Επερώτηση στην Βουλή για το Voucher 29-64

Ερώτηση σχετικά με την τεράστια καθυστέρηση στην προκήρυξη του προγράμματος επιταγής κατάρτισης και απασχόλησης Voucher 29-64 ετών κατέθεσαν οι βουλευτές με το Ποτάμι Κατερίνα Μάρκου (Β’ Θεσσαλονίκης) και Ιλχάν Αχμέτ (Ροδόπης) προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Οπώς τονίζουν οι βουλευτές το εν λόγω πρόγραμμα, το οποίο σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της aftodioikisi.gr θα δημοσιοποιηθεί το τελευταίο 10ημερο του Νοεμβρίου, είχε ανακληθεί τον Μάιο του 2015, «λόγω ανεπαρκούς και μεροληπτικού σχεδιασμού». Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, το αναθεωρημένο πρόγραμμα επρόκειτο να ενεργοποιηθεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, έκτοτε, όμως, λαμβάνει διαδοχικές και ατέρμονες παρατάσεις μέχρι και σήμερα, τονίζουν οι βουλευτές.

Και προσθέτουν: “Για την καθυστέρηση ενεργοποίησης του προγράμματος, οι βουλευτές είχαν υποβάλει την υπ’ αρ. 6051/9-6-2016 ερώτηση τον περασμένο Ιούνιο. Στην απάντησή της με ημερομηνία 22 Ιουλίου 2016, η αρμόδια Αναπληρώτρια Υπουργός κ. Αντωνοπούλου ανέφερε αφενός ότι το πρόγραμμα τελικά θα αφορά 23.000 ανέργους και αφετέρου ότι «η οικεία Πρόσκληση Ενδιαφέροντος αναμένεται να εκδοθεί εντός των επόμενων 20 ημερών», δηλαδή στα μέσα Αυγούστου.

Τελικά, το προσχέδιο της προκήρυξης δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση μόλις στα μέσα Σεπτεμβρίου. Νεότερα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι, παρόλο που η διαβούλευση επί της προκήρυξης έληξε την 1η Οκτωβρίου, το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 20 Οκτωβρίου. Τα πιο πρόσφατα δημοσιεύματα μιλούν πια για προκήρυξη του προγράμματος εντός Νοεμβρίου.

Τη στιγμή που τα ποσοστά ανεργίας ξεπερνούν το 23%, δίνοντας στη χώρα μας τη «θλιβερή» πρωτιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι παραπάνω καθυστερήσεις και αναβολές για δέκα μήνες στην έναρξη του προγράμματος αποτελούν τουλάχιστον εμπαιγμό των ανέργων και εντείνουν ακόμα περισσότερο την απόγνωσή τους”, τονίζουν οι βουλευτές.

Ρωτούν, λοιπόν, εκ νέου πότε θα γίνει τελικά η προκήρυξη του προγράμματος voucher για ανέργους ηλικίας 29-64 και πότε θα ξεκινήσει η υποβολή των σχετικών αιτήσεων, ποιοι είναι οι λόγοι της τεράστιας αυτής καθυστέρησης στην προκήρυξή του και αν θα προκηρυχθεί με βάση το σχέδιο πρόσκλησης που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση ή πρόκειται να επέλθουν αλλαγές και ποιες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

10/11/2016

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: «Άφαντο» παραμένει το πρόγραμμα Voucher του ΟΑΕΔ για ανέργους ηλικίας 29 έως 64 ετών

Τον Ιανουάριο του 2016, ο ΟΑΕΔ είχε προαναγγείλει το αναθεωρημένο πρόγραμμα επιταγής κατάρτισης και απασχόλησης Voucher 29-64 ετών, συνολικού προϋπολογισμού 112 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε ανακληθεί τον Μάιο του 2015, «λόγω ανεπαρκούς και μεροληπτικού σχεδιασμού».

