Επισφαλής για τους καταθέτες η “φύλαξη” των χρημάτων τους στις τράπεζες

Ο Ολλανδός πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας στους «Ιrish Times» είπε ότι δεν προεξοφλεί τι θα συμβεί με τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ για τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Λίγες μέρες νωρίτερα ο ίδιος άνθρωπος αναφερόμενος στην Κύπρο είχε δηλώσει: «Στόχος μας είναι να μη χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί ποτέ το εργαλείο της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης», αφήνοντας και πάλι ανοιχτό το ενδεχόμενο για «κούρεμα» των καταθέσεων. 
Εξι ημέρες πριν, ο επίτροπος Ολι Ρεν χαρακτήρισε «ιερό» το όριο των 100.000 ευρώ για τις καταθέσεις και πρόσθεσε: «Η Κύπρος ήταν μια ειδική περίπτωση, αλλά η επερχόμενη οδηγία υιοθετεί ότι επενδυτές και καταθέτες θα αναλάβουν κάποιες υποχρεώσεις σε περίπτωση αναδιάρθρωσης ή εξυγίανσης τράπεζας».
Λίγες μέρες νωρίτερα η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, όταν συναντήθηκε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τόνισε ότι η Κύπρος είναι μοναδική περίπτωση, αλλά ποιος την πιστεύει πλέον; Η Ευρώπη πρέπει μέχρι τον Ιούνιο να έχει οριστικοποιήσει το νομικό πλαίσιο για την τραπεζική ενοποίηση και η οδηγία για το «κούρεμα» των καταθέσεων εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο. Θεωρητικά όλα αυτά θα ισχύσουν από το 2015. 
Στην περίπτωση της Κύπρου, όμως, το νέο μοντέλο της ευρωζώνης για τις καταθέσεις εφαρμόστηκε το 2013, προτού καν η ευρωζώνη αποφασίσει το νέο πλαίσιο. Ποιος λοιπόν πείθεται από τις καθησυχαστικές δηλώσεις της κυρίας Μέρκελ ή των άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχων; Πόσο μάλλον όταν στην περίπτωση της Κύπρου αρχικά «κούρεψαν» τις καταθέσεις από το πρώτο ευρώ και μια εβδομάδα μετά, οι ίδιοι άνθρωποι στις ίδιες καρέκλες του Εurogroup, θυμήθηκαν ότι πρέπει να σεβαστούν το όριο των 100.000 ευρώ.
www.protothema.gr

Recommended For You