Η άφιξη του Μαρκόνι στον Πειραιά το 1932

Στις 18 Σεπτεμβρίου του 1932 στις τέσσερις το απόγευμα ένα μικρό κάτασπρο σκάφος εισέρχεται στο λιμάνι του Πειραιά. Το πλοίο αυτό τραβά αμέσως την προσοχή των εργαζομένων και των περαστικών από τις πειραϊκές προκυμαίες, καθώς διαθέτει υπέρμετρα γυαλισμένους μπρούτζους, τα πάντα είναι καθαρά, στην κυριολεξία αστράφτουν, ενώ στη πρύμνη του κυματίζει μια τεράστια ιταλική σημαία. Στο κατάρτι του φέρει υψωμένα τα σήματα του Βασιλικού ναυτικού κλαμπ της Ιταλίας.
Ξεχωρίζουν από μακριά τα χρυσά γράμματα του ονόματός του που αναγράφουν “Elettra” δηλαδή “Ηλέκτρα” στα ελληνικά. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται το πλοίο – εργαστήριο ή “πλοίο – θαύμα” όπως το έχουν χαρακτηρίσει, του μεγάλου Ιταλού εφευρέτη Γουλιέλμου Μαρκόνι ο οποίος ετοιμαζόταν προς αποβίβαση.
Πραγματικά λίγα λεπτά αργότερα και αφού το “Ηλέκτρα” έδεσε, εμφανίστηκε στην αποβάθρα του πειραϊκού λιμανιού, ο Μαρκόνι μαζί με τη σύζυγό του μαρκησία Χριστίνα Μαρκόνι. Στην προβλήτα τους περίμενε ο Ιταλός Πρεσβευτής καθώς και δημοσιογράφοι που είχαν ειδοποιηθεί για την άφιξή του.
Το ταξίδι αυτό του “Ηλέκτρα” είχε να κάνει περισσότερο με αναψυχή και λιγότερο με τα γνωστά πειράματα τα οποία ο Μαρκόνι επιχειρούσε πολλές φορές μέσα από το σκάφος του.
Το “Ηλέκτρα” κατέπλευσε στον Πειραιά ερχόμενο από την Κέρκυρα και είχε ως προορισμό για τη συνέχεια το γύρο της Ανατολικής Μεσογείου. Έτσι υπήρχαν μεγάλες πιθανότητες το πλοίο να “πιάσει” ξανά Πειραιά κατά την επιστροφή. Ο Μαρκόνι ψηλός, ξυρισμένος, κομψός, άψογα ντυμένος με ακριβά ρούχα πολυτελείας, σαν κι αυτά που συνηθίζουν να φορούν στις ναυτικές λέσχες όλου του κόσμου έμοιαζε περισσότερο με άνδρα “μπον βιβέρ” και λιγότερο με εφευρέτη στον οποίο ο κόσμος χρωστά πολλά στο δρόμο της εξέλιξης.
Η θαλαμηγός “Ηλέκτρα” του Μαρκόνι διέθετε πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο πειραμάτων που είχε εγκατασταθεί σε διασκευές που είχαν γίνει στην Βρετανία και στην Αμερική. 
Ο μύθος γύρω από το όνομά του την εποχή που ο Μαρκόνι έφτασε στον Πειραιά ήταν μεγάλος καθώς ό,τι έκανε προκαλούσε εντυπωσιασμό, ωστόσο φρόντιζε προηγουμένως να προβάλλεται κατάλληλα και από τα μέσα της εποχής, όπως όταν από τη Γένοβα άναψε τα δημόσια φώτα του Σίδνεϊ. Το πείραμα αυτό είχε γίνει επ΄ ευκαιρία των εγκαινίων της Ηλεκτροτεχνικής Έκθεσης του Σίδνεϊ όπου από απόσταση 9.700 ναυτικών μιλίων άναψαν οι 3.000 λαμπτήρες της εκθέσεως.

Δύο μόλις ημέρες πριν την εμφάνισή του στον Πειραιά ο Μαρκόνι σε συνέντευξή του σε ιταλική εφημερίδα είχε δηλώσει ότι σύντομα ο άνθρωπος χρησιμοποιώντας τη ραδιοτηλεγραφία θα μπορούσε να επικοινωνήσει με τον Άρη!

