Διατροφικά μυστικά για υγιές δέρμα

Η υγεία του δέρματος συνδέεται στενά με τις διατροφικές συνήθειες, καθώς ορισμένα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων του, ενώ άλλα μπορούν να προσφέρουν προστασία ενάντια στις επιβλαβείς επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας, του οξειδωτικού στρες και της ηλικίας.

Παρακάτω, θα δείτε ποιες διατροφικές συνήθειες βοηθούν στη διατήρηση υγιούς δέρματος και μπορούν να καθυστερήσουν την εμφάνιση σημαδιών γήρατος:

Πρόσληψη πολύτιμων θρεπτικών συστατικών: Οι βιταμίνες A, C και Ε, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τα ω-3 λιπαρά οξέα, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο παίζουν σημαντικό ρόλο στη φυσιολογική λειτουργία και την προστασία της υγείας του δέρματος. Η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, το οποίο περιλαμβάνει συστηματική κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, γαλακτοκομικών προϊόντων, οσπρίων, ξηρών καρπών, ψαριού και θαλασσινών, μπορεί να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες ποσότητες των παραπάνω απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

Ποικιλία φρούτων και λαχανικών: Η καθημερινή κατανάλωση ποικιλίας φρούτων και λαχανικών από διαφορετικές χρωματικές ομάδες, προσφέρει πλήθος αντιοξειδωτικών συστατικών, που προστατεύουν το δέρμα από την επιβλαβή δράση των ελεύθερων ριζών.

Ενυδάτωση: Η επαρκής πρόσληψη νερού και υγρών αποτελεί βασικό παράγοντα για την υγεία του δέρματος. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δίνεται στην επιλογή υγιεινών ροφημάτων, όπως το νερό και οι φρεσκοστυμμένοι χυμοί φρούτων και να αποφεύγονται επιλογές με προσθήκη ζάχαρης.

Προσοχή στο αλκοόλ: Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, επιδρώντας αρνητικά στην όψη της επιδερμίδας. Για όσους συνηθίζουν να καταναλώνουν αλκοόλ, συστήνεται να μην υπερβαίνουν τις 1-2 μερίδες/ημέρα εάν είναι άνδρες και τη 1 μερίδα/ημέρα εάν είναι γυναίκες.

Τέλος, η αποφυγή καπνίσματος, ο επαρκής ύπνος και η τακτική σωματική άσκηση αποτελούν συνήθειες που μπορούν να προσφέρουν επιπρόσθετα οφέλη για την υγεία του δέρματος.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

Recommended For You