Η επιστροφή τηs μοβ πατάταs

imagesΚατάγεται από τις Ανδεις και επανέρχεται στο προσκήνιο, καθώς έρευνες μιλούν για τις θετικές επιπτώσεις στην υγεία μας.

Γίνεται υπέροχη (γευστικά και αισθητικά) πατατοσαλάτα, αλλά το πιο σημαντικό δεν είναι αυτό. Στην ανθοκυανίνη, φλαβονοειδές που περιέχει και το οποίο της χαρίζει το μοβ χρώμα της, έχουν αποδοθεί σύμφωνα με μελέτες αντιοξειδωτικές, αντιδιαβητικές, αντιυπερτασικές, αντιφλεγμονώδεις, πιθανόν και αντικαρκινικές ιδιότητες. Θυμάστε όσα λέγονται για τις αντίστοιχες ιδιότητες των μπέρι. Ε, λοιπόν, μιλάμε για την ίδια ουσία.

Ο λόγος για μια νέα πατάτα, τη μαύρη ή μοβ ή Περού, που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει trend. Είπα «νέα»; Λάθος. Είναι ένα πολύ παλιό είδος, που έρχεται από τις Ανδεις, όπου καλλιεργούνται, για περισσότερα από 8.000 χρόνια, 3.000 από τις 5.000 ποικιλίες που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με κάποιες καταγραφές μάλιστα, οι διάφορες ποικιλίες της μοβ πατάτας  ήταν ευρύτατα διαδεδομένες στη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία μέχρι και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά την καταστροφή, οι κυβερνήσεις άρχισαν να ζητούν μεγαλύτερη παραγωγή – το πρώτο μέλημα ήταν, φυσικά, να μπορέσει να επιβιώσει ο πληθυσμός. Ετσι, η κοινή λευκή πατάτα, μεγαλύτερης απόδοσης, την έβγαλε από το προσκήνιο.

Γιατί η περί ης ο λόγος δεν είναι τόσο αποδοτική, παράγονται λιγότερα κιλά ανά στρέμμα, όπως μου εξήγησαν τόσο ο Σπύρος Χρυσούλας (από το βιολογικό αγρόκτημα Διαμάντι) όσο και ο Κώστας Κρεμμύδας (http://biokremmydas.gr/) που καλλιεργούν με βιολογικό τρόπο και διαθέτουν στην αγορά μοβ πατάτα.

Σαν μια μπάλα του γκολφ

Συγκεκριμένα, κάθε φυτό παράγει μικρή ποσότητα (περίπου 15-20) και μικρού μεγέθους (διαμέτρου 5 εκατοστών ή το πολύ μιας μπάλας γκολφ) «καρπούς». Γι’ αυτό και το κόστος της είναι μεγαλύτερο από της λευκής. Η καλλιέργεια των δύο ειδών, όμως, είναι ίδια και μπορεί να γίνει δύο φορές το χρόνο. Επίσης, τα δύο φυτά είναι παρόμοια, μόνο που ο μίσχος του (πράσινου) φύλλου αλλά και το άνθος είναι μοβ στην περίπτωση της «Περού».

Και στα σούπερ μάρκετ

Η «επιστροφή» του είδους αυτού ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια. Καλλιεργείται πλέον (εκτός φυσικά από τη Νότια Αμερική, όπου αποτελεί υλικό παραδοσιακών συνταγών) στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Μάλιστα, σε κάποιο δημοσίευμα του BBC του 2010 διαβάζουμε: «Η “υγιεινή” μοβ πατάτα μπαίνει στα σούπερ μάρκετ».

Σε επιστημονικά και μη περιοδικά καταγράφονται οι υγιεινές ιδιότητες και τα θρεπτικά συστατικά της σε σχέση μάλιστα με τη συνηθισμένη λευκή. Μια μέσου μεγέθους μοβ πατάτα 213 γρ. περιέχει 42,7 γρ. υδατάνθρακες (η λευκή 33,5 γρ.), 4,85 γρ. πρωτεΐνες (η λευκή 3,58 γρ.), 2,85 γρ. σίδηρο (έναντι 5,1 γρ. της λευκής), 200 θερμίδες (έναντι 147 της λευκής) και φυσικά 0 λίπος. Παράλληλα, μεγάλοι σεφ προτείνουν συνταγές με αυτήν πρωταγωνίστρια -κυρίως- για το αισθητικό της αποτέλεσμα.

Μοβ πατάτες μπορείτε να βρείτε σε επιλεγμένα μανάβικα ή αγροκτήματα. Ενδεικτικά:

  • «Αγροτικό», Ρέας 2, Ανω Αγορά, Φιλοθέη, Τ/210-67.17.835
  • Κρεμμύδας, βιοκιβώτια http://biokremmydas.gr/
  • Βιολογικό αγρόκτημα Διαμάντι, Τύμβος Μαραθώνα, Τ/22940-67.866, www.agroktimadiamanti.gr
  • «Περιβόλι», Λεωφ. Πεντέλης 60-62, Βριλήσσια, Τ/210-61.32.040
  • «Oπώριο», Ερεχθείου 1, Κουκάκι, Τ/210-92.41.118.

Μη σας παρασύρει το χρώμα και θεωρήσετε πως η γεύση της είναι πολύ διαφορετική. Ανακαλώντας τις δικές μου εντυπώσεις αλλά και συζητώντας με τους καλλιεργητές καθώς και με φίλους που την έχουν μαγειρέψει, μπορώ να πω με βεβαιότητα πως έχει τη γεύση μιας… πατάτας – λίγο πιο μεστή, με ένα ελαφρύ άρωμα  που θυμίζει κάστανο.

▸ Μπορείτε να την απολαύσετε βραστή, πατατοσαλάτα, πουρέ ή «οφτή» (στη χόβολη) δίνοντας μια χρωματιστή πινελιά στο τραπέζι σας.
▸ Της ταιριάζει πολύ το δεντρολίβανο, ενώ συνοδεύει ιδανικά το ψάρι, το κοτόπουλο ή το κρέας. Πολλοί συνιστούν, μάλιστα, να την ψήνουμε (και αυτήν) με το φλούδι της (είναι λεπτό και περιέχει πολλά ωφέλιμα στοιχεία).

Recommended For You