“Όταν δεχθούμε την προϋπόθεση ότι μερικοί πλανήτες κατοικούνται από όντα τα οποία είναι προικισμένα με μια ευφυΐα ανάλογη προς την ευφυΐα των κατοίκων της γης, τίποτε δεν μας εμποδίζει, κατά τη γνώμη μου να επικοινωνήσουμε αργά ή γρήγορα με ένα ειδικό ραδιοτηλεγραφικό μηχάνημα με τους κατοίκους των πλανητών αυτών”.

Η δήλωση του Μαρκόνι είχε δημοσιευτεί στις ελληνικές εφημερίδες και είχε εξάψει τη φαντασία των αναγνωστών, αυξάνοντας έτσι την ανάγκη να δουν και να γνωρίσουν από κοντά τον μεγάλο εφευρέτη
(εφημερίδα “Ακρόπολις” φ. 16 Σεπτεμβρίου 1932, σελ. 3).

Σε ερώτηση για το αν θα έκανε ο Μαρκόνι κάποιο πείραμα κατά την παραμονή του στην Ελλάδα, αντί αυτού απάντησε ο Ιταλός Πρεσβευτής που είπε

– “θα ήταν ωραίο αν άναβε τα φώτα του Παρθενώνα από τη Ρώμη”.
Ο Μαρκόνι επί του εργαστηρίου του πλοίου “Elettra” δύο χρόνια νωρίτερα (το 1930) 
Ο Μαρκόνι δίπλα του χαμογέλασε σύμφωνος με την ιδέα δίνοντας μάλιστα υπόσχεση ότι θα τη μελετήσει αν και ο “Παρθενώνας είναι τόσο ωραίος, λάμπει από μόνος του, δεν έχει ανάγκη να λάβει φως από αλλού”.

Ωστόσο στη συνέχεια πρόσθεσε ότι από τον Πειραιά θα κάνει ένα μικρό πείραμα, όταν θα προσπαθήσει να συνδεθεί από το σκάφος του τηλεφωνικά με τη μικρή πόλη Σάλιτσε του Πεδεμοντίου. Εκεί παραθέριζε η πεθερά του με την οποία η σύζυγός του επιθυμούσε να συνομιλήσει. Η σύνδεση αυτή εξήγησε ο Μαρκόνι, θα γινόταν ραδιοφωνικά μέχρι το Τορίνο όπου από εκεί θα συνδεόταν τηλεφωνικά με το σπίτι της πεθεράς του.

Την εποχή που ο Μαρκόνι έφτασε στον Πειραιά το καθεστώς του Μουσολίνι είχε φροντίσει να συνδέσει το όνομά του και τη φήμη του με το φασιστικό κόμμα και τη διαρκή προπαγάνδα που αυτό ασκούσε στο λαό. Και παρότι ο Μαρκόνι είχε δηλώσει πως δεν ήταν συνδεδεμένος με τον φασισμό, τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί στην πειραϊκή προβλήτα τον χαιρέτισε φεύγοντας, με το στυλ που τότε καλείτο “alla romana”, που δεν ήταν άλλος παρά ο γνωστός φασιστικός χαιρετισμό που ο Μουσολίνι καθιέρωσε. Ο Μαρκόνι εξάλλου στο δεύτερο γάμο του το 1927 είχε για κουμπάρο τον ίδιο τον Μουσολίνι, ενώ ήταν μέλος του ιταλικού φασιστικού κόμματος.
Η θαλαμηγός “Ηλέκτρα” του Μαρκόνι διέθετε πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο πειραμάτων που είχε εγκατασταθεί σε διασκευές που είχαν γίνει στην Βρετανία και στην Αμερική.
Το πλοίο “Elettra” στον Πειραιά
Φυσικά η πρώτη επίσκεψη του Μαρκόνι στην Αθήνα ήταν το Casa Di Italia στην οδό Πατησίων όπου είχε συγκεντρωθεί ολόκληρη η ιταλική παροικία της Αθήνας για να τον συναντήσει. Στη συνέχεια επισκέφθηκε πολλά μουσεία και αρχαιολογικούς τόπους.
Στις 19 Σεπτεμβρίου ο Μαρκόνι από το πλοίο “Ηλέκτρα” επιχείρησε πραγματικά τη σύνδεση που είχε προαναγγείλει την προηγούμενη ημέρα η οποία έγινε επιτυχώς. Η σύζυγος του Μαρκόνι μίλησε με την μητέρα της από τον Πειραιά με την πόλη Σάλιτσε στο Πεδεμόντιο. Αργότερα η θαλαμηγός απέπλευσε από τον Πειραιά με προορισμό τη Ρόδο.
https://pireorama.blogspot.com

Recommended For You