Δήμαρχος Αιγάλεω προς Γρηγοράκο: «Δεν πλεονάζει κανένας εργαζόμενος»

Την έντονη αντίδραση του δημάρχου Αιγάλεω Χρήστου Καρδαρά προκάλεσε η γνωστή επιστολή του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκου που εστάλη στους Δήμους την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου και στην οποία δημοσιοποιείται μια «μελέτη» για τη στελέχωση των δήμων. Για τον κ. Καρδάρα, αυτή η μελέτη «είναι απαράδεκτη, αστήρικτη και αντιφατική».

Όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Αιγάλεω «εμφανίζει πλασματικά φουσκωμένα στοιχεία για τον αριθμό των εργαζόμενων στους Δήμους, συνυπολογίζοντας εργαζόμενους που δεν απασχολούνται πλέον όπως οι σχολικοί φύλακες και οι συνταξιοδοτηθέντες αλλά και το έκτακτο προσωπικό. Κι όμως με βάση αυτά τα στοιχεία προσδιορίζει αριθμό «πλεονάζοντος» προσωπικού από τους μόνιμους και αορίστου χρόνου υπαλλήλους κάθε Δήμου».

Και προσθέτει:

«Η μεθοδολογία που χρησιμοποιεί η μελέτη του Υπουργείου για την προσαρμογή του πληθυσμού κάθε Δήμου με συνυπολογισμό άλλων στοιχείων (έκταση, διοικητική αποκέντρωση κλπ) οδηγεί στη συστηματική αδικία προς τους αστικούς Δήμους και ιδιαίτερα προς τους Δήμους της Αττικής.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στην περιοχή της Αττικής σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί προκύπτει μεγάλος αριθμός «πλεονάζοντος» προσωπικού το οποίο δεν μπορεί να απορροφηθεί από άλλους Δήμους της Αττικής. Άρα η μελέτη του Υπουργείου καταλήγει στην μετακίνηση εργαζόμενων εκατοντάδες χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας τους.

Θα περιμέναμε από το Υπουργείο μια προσέγγιση του προβλήματος στηριγμένη στην ανάλυση των αναγκών, στην αποδοτικότητα των υπηρεσιών, στην αξιολόγηση της χρησιμότητας κάθε ειδικότητας, στην ανάγκη εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης.

Αντί για αυτό παρουσιάζεται μια μελέτη που ουσιαστικά συνίσταται στον αυθαίρετο και με πρόχειρα ή και λανθασμένα στοιχεία υπολογισμό δυο μέσων όρων.

Η μελέτη αυτή του Υπουργείου δεν λαμβάνει υπόψη της ούτε τις σημαντικές αρμοδιότητες που έχουν μεταβιβαστεί στην Αυτοδιοίκηση ούτε τα τεράστια κενά στις πολιτικές κοινωνικής πρόνοιας της κεντρικής εξουσίας. Κενά που αντικειμενικά καλούνται να καλύψουν οι Δήμοι όλης της χώρας και πρόσθετες αρμοδιότητες, από το σύνολο των οποίων ενδεικτικά αναφέρουμε: Παιδικοί Σταθμοί, φροντίδα για τους άπορους, Βοήθεια στο Σπίτι, συντήρηση σχολείων, ΚΕΠ κλπ.

Όπως δεν λαμβάνει υπόψη της ότι οι Δήμοι σηκώνουν το βάρος των πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων σε κάθε γειτονιά της χώρας.

Τονίζουμε ότι η Αυτοδιοίκηση έχει υποστεί ήδη τον ακρωτηριασμό δύο σημαντικών αρμοδιοτήτων της, της φύλαξης των σχολείων και της δημοτικής αστυνομίας, που οδήγησε στη διαθεσιμότητα σχεδόν 6.000 εργαζομένων.

Ζητάμε την άμεση απόσυρση της επιστολής αυτής.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι στο Δήμο Αιγάλεω δεν πλεονάζει κανένας εργαζόμενος.»

http://www.aftodioikisi.gr

Recommended For You