ΔΕΝ γυρίστηκε ο «Μπακαλόγατος» εκεί που λένε ότι γυρίστηκε.

Πριν λίγες μέρες απολαύσαμε τον γνωστό Μπακαλόγατο για πρώτη φορά με χρώμα. Με αφορμή την προβολή της ταινίας εμφανίστηκαν και πάλι δημοσιεύματα που τοποθετούν το παντοπωλείο τoυ κυρ Παντελή στο Καφέ – ουζερί «Ακροβάτης». Ο ισχυρισμός ότι Μπακαλόγατος είχε γυριστεί σε κάποιο μαγαζί στο Μεταξουργείο είχε εμφανιστεί το 2010 στην ESPRESSO με τον τίτλο Καφέ – ουζερί «Ακροβάτης: Εδώ γυρίστηκε ο «Μπακαλόγατος» και έκτοτε αναπαράχθηκε στο διαδίκτυο από πολλά μπλογκ και ιστοσελίδες.

Αυτή τη φορά είδαμε το ανυπόστατο δημοσίευμα να παίρνει σάρκα και οστά και να εμφανίζεται και σε ρεπορτάζ στη τηλεόραση στην εκπομπή ΣΟΥΚΟΥ του ΑΝΤ1. Ας δούμε όμως πρώτα το άρθρο, το οποίο ενδεικτικά, μπορείτε να δείτε στο zappit.gr και fthis.gr.

Μπακαλόγατος: Πώς είναι σήμερα το παντοπωλείο «Οι Χρυσές Καρδιές»;

Η θρυλική ελληνική ταινία έρχεται σε Α΄ έγχρωμη τηλεοπτική μετάδοση, απόψε στις 20:00, στον ΑΝΤ1.
Ο μοναδικός και ξεκαρδιστικός Ζήκος, ο «Μπακαλόγατος» του παντοπώλη κυρ Παντελή, με τις αξεπέραστες ατάκες και τη μοναδική καπατσοσύνη του, έρχεται τώρα σε Α’ έγχρωμη τηλεοπτική μετάδοση, αποκλειστικά στον ΑΝΤ1 και.. θα γίνει της «ΚΑΚΟΜΟΙΡΑΣ» από χρώματα! Με στόχο να γεμίζει την καθημερινότητά μας με μοναδικές τηλεοπτικές στιγμές, ο ΑΝΤ1 βάζει «χρώμα» και μας προσφέρει τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση τη θρυλική ελληνική ταινία «O Μπακαλόγατος», απόψε στις 20.00.

Πράσινος από τη ζήλεια, μπλε από το ξύλο, κόκκινος από θυμό.. Ο αγαπημένος μας Ζήκος, με τις περιπέτειες και τα καμώματά του αλλάζει χρώματα και έρχεται «χρουματιστός»! Ο Κώστας Χατζηχρήστος υποδύεται έναν αφελή επαρχιώτη μπακαλόγατο, που γίνεται εξαιτίας της μεγαλομανίας του περίγελος των ανθρώπων της γειτονιάς. Βασικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας παίζει για άλλη μία φορά ο έρωτας. Τον μεγάλο Έλληνα κωμικό, πλαισιώνουν πολλοί γνωστοί ηθοποιοί.

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας και η εκπομπή ΣΟΥΚΟΥ βρέθηκαν στη γειτονιά του Μπακαλόγατου στο Μεταξουργείο. 54 χρόνια μετά, πολλά έχουν αλλάξει αλλά κάποια έχουν μείνει ίδια…

Διαβάζοντας το παραπάνω άρθρο και βλέποντας το βίντεο από την εκπομπή ΣΟΥΚΟΥ, είχαμε αρκετές αμφιβολίες γιατί υπάρχουν μεγάλες διαφορές από τις σκηνές στο μπακάλικο με το κτίριο του Καφέ – ουζερί «Ακροβάτης» Έτσι αποφασίσαμε να το ψάξουμε περισσότερο.

Αρχικά, η ταινία αναφέρει πως τα γυρίσματα έχουν γίνει στα στούντιο της ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ. Υπάρχουν κάποιες σκηνές στην ταινία που σίγουρα γυρίστηκαν σε εξωτερικό χώρο, αλλά το μπακάλικο του κυρ Παντελή, μοιάζει να είναι κάποιο στούντιο.

Το μπακάλικο στην ταινία έχει μόνο μια πόρτα και δεν είναι κάποιο γωνιακό μαγαζί. Οι πλευρές του καταστήματος είναι:

  1. Η πλευρά της πόρτας.

2. Μπαίνοντας από την πόρτα, δεξιά έχουμε το πάγκο του μπακάλικου

3. Αριστερά από την πόρτα και απέναντι από το πάγκο του μπακάλικου έχουμε τα ξύλινα βαρέλια και τον τοίχο με την κρεμάστρα.

4. Απέναντι από την είσοδο του μπακάλικου είναι ένας μικρός πάγκος που κάνει καφέ ο Ζήκος και υπάρχει η είσοδος της αποθήκης.

Βγαίνοντας από την πόρτα αριστερά ο τοίχος κάνει μια γωνία και υπάρχει χώρος για ένα τραπέζι. Το τραπέζι που έκατσε να πιει ούζο ο «γατομούστακος».

Αυτή η γωνία, του τοίχου δεν υπάρχει στο κτήριο του ουζερί «Ακροβάτης»

https://www.google.com/maps/

Ακόμη, το πλάτος του δρόμου που φαίνεται από την πόρτα και η απόσταση μέχρι το απέναντι κτήριο είναι πολύ μικρή, στοιχείο που δείχνει πως τα γυρίσματα έχουν γίνει σε στούντιο.

Όπως διαβάζουμε στο δημοσίευμα του 2010 στην ESPRESSO, οι ιδιοκτήτες του καταστήματος δεν γνώριζαν πως το κατάστημά τους είναι το παντοπωλείο που γυρίστηκε η ταινία και τους ενημέρωσε κάποιος δημοτικός σύμβουλος, τέσσερις μέρες πριν τα εγκαίνια του ουζερί. Αυτό είναι και το μοναδικό στοιχείο, που στηρίχτηκε ο ισχυρισμός πως το ουζερί «Ακροβάτης» είναι το μπακάλικο όπου ο Ζήκος μάλωνε με τον κυρ. Παντελή.

Επικοινωνήσαμε με την εταιρία παραγωγής της ταινίας, τον κινηματογραφικό οργανισμό Καραγιαννης – Καρατζόπουλος, όπου και μας επιβεβαίωσαν πως τα γυρίσματα του παντοπωλείου έγιναν στα στούντιο της Finos Film.

Παρά τα δημοσιεύματα που υπάρχουν εδώ και 7 χρόνια και τους ισχυρισμούς στο πρόσφατο αφιέρωμα στην τηλεόραση και την εκπομπή ΣΟΥΚΟΥ, τα γυρίσματα στο μπακάλικο του κυρ Παντελή δεν έγιναν στο ουζερί «Ακροβάτης», αλλά στα στούντιο της ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ.

Πιθανότατα κάποια από τα εξωτερικά γυρίσματα να έχουν γίνει στην περιοχή, γιατί τα γραφεία της ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ ήταν λίγα στενά πιο πέρα και έτσι να δημιουργήθηκε ο μύθος πως το σημερινό ουζερί «Ακροβάτης» είναι το παλιό μπακάλικο του Ζήκου.

http://ellinikahoaxes.gr

Recommended For You