Κοιμούνται οι σκύλοι σαν άνθρωποι;

Όσοι έχουν σκύλους σίγουρα τους έχουν παρατηρήσει όταν κοιμούνται. Εξίσου βέβαιο είναι ότι συχνά θα έχουν αναρωτηθεί αν οι πιστοί φίλοι τους ονειρεύονται, ή τι άλλο συμβαίνει, αλλά και τους ζηλεύουν για τον καλό ύπνο τους. Δύο πρόσφατες έρευνες μας λένε δύο πολύ ενδιαφέροντα πράγματα σχετικά με τον ύπνο των σκύλων.

Η πρώτη έρευνα, που έγινε στην Ουγγαρία, έδειξε ότι είναι πολύ πιθανό κατά τη διάρκεια του ύπνου οι σκύλοι να μαθαίνουν. Αυτό που έκαναν οι ερευνητές ήταν να εκπαιδεύσουν 15 οικόσιτους σκύλους να κάθονται και να ξαπλώνουν χρησιμοποιώντας αγγλικές λέξεις, αντί για ουγγρικές, τις οποίες ήδη γνώριζαν οι σκύλοι. Στη συνέχεια, εφάρμοσαν μικρά ηλεκτρόδια στο κεφάλι τους για να καταγράψουν τη δραστηριότητά τους, ενώ κοιμούνται.

Τα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα έδειξαν ότι κατά τη διάρκεια τρίωρου ύπνου, ο εγκέφαλός τους σημείωσε σύντομες, επαναλαμβανόμενες στιγμές «αργού κύματος» δραστηριότητες, που διαρκούσαν από 0,5 μέχρι 5 δευτερόλεπτα. Αυτές οι δραστηριότητες είναι γνωστό ότι υποστηρίζουν τη μνήμη, τη μάθηση, τη γενική νόηση και την υγιή γήρανση σε ανθρώπους και ποντίκια. Και όπως συμβαίνει στους ανθρώπους, τα θηλυκά σκυλιά μάθαιναν νέες λέξεις κατά 30% σε σύγκριση με το 10% των αρσενικών.

Η δεύτερη έρευνα αφορά την ποιότητα ύπνου των σκύλων. Έτσι, το εύρημά της είναι ότι, όπως ακριβώς οι άνθρωποι, οι σκύλοι μετά από μια άσχημη, στρεσογόνο ημέρα κάνουν άσχημο ύπνο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να κοιτάζουν το ταβάνι ή να στριφογυρίζουν.

Μια κακή ημέρα για ένα σκύλο σημαίνει λιγότερος ύπνος. Έτσι σε τρεις ώρες ύπνου, οι σκύλοι που βίωσαν άγχος έκαναν 20 λεπτά λιγότερο «βαθύ ύπνο» REM, σε σχέση με τους σκύλους που πριν τον ύπνο έπαιξαν κάποιο παιχνίδι ή απασχολήθηκαν από το αφεντικό τους.

http://indeepanalysis.gr

Recommended For You