Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου Νέο Όνομα για Παλιά Όργια

ΣΤΗ Βρετανία, η 15χρονη Αν ανοίγει με ενθουσιασμό ένα φάκελο ο οποίος έχει μόλις φτάσει με το ταχυδρομείο. Βγάζει από μέσα μια κάρτα. Η μπροστινή της πλευρά είναι διακοσμημένη με όμορφες καρδούλες.

Το εσωτερικό περιέχει ένα ρομαντικό μήνυμα, και υπογράφεται: «Από ένα θαυμαστή». Με ονειροπόλα μάτια και κόκκινα μάγουλα, η Αν βγάζει έναν αναστεναγμό. Είναι σαφώς κολακευμένη, και ωστόσο προβληματισμένη. ‘Ποιος μου έστειλε αυτή την κάρτα σήμερα που είναι η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου;’ αναρωτιέται η Αν.

Στην Ιαπωνία, η Γιούκο έχει αρχίσει να εργάζεται σε κάποιο γραφείο. Πλησιάζει η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Οι υπολογισμοί της Γιούκο δείχνουν ότι θα της στοιχίσει 20.000 γεν (περ. 47.000 δρχ.) για να αγοράσει μικρά κουτιά με σοκολατάκια για καθένα από τους άντρες συνεργάτες της. Η Γιούκο περνάει τη μεσημεριανή διακοπή με τις φίλες της αγοράζοντας αυτό που ονομάζουν γκίρι-τσόκο—υποχρεωτικά σοκολατάκια.

Η 14η Φεβρουαρίου είναι η ημερομηνία κατά την οποία οι ανυπόμονοι ερωτευμένοι σε όλο τον κόσμο περιμένουν κάποιον να τους πει, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο: «Σε αγαπώ». Ούτε η Αν ούτε η Γιούκο γνωρίζουν πώς άρχισε αυτή η γιορτή. Ίσως μείνουν έκπληκτες όταν μάθουν.

Οι ρίζες αυτού που σήμερα ονομάζεται Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ανάγονται στην αρχαία Ελλάδα, όπου άκμαζε η λατρεία του Πάνα. Αυτός ο μυθικός θεός της γονιμότητας που ήταν μισός άνθρωπος και μισός τράγος είχε μια άγρια, απρόβλεπτη φύση η οποία σκορπούσε τον τρόμο στους ανθρώπους. Κατάλληλα η λέξη «πανικός» στην κυριολεξία σημαίνει «αυτός που ανήκει ή αναφέρεται στον Πάνα».

Ο Παν υποτίθεται ότι έπρεπε να προσέχει τα κοπάδια ενώ έπαιζε τον ποιμενικό αυλό του. Ωστόσο, η προσοχή του αποσπόταν εύκολα. Ο Παν είχε πολλές ερωτικές περιπέτειες με νύμφες και θεές. Ένα άγαλμα δείχνει τον Πάνα να κάνει ερωτικές προτάσεις στην Αφροδίτη, τη θεά του έρωτα. Ο Έρως, ο θεός της αγάπης, πετάει από πάνω τους φτερουγίζοντας—αυτό μοιάζει πολύ με τις παραστάσεις του Έρωτα που υπάρχουν στις κάρτες που στέλνονται την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου σήμερα.

Στη Ρώμη πολλοί λάτρευαν έναν παρόμοιο θεό ο οποίος ονομαζόταν Φαύνος. Αυτός επίσης απεικονιζόταν σαν μισός άνθρωπος και μισός τράγος. Η λατρεία του Φαύνου χαρακτήριζε τα Λουπερκάλια, μια οργιαστική γιορτή η οποία τηρούνταν κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου. Στη διάρκεια εκείνης της γιορτής άντρες ντυμένοι με ελάχιστα ρούχα έτρεχαν γύρω από ένα λόφο, κραδαίνοντας μαστίγια φτιαγμένα από δέρμα τράγου. Οι γυναίκες που ήθελαν να αποκτήσουν παιδιά στέκονταν κοντά στο μονοπάτι από το οποίο περνούσαν εκείνοι οι άντρες. Οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι το χτύπημα μιας γυναίκας με το μαστίγιο θα της εξασφάλιζε γονιμότητα.

