Η Toyota εξελίσσει ηλιακό αυτοκίνητο που δεν θα θέλει ποτέ φόρτιση

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι το μέλλον, κάτι που αναμένεται να δούμε μαζικά στους δρόμους μέσα στα επόμενα πέντε έως δέκα έτη και η Toyota σχεδιάζει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο το οποίο θα μπορεί από τον ήλιο να παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει έτσι ώστε να μην χρειάζεται να αναζητά κανείς σταθμούς φόρτισης!

Όσο και αν αυτό μοιάζει με σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας η Toyota έχει ξεκινήσει ένα μεγάλο project σε συνεργασία με τη Sharp και τη New Energy and Industrial Technology Development Organization (NEDO) από την Ιαπωνία με στόχο να δοκιμάσουν νέες τεχνολογίες που θα οδηγήσουν στο παραπάνω αποτέλεσμα.

Στην παρούσα φάση οι δοκιμές γίνονται επάνω σε Toyota Prius και όπως γίνεται αντιληπτό από τα πρώτα αποτελέσματα η έρευνα αυτή δεν θα μας φέρει σύντομα ένα λειτουργικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο όπως το θέλει η Toyota.

Ο Koji Makino, project manager του έργου, σημειώνει πως τα πλεονεκτήματα ενός ηλιακού αυτοκινήτου είναι πως είναι πραγματικά ανεξάρτητο από εγκαταστάσεις φόρτισης.

Οι πρώτες δοκιμές δείχνουν πως η τρέχουσα τεχνολογία των ηλιακών πάνελ δεν είναι ικανή να πραγματοποιήσει το project της Toyota μιας και στο πρώτο αυτοκίνητο που έγιναν δοκιμές η μέγιστη παραγόμενη ενέργεια φτάνει για να το κινήσει μόλις για 6 χιλιόμετρα, ενώ το αυτοκίνητο φορτίζει μόνο όταν είναι σταθμευμένο.

Στόχος του project είναι να ερευνήσουν τρόπους όπου η συγκεκριμένη τεχνολογία θα γίνει περισσότερο αποδοτική έτσι ώστε να μπορέσουν να κατασκευάσουν αυτοκίνητα ηλεκτρικά τα οποία θα είναι παράλληλα και πλήρως αυτόνομα ενεργειακά.

Αν και αυτό φαίνεται πως μάλλον θα καθυστερήσει για τουλάχιστον δέκα χρόνια ήδη η έρευνα δείχνει να αποδίδει αφού καινοτομίες της Sharp αύξησαν την απόδοση σε πρωτότυπα ηλιακά πάνελ από το 20% στα 34%, συγκριτικά με τα πάνελ που κυκλοφορούν στην αγορά.

Παράλληλα η συνεργασία των τριών εταιρειών είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ηλιακών πάνελ με πάχος μόλις 0,03 χιλιοστά δίνοντας έτσι τη δυνατότητα τοποθέτησης τους ακόμα και σε επιφάνειες με καμπύλες.

Το δοκιμαστικό Prius της Toyota είναι καλυμμένο με 1.100 ηλιακά πάνελ, τα οποία έχουν μέγεθος όσο περίπου μια επαγγελματική κάρτα, παρόλα αυτά όπως δήλωσε ο Hirovuki Juso, Senior Manager στη Sharp, δεν είναι πιθανόν να τα δούμε σε μαζική παραγωγή στην παρούσα φάση εξαιτίας του υψηλού κόστους που έχουν.

Recommended For You