Η ιστορία του Νοσοκομείου Μεταξά στον Πειραιά

imagesΗ ιστορία του Νοσοκομείου ξεκινά το 1954, όταν ο Άγγελος Μεταξάς ένας άνθρωπος με οράματα και διάθεση για προσφορά στον άνθρωπο, αποφάσισε να δωρίσει μετά τον θάνατο του την περιουσία του για τους σκοπούς του αντικαρκινικού αγώνα.

Σημαντικοί άνθρωποι όπως, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Μαριδάκης, ο νομπελίστας Γεώργιος Παπανικολάου και πολλοί άλλοι, συνέβαλαν στην υλοποίηση της ιδέας του Α. Μεταξά. Η Εκκλησία της Ελλάδος, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας στάθηκαν αρωγοί στο σπουδαίο αυτό έργο.

Στις 17 Νοεμβρίου του 1967 οι πρώτες υπηρεσίες του Νοσοκομείου “Μεταξά” άρχισαν να λειτουργούν. Αρχικά η δραστηριότητα περιοριζόταν σε 40 νοσηλευτικές κλίνες, τεχνικές και διαγνωστικές εγκαταστάσεις. Το 1968 είχαν αναπτυχθεί 120 νοσηλευτικές κλίνες και τα σχέδια για το 1970 προέβλεπαν 350 νοσηλευτικές κλίνες και 450 – 500 άτομα προσωπικό.

Αρχικά με την ονομασία “Αντικαρκινικό Ινστιτούτο Πειραιώς εις μνήμην Σπύρου και Δέσποινας Μεταξά”, στην συνέχεια ως “Διαγνωστικό Θεραπευτικό Ίδρυμα Πειραιώς εις μνήμη Σπύρου και Δέσποινας Μεταξά” και μετά την δημοσιοποίηση και την ένταξη του στο Ε.Σ.Υ. ως “Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά Μεταξά”, αποτέλεσε ένα σημαντικό όπλο στη μάχη ενάντια στον καρκίνο στη χώρα μας.

Σήμερα το Νοσοκομείο Μεταξά, διαθέτει 422 ανεπτυγμένες νοσηλευτικές κλίνες και εργάζονται 949 άτομα όλων των υπηρεσιών.

http://peiraiaskaiethnikospeiraios.simplesite.gr/

Recommended For You