Σύμφωνα με την Καθολική Εγκυκλοπαίδεια (The Catholic Encyclopedia), τα Λουπερκάλια καταργήθηκαν από τον Πάπα Γελάσιο Α΄ στα τέλη του πέμπτου αιώνα Κ.Χ. Ωστόσο, σήμερα βρίσκουμε ένα σύγχρονο αντίστοιχο να ανθεί με τον τίτλο: «Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου». Υπάρχουν διάφορες θεωρίες σχετικά με την προέλευση αυτού του «εκχριστιανισμένου» ονόματος. Σύμφωνα με μια ιστορία, ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κλαύδιος Β΄ που έζησε τον τρίτο αιώνα απαγόρεψε στους νεαρούς άντρες να παντρεύονται. Ο Βαλεντίνος, ένας ιερέας, πάντρευε νεαρά ζευγάρια στα κρυφά. Ορισμένοι λένε ότι ο Βαλεντίνος εκτελέστηκε στις 14 Φεβρουαρίου γύρω στο 269 Κ.Χ. Όπως και αν έχουν τα πράγματα, ένας «αγιοπρεπής» τίτλος δεν μπορεί να συγκαλύψει την αποκρουστική προέλευση αυτής της γιορτής. Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου έχει τις ρίζες της σε ειδωλολατρικές τελετουργίες και γι’ αυτό δεν γιορτάζεται από τους αληθινούς Χριστιανούς. (2 Κορινθίους 6:14-18) Οι εκφράσεις γνήσιας αγάπης σε όλη τη διάρκεια του χρόνου είναι πολύ πιο ανταμειφτικές από τις περαστικές παραξενιές μιας γιορτής γεμάτης συναισθηματισμό.

Ο Ηρόδοτος αφήνει να εννοηθεί ότι η λατρεία του Πάνα είχε επηρεαστεί από τους Αιγυπτίους, στους οποίους η λατρεία των τράγων ήταν κάτι το συνηθισμένο. Η φράση ‘τραγόμορφοι δαίμονες’ που υπάρχει στην Αγία Γραφή μπορεί να αναφέρεται σε αυτή τη μορφή ειδωλολατρικής λατρείας.—Λευιτικόν 17:7, ΜΝΚ· 2 Χρονικών 11:15, ΜΝΚ.

Ορισμένοι λένε ότι ο Γελάσιος απλώς αντικατέστησε τα Λουπερκάλια με τη «Γιορτή του Εξαγνισμού».

Όταν η Αγάπη Αποτελεί Μεγάλη Επιχείρηση

ΚΑΘΩΣ πλησιάζει η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στην Ιαπωνία δημιουργούνται έντονα αισθήματα—όχι μόνο στους ερωτευμένους αλλά και σε εκείνους που ασχολούνται με το εμπόριο. Επί δεκαετίες η σοκολατοβιομηχανία παρακινούσε το κοινό να προσφέρει γλυκά ως ένδειξη αγάπης στις 14 Φεβρουαρίου. Η εκτεταμένη διαφήμιση απέδωσε καθώς οι πωλήσεις σοκολάτας αυξήθηκαν σταθερά.

Ανόμοια με τη Δύση, το ιαπωνικό έθιμο είναι να αγοράζουν οι γυναίκες δώρα για τους άντρες. Αλλά η επιχείρηση της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου δεν σταματάει στις 14 Φεβρουαρίου. Ένα μήνα αργότερα, στις 14 Μαρτίου, οι άντρες πρέπει να ανταποδώσουν—με λευκά σοκολατάκια. Γιατί; Η εφημερίδα Δε Ντέιλι Γιομιούρι (The Daily Yomiuri) απαντάει: «Το ότι επιβάλλονται τα λευκά δώρα εμποδίζει οποιονδήποτε τσιγκούνη ή ύπουλο άντρα να επιστρέψει τα σοκολατάκια που έλαβε και παρέλειψε να φάει».

*** g95 8/2 Καινούριο Όνομα για Παλιά Όργια ***

Recommended For You