Η σκόνη της Σαχάρας αποτρέπει τους τυφώνες

Η σκόνη από τη Σαχάρα δεν ταλαιπωρεί μόνο εμάς εδώ στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της NASA, 158.000 τόνοι σκόνης σηκώνονται με τον αέρα κάθε χρόνο από την έρημο και ταξιδεύουν προς όλες τις κατευθύνσεις, καλύπτοντας αποστάσεις χιλιάδων χιλιομέτρων και φθάνοντας ως και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ειδικά φέτος μεγάλο μέρος των νότιων Ηνωμένων Πολιτειών, και κυρίως το Τέξας, υποφέρουν από αυτήν εδώ και εβδομάδες. Όπως ωστόσο ανακάλυψε μια ομάδα επιστημόνων, έχει και την καλή της πλευρά, καθώς φαίνεται ότι εμποδίζει τον σχηματισμό καταιγίδων.

Οι ερευνητές από το Τμήμα Ατμοσφαιρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου A&M του Τέξας μελέτησαν πρόσφατες δορυφορικές εικόνες της NASA και υπολογιστικά μοντέλα προκειμένου να δουν πώς η εξάπλωση της σκόνης φθάνει μέχρι την αμερικανική ήπειρο και κατά πόσον επιδρά στα κλιματικά φαινόμενα. Όπως είδαν, το «σύννεφο» που έρχεται από την αφρικανική έρημο αποτελείται από σωματίδια άμμου και άλλων ανόργανων συστατικών τα οποία μεταφέρονται με τα ρεύματα του αέρα, περνούν επάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό και φθάνουν ως τον Κόλπο του Μεξικού και τις γύρω περιοχές.

Καθώς ο φορτωμένος με σκόνη αέρας κινείται στην ατμόσφαιρα επιδρά στην ακτινοβολία, στη μεταφορά της θερμότητας και στον σχηματισμό των νεφών σε όλη τη Δυτική Αφρική και στις τροπικές περιοχές του Ατλαντικού. Συγκεκριμένα, μειώνει ελαφρά τη θερμοκρασία με αποτέλεσμα να αποτρέπει να σχηματιστούν σύννεφα και κατ’ επέκταση να εμποδίζει σε έναν βαθμό τη δημιουργία συνθηκών ευνοϊκών για τις καταιγίδες. Στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of Climate», οι επιστήμονες  καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι όταν η σκόνη είναι παρούσα επάνω από τον Ατλαντικό – όπως συμβαίνει τον τελευταίο καιρό – οι πιθανότητες να σημειωθούν έντονες καταιγίδες ή ακόμη και τυφώνες είναι μικρότερες.

Recommended For You