Εκδίδεται το βιβλίο που δεν μπορεί να διαβαστεί!

Τα βιβλία γράφονται για να διαβάζονται. Υπάρχει όμως και ένα βιβλίο που είναι αδύνατον να διαβαστεί παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει επί αιώνες. Πρόκειται για το χειρόγραφο και με μοναδική εικονογράφηση βιβλίο με την ονομασία «Βόινιτς»που δικαιωματικά φαίνεται να κατέχει τον τίτλο του πιο μυστηριώδους βιβλίου στον κόσμο. Έχει γραφτεί ί σε μια άγνωστη γλώσσα ή κώδικα που κανένας μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να «σπάσει». Και συνεπώς κανείς δεν μπορεί να με με σιγουριά, παρά τη βοήθεια των εικόνων, σε τι αναφέρεται ο συγγραφέας, η ταυτότητα του οποίου επίσης παραμένει άγνωστη.

voynich manuscript

Αυτό όμως φαίνεται πως δεν συνιστά πρόβλημα για τον μικρό ισπανικό εκδοτικό οίκο Siloe και τον Χουάν Χοσέ Γκαρσία που μετά από αγώνα 10 ετών κατάφερε, όπως αναφέρει οGuardian, να εξασφαλίσει τα δικαιώματα ώστε να αντιγράψει το σπάνιο αυτό βιβλίο που βρίσκεται σε ειδική θυρίδα στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Yale και η πρόσβαση σε αυτό επιτρέπεται μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις.

«Είναι ένα βιβλίο με μια τέτοια αύρα μυστηρίου που όταν δει κανείς την πρώτη φορά…βιώνει ένα συναίσθημα που είναι πολύ δύσκολο να το περιγράψει κανείς» και συμπληρώνει πως η δυνατότητα και μόνο «να το αγγίξεις είναι μια μοναδική εμπειρία».

voynich manuscript

Η ιστορία του χειρογράφου

Η συγγραφή του χειρογράφου «Βόινιτς» εκτιμάται πως έγινε πριν από περίπου 600 χρόνια, ο συγγραφέας του παραμένει άγνωστος. Το βιβλίο μάλιστα δεν φέρει καν το τίτλο «Βόινιτς» αλλά έγινε γνωστό με αυτό το όνομα από το επίθετο του Πολωνοαμερικανού παλαιοβιβλιοπώλη Βίλφριντ Βόινιτς ο οποίος το αγόρασε το 1912.

Δεδομένου ότι ο αγνώστου ταυτότητας συγγραφέας φαίνεται να έχει χρησιμοποιήσει μια άγνωστη γλώσσα και ένα άγνωστο σύστημα γραφής, με αποτέλεσμα να μην έχει διαβαστεί μέχρι σήμερα, υπήρξαν πολλοί ακαδημαϊκοί αλλά και ερασιτέχνες κρυπταναλυτές που επιχείρησαν να το αποκρυπτογραφήσουν. Μεταξύ αυτών μάλιστα και κάποιοι από τους κορυφαίους Αμερικανούς και Βρετανούς αποκρυπτογράφους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

voynich manuscript

Ουδείς κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει έστω και μια λέξη! Έτσι για κάποιους αποτελεί την απόλυτη πρόκληση για κάποιοι άλλοι συντάσσονται με την άποψη που θέλει το χειρόγραφο να μην είναι τίποτε περισσότερο από μια υψηλής αισθητικής απάτη.

…και οι θεωρίες

Οι δε θεωρίες που έχουν αναπτυχθεί για το μυστηριώδες βιβλίο είναι δεκάδες και φυσικά κάποιες είναι περισσότερο ή λιγότερο δημοφιλείς ή βάσιμες ωστόσο καμία από τις θεωρίες δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Κατά πολλούς το χειρόγραφο μπορεί να είναι από ένα απλό βοτανολόγιο έως ένας αλχημιστικό ή αστρολογικό βοτανολόγιο ή να περιέχει μυστικά αλχημιστών.

voynich manuscript

voynich manuscript

Σε κάθε περίπτωση τόσο ο εικόνες φυτών όσο και – φαινομενκά- αστρολογικοί χάρτες ή ακόμη και οι μορφές γυναικών που υπάρχον σε αυτό, δεν αποκαλύπτουν αρκετά για να «σταθεί» καμία εκ των θεωριών.

Επίσης για πολλά χρόνια η επικρατούσα θεωρία ήταν πως συγγραφέας του βιβλίου ήταν ο βρετανός καθολικός μοναχός και φιλόσοφος που ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα μαθηματικά, Ρότζερ Μπέικον. Η θεωρία αυτή όμως καταρρίφθηκε όταν διαπιστώθηκε πως το βιβλίο είχε γραφτεί μεταξύ του 1404 και του 1438. Αρκετά μετά δηλαδή τον θάνατο του Μπέικον.

Άλλοι ήθελαν το χειρόγραφο να ανήκει στον Λεονάρντο Ντα Βίντσι δεδομένης της συνήθειας του να χρησιμοποιεί κώδικες για να αποφεύγει την Ιερά Εξέταση. Άλλοι πιθανοί συγγραφείς είναι ο Τζων Ντη μαθηματικός και αστρολόγος στην αυλή της Βασίλισσας Ελισάβετ Α’ της Αγγλίας, ο Έντουαρντ Κέλλυ (Άγγλος πνευματιστής και αλχηιστής), ο ιταλός αρχιτέκτονας της Αναγέννησης Αντόνιο Αβερλίνο και σκοπός του χειρογράφου ήταν η μεταφορά στρατιωτικών μυστικών από τα ταξίδια του στην οθωμανική αυτοκρατορία.

Τα σχέδια του εκδοτικού οίκου

Καθώς λοιπόν μέχρι και σήμερα οι υπεύθυνοι της βιβλιοθήκης του Yale λαμβάνουν χιλιάδες email κάθε μήνα με ενδιαφερόμενους για το βιβλίο που υποστηρίζουν πως «έσπασαν» τον κώδικα, η κίνηση του ισπανού εκδότη να αποκτήσει τα δικαιώματα ήταν μάλλον μια έξυπνη, επαγγελματικά κίνηση. Ο εκδοτικός οίκος που ειδικεύεται στην αναπαραγωγή σπάνιων χειρογράφων θα διαθέσει προς πώληση 898 ακριβή αντίγραφα του χειρογράφου Βόινιτς. Ο οίκος μάλιστα υπόσχεται να αντιγράψει ακόμη και τον παραμικρό λεκέ, την πιο μικρή τρύπα κλπ.

Ο εκδοτικός οίκος αναπαράγει πάντα 898 ακριβή αντίγραφα, που φυσικά είναι παλίνδρομος αριθμός και προσφέρει κάτι το μοναδικό στους συλλέκτες, ενώ η τιμή του κάθε αντιγράφου θα ανέρχεται τα 7.000 με 8.000 ευρώ και ήδη 300 άτομα έχουν κάνει παραγγελίες.

voynich manuscript

Recommended For You