Η σοκολάτα επιταχύνει το χάσιμο κιλών;

imagesΑπόλυτη σύγχυση για άλλη μία φορά στο διαιτολογικό κόσμο και στους απανταχού διαιτώμενους προκαλεί μία νέα έρευνα που υποδεικνύει τη σοκολάτα σύμμαχο στο αδυνάτισμα. Και αρχίζει ξανά να ανατρέπεται η θεωρία της πρωτεΐνης ή η δαιμονοποίηση των υδατανθράκων. Δεν είναι λίγοι αυτοί που είπαν το ψωμί ψωμάκι κάνοντας δίαιτα ή τους τρέχαν τα σάλια για μια σοκολάτα που τους την είχαν απαγορέψει στο βωμό κάθε νέας θαυματουργής δίαιτας που απέκλειε τα πάντα από τη διατροφή και έβαζε στο στόχαστρο τη γλυκιά γεύση. Και έρχεται τώρα μία νέα έρευνα από Γερμανούς επιστήμονες να μας ανατρέψει κάποιες παγιομένες αντιλήψεις χρόνων. Ή μήπως όχι;

Η έρευνα έκανε κάτι πολύ απλό. Χώρισε τους εθελοντές της μελέτης σε 3 ομάδες, η μία ακολουθούσε μια κανονική διατροφή (ομάδα ελέγχου), η άλλη ακολούθησε μία δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, και η τρίτη προσέθεσε στην ίδια δίαιτα καθημερινά 40γρ σοκολάτας υγείας (μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η “γλυκιά” ομάδα, αυτή της σοκολάτας, έχασε 10% περισσότερο βάρος στην ίδια περίοδο, και κράτησε το βάρος της “χαμένο” και μετά το τέλος της δίαιτας, σε αντίθεση με την ομάδα που ακολουθούσε τη δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, οι οποίοι ξαναπήραν πίσω κάποια από τα χαμένα κιλά.

Οι λόγοι που παρατηρήθηκε αυτό το αποτέλεσμα; Πιθανόν η μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη δίαιτα αύξησε τη συμμόρφωση σε αυτή, δηλαδή ήταν πολύ πιο εύκολο και ευχάριστο να ακολουθήσουν τα άτομα τη διατροφή τους, ενώ οι ερευνητές πιθανολογούν ότι μπορεί να παίζουν ρόλο και τα αντιοξειδωτικά συστατικά της σοκολάτας (φλαβονοειδή).

Οι μηχανισμοί δεν έχουν διευκρινιστεί, όπως και σίγουρα δεν μπορούμε εύκολα να καταλήξουμε με σιγουριά ότι η σοκολάτα επιταχύνει το αδυνάτισμα. Εξάλλου, και οι ίδιοι οι ερευνητές τονίζουν ότι για την απώλεια βάρους και τη διατήρησή του δεν φτάνει μόνο μια διατροφή με λιγότερες θερμίδες αλλά απαιτείται παράλληλα και σωματική δραστηριότητα. Κάτι όμως που αποδεικνύεται για άλλη μια φορά μέσα και από αυτή την έρευνα είναι ότι η απόλαυση και η ευχαρίστηση ενός προγράμματος διατροφής για απώλεια βάρους είναι βασικό στοιχείο για να το ακολουθήσει κάποιος σωστά και να το κάνει τρόπο ζωής, και ότι η στέρηση, οι περιοριστικές δίαιτες και οι αποκλεισμοί τροφίμων, γλυκών ή αλμυρών δεν είναι η λύση!

Αναδημοσίευση από thinkover.gr

Recommended For You