Και όμως τα drones προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο και στον πλανήτη: Οι έξι χαρακτηριστικές περιπτώσεις!

Όταν το ευρύ κοινό πληροφορήθηκε για την ύπαρξη των drones, πολλοί ήταν εκείνοι οι οποίοι τα συνέδεσαν με στρατιωτικές ενέργειες και τακτικές κατασκοπίας, επομένως η φήμη που απέκτησαν δεν ήταν και τόσο καλή στην αρχή. Χρόνια αργότερα μετά την αρχική τους εμφάνιση, χρησιμοποιήθηκαν σε πολλές καθημερινές εφαρμογές συνεισφέροντας στον άνθρωπο και στο περιβάλλον. Τα drones, πλέον, εξυπηρετούν μεγάλο εύρος καθημερινών αναγκών. Από την προστασία των απειλούμενων ζώων της Αφρικής από τους λαθροκυνηγούς ως και την παροχή πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε μέρη που δεν είχαν ποτέ. Ας δούμε μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις, στις οποίες διαφαίνεται η συνεισφορά τους στο κοινωνικό σύνολο και γενικότερα στον πλανήτη.

1. Καταπολέμηση της ξηρασίας

Αν και οι άνθρωποι μπορεί να μην ανακαλύψουν ποτέ έναν τρόπο να ελέγξουν τον καιρό, πάντοτε υπήρξαν προσπάθειες να τον επηρεάσουν. Η πρακτική της διοχέτευσης ιωδιούχου αργύρου στα σύννεφα για την ενίσχυση των βροχοπτώσεων, γινόταν παραδοσιακά με μικρά αεροπλάνα, ωστόσο όμως η όλη αυτή διεργασία έχει βελτιωθεί σημαντικά με τα drones. Στη Νεβάδα των ΗΠΑ, ένα τέτοιο πείραμα, το οποίο εν μέρει χρηματοδοτήθηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, πραγματοποιήθηκε πριν από λίγους μήνες. Τα drones πέταξαν σε ύψος 400 ποδιών και εξοπλίστηκαν με το απαραίτητο συστατικό το οποίο έριξαν στα σύννεφα. Αν και τα αποτελέσματα του πειράματος είναι αμφίβολα, το γεγονός της χρήσης drones και η περαιτέρω βελτίωση της μεθόδου θα μπορούσε να λύσει ένα χρόνιο πρόβλημα της γεωργίας στη Νεβάδα και στην Καλιφόρνια.

1-drone-cloud-seeding

2. Προστασία των ζώων

Στην Αφρική, η λαθροθηρία έκανε πολλά άγρια είδη να συρρικνωθούν πληθυσμιακά, με τις αρχές να δίνουν μια πραγματική μάχη για να τα προστατεύσουν. Οι ελέφαντες και οι ρινόκεροι είναι αυτά τα είδη που απειλούνται πιο πολύ και μια ομάδα οικολόγων της Ζιμπάμπουε χρησιμοποιεί τα drones για να παρακολουθεί τις κινήσεις των λαθροκυνηγών, προσφέροντας ένα πρόσθετο δίχτυ ασφαλείας γι’ αυτά τα υπό εξαφάνιση ζώα. Συγκεκριμένα, παρακολουθούν το εθνικό πάρκο Hwange από αέρος, καλύπτοντας σαφώς μεγαλύτερη απόσταση σε σχέση με τον άνθρωπο. Εκτός όμως από την κάλυψη μεγάλων εκτάσεων, τα drones μπορούν να προβούν σε νυχτερινή καταγραφή εικόνας, τη χρονική περίοδο, δηλαδή, που οι λαθροκυνηγοί μεταβαίνουν σε προστατευμένες περιοχές για να δηλητηριάσουν τα αποθέματα νερού της άγριας ζωής.

2air-shepherd-drones

3. Τα drones και ως μεταφορείς φαρμάκων

Λίγα χρόνια έχουν περάσει από τότε που η Hirobo αποκάλυψε το HX-1 drone το 2013. Το μικρό αυτό drone, το οποίο μοιάζει και σαν ένα μικρό ελικόπτερο, σχεδιάστηκε προκειμένου να αντέχει σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, όταν θα ταξίδευε σε δυσπρόσιτους προορισμούς. Με τη τιμή του να διαμορφώνεται στα $80.000, αποτελεί ένα πολύ βολικό μέσο για τη μεταφορά αίματος και οργάνων δωρητών καθώς και για τη μεταφορά προμηθειών φαρμακευτικού υλικού. Όλες αυτές οι δυνατότητές του μπορεί να αποδειχθούν σωτήριες για την ανθρώπινη ζωή, σε περιπτώσεις που ένα ασθενοφόρο δε θα μπορούσε να ανταποκριθεί τόσο γρήγορα ή, στη χειρότερη περίπτωση, να φθάσει καν.

hirobo3

4. Παροχή πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέσω drones

Το Facebook έχει υποσχεθεί ένα drone το οποίο θα μπορούσε να παρέχει διαδικτυακή πρόσβαση σε εκείνα τα μέρη του πλανήτη όπου αυτή απουσιάζει, αρκετά πριν το Aquila κάνει την παρθενική του εμφάνιση στους ουρανούς της Arizona. Στην πρώτη του πτήση, το μεγάλο αυτό drone το οποίο χρησιμοποιεί την ηλιακή ενέργεια πραγματοποίησε πτήση για 96 ολόκληρα λεπτά πριν προσγειωθεί με ασφάλεια στο έδαφος. Το Aquila είναι μοναδικό, εξαιτίας του μεγέθους του. Το άνοιγμα των φτερών του φθάνει ή και ξεπερνά το αντίστοιχο ενός Boeing 737. Παρά το μέγεθός του, οι πτητικές του ικανότητες είναι άριστες και το Facebook Connectivity Lab εργάζεται πάνω στη βελτίωση του σχεδιασμού του. Στο άμεσο μέλλον, θα προσφέρει διαδικτυακή πρόσβαση σε απομακρυσμένες περιοχές.

4facebook-aquila-first-flight-06-28-16-1

5. Μεταφορά προμηθειών σε απομακρυσμένες περιοχές της Αφρικής

Νωρίτερα φέτος η εταιρεία Foster + Partners ανακοίνωσε τα σχέδιά της για τη δημιουργία ενός χώρου, ο οποίος θα είχε τα χαρακτηριστικά αεροδρομίου για drones, μέσω του οποίου θα γινόταν η μεταφορά προμηθειών στην Ανατολική Αφρική. Το αεροδρόμιο αυτό θα μπορούσε να λειτουργεί ως χώρος εξοπλισμού και συντήρησης των drones, καθώς και ως αποθήκη προμηθειών. Να σημειωθεί, ότι δεν είναι απλά ένα σχέδιο. Τα πρώτα τρία κτίρια του αεροδρομίου αυτού αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2020.

5foster-partners-droneport-africa

6. Τα Drones και στον κατασκευαστικό τομέα!

Τα drones θα μπορούσαμε να τα παρομοιάσουμε με ιπτάμενα ρομπότ. Μπορούν να προγραμματιστούν ώστε να ακολουθούν συγκεκριμένα σχέδια πτήσης και ανάλογα με τον εξοπλισμό τους να προβαίνουν στην υλοποίηση μιας πληθώρας διαφορετικών διεργασιών. Και όλα αυτά, με ελάχιστη παρέμβαση από τον άνθρωπο. Drones έχουν χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή γέφυρας, η οποία μπορεί να αντέξει το βάρος των ανθρώπων και αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στον κατασκευαστικό τομέα στο μέλλον.

Πηγή

Recommended For You