Ιστορική ανακάλυψη: Βρέθηκε νερό στον Άρη!

Μία λίμνη νερού διαμέτρου περίπου 20 χιλιομέτρων στο νότιο πόλο του πλανήτη Άρη εντόπισαν οι αστρονόμοι. Η ανακάλυψη προήλθε από τις μετρήσεις του ραντάρ του διαστημικού σταθμού Mars Express της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA).

Τα ευρήματα της ESA συνιστούν την πρώτη απόδειξη πως υπάρχει σώμα υγρού ύδατος κάτω από την επιφάνεια. Με βάση την βιόσφαιρα της Γης, το νερό σε υγρή μορφή αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εμφάνιση και την εξέλιξη ζωής.

Η θερμοκρασία της λίμνης εικάζεται πως είναι σαφώς κάτω από το επίπεδο πήξης του νερού όμως η ESA πιστεύει ότι υπάρχουν αλατώδη ιζήματα που επιτρέπουν το νερό να παραμένει σε υγρή μορφή.

Ο κύριος ερευνητής του προγράμματος ραντάρ MARSIS της ESA, Ρομπέρτο Οροσέι, σημείωσε ότι είναι πιθανό να υπάρχει υγρό νερό και σε άλλες περιοχές του Κόκκινου Πλανήτη.

Στην ανακοίνωσή της η Υπηρεσία σημείωσε πως η ανακάλυψη θυμίζει την λίμνη Βοστόκ, που είχε βρεθεί 4 χιλιόμετρα κάτω από τον πάγο στην Ανταρκτική, σημειώνοντας ότι κάποιες μορφές μικροβιακής ζωής επιβιώνουν σε οικοσυστήματα κάτω από τον πάγο.

H ύπαρξη νερού είναι ένα στοιχείο που ίσως σηματοδοτεί την ύπαρξη ζωής.

Recommended For You