Επτά μέρη με άρωμα νησιού στην Αθήνα

Eπτά γειτονιές, καφενεία, σινεμαδάκια, ταβέρνες ή μπαράκια που βρίσκονται στην Αθήνα αλλά μας τηλεμεταφέρουν σε νησί. Γειτονιές με ολόλευκα σπιτάκια, σαν σε Χώρα των Κυκλάδων. Μπαλκόνια και αυλές που σερβίρουν νησιωτική κουζίνα και μπαράκια που μοιάζουν με καράβια έτοιμα να σαλπάρουν για διακοπές. Ιδού επτά μέρη της Αθήνας που μας τηλεμεταφέρουν κατευθείαν σε κάποιο ελληνικό νησί.

Εν αρχή ήν τα Αναφιώτικα!

Δεν είναι ένα μόνο σημείο, αλλά ολόκληρη η γειτονιά: Στην καρδιά της Αθήνας, υπάρχει μια κυκλαδίτικη Χώρα, εξίσου γραφική, εξίσου κατάλευκη, εξίσου όμορφη με αυτή τη Ανάφης στην άκρη των Κυκλάδων. Στα «πόδια» του βράχου της Ακρόπολης, τα στενοσόκακα των Αναφιώτικων είναι πλημμυρισμένα με λουλούδια, κρυμμένες αυλές, μπλε πόρτες, γάτες και φυσικά υπέροχη θέα, όχι προς το Αιγαίο, αλλά προς ολόκληρη την πόλη – και εδώ που τα λέμε, κάτι τέτοιο δεν το βρίσκεις ούτε στην Ανάφη.

Κλεψύδρα
Θρασυβούλου και Κλεψύδρας, Πλάκα, τηλ: 21 0321 2493

Ούτως ή άλλως η Πλάκα, με την γραφική της ομορφιά, τους τουρίστες και τη μυρωδιά του αντηλιακού μας θυμίζει κάτι από καλοκαιρινό προορισμό, αλλά αν έπρεπε να διαλέξουμε ένα μέρος που μας «ταξιδεύει» σε νησί, αυτό θα ήταν η Κλεψύδρα. Με τις ψάθινες καρεκλίτσες της και τα γαλάζια τραπεζάκια με τα σεμεδάκια, τα λουλούδια και την αίσθηση ότι ανακάλυψες ένα κρυφό καφενεδάκι λίγο έξω από τη… Χώρα του νησιού, η Κλεψύδρα βρίσκεται σταθερά στις επάλξεις στα «ψηλά» της Πλάκας για να μας σερβίρει ελληνικό καφέ σε μπακιρένιο μπρίκι και σούπερ σπιτικά γλυκά.

Scherzo Bar
Άλσος Αγίου Δημητρίου, Πετρούπολη, τηλ: 21 0506 8000

Μύκονο και Σαντορίνη και… Πετρούπολη: Η κρουαζιέρα στο Αιγαίο πιάνει ένα εξτρά λιμάνι στο πιο αναπάντεχο μέρος, στην κορυφή του λόφου του Αγίου Δημητρίου, εκεί όπου σταθερά τα τελευταία καλοκαίρια ο πολυχώρος του Apolis στήνει ένα εντελώς κυκλαδίτικο σκηνικό στο υπαίθριο μπαρ του. Το Scherzo έχει λευκό πλακόστρωτο, ασβεστωμένα τειχάκια, χτιστά καναπεδάκια, λευκές και γαλάζιες καρέκλες, ατμοσφαιρικό φωτισμό, φοβερή θέα και ωραία κοκτέιλ – ό,τι ακριβώς θα περιμένατε δηλαδή και από ένα κοσμοπολίτικο κυκλαδίτικο μπαράκι.

Σαντορινιός
Δωριέων 8, Άνω Πετράλωνα, τηλ.: 210 3451629

Μια «μυστική» αυλίτσα στα Άνω Πετράλωνα φιλοδοξεί να μας πάει ως τη Σαντορίνη… low budget. Στο λουλουδιασμένο παρεΐστικο σκηνικό της αυλής, ανάμεσα στα χτιστά πεζούλια, πιάνουμε τραπεζάκι για να δοκιμάσουμε νοστιμιές από τη Θήρα, από ντοματοκεφτέδες και φάβα μέχρι τη «Λάβα» στο πήλινο, τα σπιτικά νησιώτικα γλυκά και το σαντορινιό κρασί. Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 15-18€ το άτομο.

Παραλία ΚΑΠΕ

Είναι ό,τι κοντινότερο σε κυκλαδίτικα νερά διαθέτει η αττική ακτογραμμή: Η παραλία του ΚΑΠΕ στα Λεγραινά είναι τόσο κρυμμένη όσο πρέπει, για να δίνει τη χαρά της ανακάλυψης, έχει πεντακάθαρα νερά, όμορφη αμμουδιά, σκηνικό… ινσταγκραμικό, κολπίσκο ακριβώς δίπλα για βουτιές χωρίς μαγιό και μια καντίνα για τα απαραίτητα – όπως σε μια απομακρυσμένη παραλία ενός ελληνικού νησιού. Στα συν, η κοντινή απόσταση στο Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, για μια συνδυαστική καλοκαιρινή βόλτα στην άκρη της αττικής γης.

Σινέ Ρία
Αφροδίτης 8, Βάρκιζα, τηλ.: 210 8970844

Δεν είναι μόνο η νοσταλγική διάθεση και η καλοκαιρινή χαλαρότητα που μας βγάζει ούτως ή άλλως κάθε θερινό σινεμά. Εδώ, στη Ρία της Βάρκιζας, είμαστε επιπλέον δίπλα στη θάλασσα, ενώ οι σαιζλόνγκ στις πρώτες σειρές μας αφήνουν να ονειρευτούμε ότι ήρθαμε για ταινία αμέσως μετά το μπανάκι στις διακοπές μας. Αν προσθέσουμε και την παγωμένη μπύρα, το ποπκόρν και τις γρανίτες που σερβίρονται κάτω από τα γιασεμιά, το ειδυλλιακό σινε-σκηνικό ολοκληρώνεται. Το εισιτήριο στοιχίζει 8€ (κάθε Τρίτη 6€).

Μπαλκόνι στις Κυκλάδες
Π. Μελά 13, Καρέας, τηλ: 21 6939 0179

Η ιστορία του ξεκίνησε από ένα εστιατόριο στη Σχοινούσα στα ‘90s, αλλά σύντομα το «Μπαλκόνι» προσγειώθηκε από τις Μικρές Κυκλάδες στην Αθήνα. Πλέον, λειτουργεί σαν μπαρ-εστιατόριο που τιμά την τοπική κουζίνα και τις πρώτες ύλες των Κυκλάδων, ενώ η θέα προς την πόλη είναι ανεμπόδιστη. Στα πιάτα, «παντρεύονται» ξινομυζήθρα κοπανιστή με φάβα και χόρτα από τη Σχοινούσα, συμιακό γαριδάκι με πατάτες Νάξου, αγκινάρες και κρίταμα από την Τήνο και γυαλιστερές από την Εύβοια. Τα κοκτέιλ κυμαίνονται στα 7-8€, ενώ ένα γεύμα στοιχίζει περί τα 25€ το άτομο.

πηγή: www.in2life.gr

Recommended For You