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες, το πρόγραμμα διατηρούσε τον ίδιο προϋπολογισμό, αλλά θα απευθυνόταν πλέον σε 26.000 άνεργους και όχι σε 16.000, όπως προβλεπόταν αρχικώς. Επιπλέον, όλοι οι ωφελούμενοι θα ελάμβαναν υψηλότερες αποδοχές και θα τους παρέχονταν εγγυημένη απασχόληση για έξι μήνες, σε αντίθεση με τον αρχικό σχεδιασμό του προγράμματος που περιλάμβανε εγγυημένη απασχόληση μόνον για το ένα τέταρτο των ωφελουμένων. Παράλληλα, το 80% της επιδότησης κατάρτισης θα πήγαινε στον άνεργο και μόλις το 20% στους φορείς κατάρτισης. Με το νέο σχεδιασμό, ο άνεργος θα ελάμβανε, μαζί με την εργοδοτική συμμετοχή, 5.500, για 130 ώρες κατάρτισης.

Αρχικά το πρόγραμμα επρόκειτο να ενεργοποιηθεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, έκτοτε, όμως, λαμβάνει διαδοχικές και ατέρμονες παρατάσεις μέχρι και σήμερα.

Για την καθυστέρηση ενεργοποίησης του προγράμματος, είχαμε υποβάλει την υπ’ αρ. 6051/9-6-2016 ερώτηση τον περασμένο Ιούνιο. Στην απάντησή της με ημερομηνία 22 Ιουλίου 2016, η αρμόδια Αναπληρώτρια Υπουργός κ. Αντωνοπούλου ανέφερε αφενός ότι το πρόγραμμα τελικά θα αφορά 23.000 ανέργους και αφετέρου ότι «η οικεία Πρόσκληση Ενδιαφέροντος αναμένεται να εκδοθεί εντός των επόμενων 20 ημερών», δηλαδή στα μέσα Αυγούστου.

Τελικά, το προσχέδιο της προκήρυξης δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση μόλις στα μέσα Σεπτεμβρίου, αφορά τελικά ως 23.000 ωφελούμενους και έχει συνολικό προϋπολογισμό 89 εκατομμύρια ευρώ (έναντι 112 εκ. ευρώ), ήτοι περίπου 3.870 ευρώ ανά ωφελούμενο, εκ των οποίων τα 2.600 ευρώ καταβάλλονται στον ωφελούμενο ως εκπαιδευτικό επίδομα και τα υπόλοιπα σε φορέα κατάρτισης ως επιταγή κατάρτισης (1.155 έως 1.355 ευρώ).

Νεότερα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι, παρόλο που η διαβούλευση επί της προκήρυξης έληξε την 1η Οκτωβρίου, το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 20 Οκτωβρίου. Τα πιο πρόσφατα δημοσιεύματα μιλούν πια για προκήρυξη του προγράμματος εντός Νοεμβρίου.

Τη στιγμή που τα ποσοστά ανεργίας ξεπερνούν το 23%, δίνοντας στη χώρα μας τη «θλιβερή» πρωτιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι παραπάνω καθυστερήσεις και αναβολές για δέκα μήνες στην έναρξη του προγράμματος αποτελούν τουλάχιστον εμπαιγμό των ανέργων και εντείνουν ακόμα περισσότερο την απόγνωσή τους.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάσθε εκ νέου:

1) Πότε θα γίνει τελικά η προκήρυξη του προγράμματος voucher για ανέργους ηλικίας 29-64 και πότε θα ξεκινήσει η υποβολή των σχετικών αιτήσεων;

2) Ποιοι είναι οι λόγοι της τεράστιας αυτής καθυστέρησης στην προκήρυξή του;

3) Το πρόγραμμα θα προκηρυχθεί με βάση το σχέδιο πρόσκλησης που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση ή πρόκειται να επέλθουν αλλαγές και ποιες;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Κατερίνα Μάρκου – Β’ Θεσσαλονίκης
Ιλχάν Αχμέτ – Ροδόπης

Recommended For You