Η Google γιορτάζει τα 20 χρόνια της με ένα εντυπωσιακό doodle

Το βίντεο του σημερινού Doodle μας κάνει ένα ταξίδι σε όλες τις δημοφιλείς αναζητήσεις της εταιρίας σε αυτές τις δύο δεκαετίες

Με ένα εντυπωσιακό doodle, που ουσιαστικά πρόκειται για ένα βίντεο από το YouTube, γιορτάζει σήμερα η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης και το πιο εύχρηστο εργαλείο του διαδικτύου, η Google τα 20ά γενέθλιά της.

Πριν από δύο δεκαετίες δύο φοιτητές του Στάνφορντ αποφάσισαν να εγκαινιάσουν μία νέα μηχανή αναζήτησης. Στόχος τους ήταν η οργάνωση του παγκόσμιου όγκου πληροφοριών, ώστε να είναι προσιτός προς όλους και εύχρηστος, ένας στόχος που έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό και έχει λάβει νέες μορφές σε αυτή την εικοσαετία. Πλέον η Google είναι διαθέσιμη σε 150 γλώσσες και 190 χώρες – όμως, η εταιρία είναι αφοσιωμένη να δημιουργεί προϊόντα για όλο τον κόσμο.

Το βίντεο του σημερινού Doodle μας κάνει ένα ταξίδι σε όλες τις δημοφιλείς αναζητήσεις της εταιρίας σε αυτές τις δύο δεκαετίες. (πατήστε το play να δείτε το doodle)

Η Google ξεκίνησε τον Ιανουαριο του 1996 ως ερευνητικό πρόγραμμα από τον Λάρρυ Πέιτζ και τον Σεργκέι Μπριν όταν έκαναν και οι δύο το διδακτορικό τους στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στο Στάνφορντ της Καλιφόρνια.

Ενώ οι συμβατικές μηχανές αναζήτησης κατέτασσαν τα αποτελέσματά τους μετρώντας πόσες φορές οι όροι αναζήτησης εμφανίζονταν στην σελίδα, οι δύο τους δημιούργησαν ένα καλύτερο σύστημα που ανέλυε τις σχέσεις μεταξύ των ιστοσελίδων. Ονόμασαν τη νέα τεχνολογία PageRank, η οποία καθόριζε τη συνάφεια μιας ιστοσελίδας από τον αριθμό και τη σημαντικότητα των σελίδων που οδηγούν πίσω σε αυτήν.

Ονόμασαν τη μηχανή αναζήτησής τους Google. Η λέξη «Google» προήλθε από αναγραμματισμό της λέξης «googol» (ονομασία που είχε αρχικά επιλέξει ο Πέϊτζ), τον μαθηματικό όρο που εισήγαγε ο Μίλτον Σιρότα για τον αριθμό 10100 που γράφεται: «1 ακολουθούμενο από 100 μηδενικά». Με τον όρο αυτόν η Google επιθυμεί να υποδηλώσει την αποστολή της εταιρίας να οργανώσει το τεράστιο πλήθος πληροφοριών του Ίντερνετ.

Στην αρχή το Google έτρεχε στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, με τα domain google.stanford.edu και z.stanford.edu. Το όνομα domain για την Google κατοχυρώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1997. Στα μέσα του 1998 κατάφεραν να συγκεντρώσουν 1 εκτ. δολάρια από επενδυτές, συγγενείς και φίλους, ώστε στις 4 Σεπτεμβρίου του 1998 να δημιουργήσουν την Google.

Ένας από τους πρώτους επενδυτές ήταν ένας συνιδρυτής της Sun Microsystems, Inc. Στην αρχή είχε ως βάση το γκαράζ μιας φίλης τους στο Μένλο Παρκ της Καλιφόρνια. Το 1999 έλαβε χρηματοδότηση κύκλου εργασιών 25 εκατομμύρια δολάρια.

Η εταιρεία ακολούθησε γρήγορη εξέλιξη κυρίως όταν έγινε η επίσημη μηχανή αναζήτησης από τον Yahoo!, έναν από τους δημοφιλέστερους ιστότοπους. Στα μέσα του 1999 επεξεργαζόταν 500.000 αναζητήσεις ημερησίως και το 2004 έφτασε τις 200 εκτ. αναζητήσεις ημερησίως.

Έρευνες αγοράς έδειξαν ότι τον Απρίλιο του 2007, η Google Inc. ανέλαβε την πρωτοκαθεδρία ως η διασημότερη εταιρία παγκοσμίως, εκτοπίζοντας έτσι τη Microsoft Corp.

Το αλαλούμ με τα γενέθλα

Αν και το όλο εγχείρημα ξεκίνησε τον Ιανουαρίο του 1996 ως ερευνητικό πρόγραμμα, αλλά το 1998 η Google απέκτησε τυπική υπόσταση ως νόμιμη επιχείρηση.

Στις 4 Σεπτεμβρίου του 1998 εγκρίθηκε η σύσταση της εταιρείας Google, μολονότι το domain name «Google.com» είχε ήδη κατοχυρωθεί προ ενός έτους, στις 15 Σεπτεμβρίου του 1997. Όποτε μία από αυτές τις δύο μέρες, θα ήταν και η επικρατέστερη για τα .. γενέθλια.

Ωστόσο, οι ιθύνοντες της Google, επιμένοντας στην επιλογή του Σεπτεμβρίου εισήγαγαν τη χρήση των doodle, δηλαδή των καλλιτεχνικών παραλλαγών στο λογότυπο της μηχανής αναζήτησης στις 27 Σεπτεμβρίου του 2002. Και αυτή η τελευταία ημερομηνία καθιερώθηκε ως η γενέθλια επέτειος για την Google.

Recommended For You