε ένα τέτοιο σχόλιο ή φωτογραφία;—Βιβλική αρχή: Παροιμίες 10:23.

Μάθετε στο παιδί σας να ζει βάσει αξιών—όχι απλώς βάσει κανόνων. Δεν μπορείτε να είστε πάνω από το κεφάλι του παιδιού όλη μέρα. Εκτός αυτού, ο στόχος σας δεν είναι να ελέγχετε τα παιδιά σας αλλά να τα βοηθήσετε να «έχουν τις δυνάμεις της αντίληψής τους γυμνασμένες για να διακρίνουν και το ορθό και το εσφαλμένο». (Εβραίους 5:14) Αντί λοιπόν να τονίζετε κανόνες και τιμωρίες ως τον πρώτιστο παράγοντα, κάντε έκκληση στο ήθος του παιδιού σας. Τι είδους φήμη θέλει να έχει; Για ποιες ιδιότητες θέλει να το γνωρίζουν οι άλλοι; Ο στόχος σας είναι να βοηθήσετε το παιδί να παίρνει σοφές αποφάσεις, είτε είστε μπροστά είτε όχι.—Βιβλική αρχή: Παροιμίες 3:21.

Όπως η οδήγηση αυτοκινήτου, έτσι και η περιήγηση στο Ίντερνετ απαιτεί καλή κρίση—όχι απλώς τεχνολογικές δεξιότητες. Επομένως, η καθοδήγηση που μπορείτε να δώσετε εσείς ως γονέας έχει καθοριστική σημασία. Σε τελική ανάλυση, το ζήτημα είναι όπως το θέτει η ειδικός σε θέματα ασφαλούς χρήσης του Ίντερνετ Πάρι Άφταμπ: «Τα παιδιά ξέρουν περισσότερα για την τεχνολογία. Οι γονείς ξέρουν περισσότερα για τη ζωή».

*** g 5/14 σ. 8-9 Μάθετε στο Παιδί σας να Προσέχει στο Ίντερνετ ***

πηγή

Recommended For You