Βηθλεέμ — Σύμβολο Χριστιανικής Ενότητας και Αγάπης;

images«Η ΒΗΘΛΕΕΜ είναι απόδειξη ατέλειωτης αγάπης, είναι μάθημα ταπεινοφροσύνης».—Μαρία Τερέζα Πετρότζι, συγγραφέας του βιβλίου Βηθλεέμ (Bethlehem).
Μήπως η Βηθλεέμ σημαίνει κάτι τέτοιο και για εσάς; Ίσως, αφού εκατοντάδες εκατομμύρια ειλικρινείς, ειρηνόφιλοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ατενίζουν με ευλάβεια τη Βηθλεέμ, κυρίως στην περίοδο των Χριστουγέννων. Δεν ξεχνούν ότι αυτή η μικρή πόλη της Μέσης Ανατολής είναι η γενέτειρα του ‘Άρχοντα της Ειρήνης’, του Ιησού Χριστού. Αιώνες τώρα, προσκυνητές συρρέουν εδώ για να επισκεφτούν και πιθανόν να αποδώσουν λατρευτικό σεβασμό σ’ έναν από τους πιο άγιους τόπους του Χριστιανικού κόσμου. Αυτό είναι το Σπήλαιο της Γέννησης, το μέρος όπου, σύμφωνα με την παράδοση, γεννήθηκε ο Ιησούς Χριστός. Βρίσκεται στο μεγάλο, ιστορικό συγκρότημα που ονομάζεται Ναός της Γέννησης.—Ησαΐας 9:6· Ματθαίος 2:1.
Ωστόσο, αποτέλεσαν πράγματι αυτοί οι κατά την παράδοση άγιοι τόποι εστίες της Χριστιανικής ενότητας, της αγάπης και της ταπεινοφροσύνης; Τι συμπεραίνετε από τα ακόλουθα;
Η Καθολική συγγραφέας Μαρία Τερέζα Πετρότζι σχολιάζει στο βιβλίο Βηθλεέμ: «Ξεκινώντας από το 16ο αιώνα, [η Βηθλεέμ] υπέφερε από τους βίαιους και αιματηρούς αγώνες ανάμεσα στους Λατίνους [Ρωμαιοκαθολικούς] και τους Έλληνες [Ελληνορθόδοξους πιστούς] για την ηγεμονία του ναού της Γέννησης». Αυτοί οι επαναλαμβανόμενοι ‘αιματηροί αγώνες’ με στόχο τον έλεγχο της περιοχής συχνά συγκέντρωναν την προσοχή στο ασημένιο αστέρι του Σπηλαίου της Γέννησης, που βρίσκεται στο υπόγειο, κάτω από το Ναό της Γέννησης. Αυτό το αστέρι λέγεται ότι σημαδεύει την πραγματική τοποθεσία της γέννησης του Χριστού. Ο Ρ. Γ. Χάμιλτον αναφέρει στο βιβλίο του Ο Ναός της Γέννησης, Βηθλεέμ (The Church of the Nativity, Bethlehem): «Είναι πασίγνωστο ότι δυο από τα ζητήματα που οδήγησαν στη διένεξη ανάμεσα στη Γαλλία και τη Ρωσία, η οποία κατέληξε στον Κριμαϊκό πόλεμο, αφορούσαν την ανταγωνιστική διεκδίκηση για την κατοχή των κλειδιών των κυρίων εισόδων της βασιλικής και της κρύπτης [Σπήλαιο της Γέννησης], και τη μυστηριώδη κλοπή, μια νύχτα του 1847, του ασημένιου αστεριού με τη λατινική επιγραφή που ήταν χαραγμένο σε μια μαρμάρινη πλάκα κάτω από την ‘αγία τράπεζα’ της Γέννησης».
Ως αποτέλεσμα των συνεχών συγκρούσεων μεταξύ των θρησκευτικών παρατάξεων στη διάρκεια των αιώνων, σχετικά με την απόκτηση δικαιωμάτων σ’ αυτούς τους τόπους, «τα δικαιώματα κάθε θρησκευτικής παράταξης είναι τώρα προσεκτικά καθορισμένα. Για παράδειγμα, από τις 53 λυχνίες που υπάρχουν μέσα στο σπήλαιο, στους Φραγκισκανούς έχουν παραχωρηθεί οι 19. Η ‘αγία τράπεζα’ ανήκει στους Έλληνες, και οι Λατίνοι δεν έχουν το δικαίωμα να τελούν λειτουργίες εκεί».—Ιστορικές Τοποθεσίες στο Ισραήλ (Historical Sites in Israel).
Στη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων, αν το πολιτικό κλίμα το επιτρέπει, καθεμιά από τις θρησκευτικές κοινότητες του Χριστιανικού κόσμου που βρίσκονται εκεί τελεί τη δική της Λειτουργία των Χριστουγέννων, και κάνει παρέλαση μέσα από τη Βηθλεέμ. Στις 24 και 25 Δεκεμβρίου κάνουν παρέλαση οι Λατίνοι και τελούν τη μεσονύκτια Λειτουργία στο Ναό της Αγίας Αικατερίνης, δίπλα στο Ναό της Γέννησης, τον οποίο μοιράζεται τώρα η ελληνική και η αρμενική Ορθόδοξη εκκλησία. Στις 6 Ιανουαρίου η ελληνική, η συριακή και οι Κοπτικές Ορθόδοξες εκκλησίες γιορτάζουν τις Λειτουργίες τους των Χριστουγέννων. Στις 18 Ιανουαρίου τελείται η αρμενική Ορθόδοξη Λειτουργία των Χριστουγέννων που συνοδεύεται από μια παρέλαση στις 19 Ιανουαρίου.
Μήπως τα παραπάνω δείχνουν ότι οι κατά την παράδοση άγιοι τόποι της Βηθλεέμ είναι ‘απόδειξη ατέλειωτης αγάπης, μάθημα ταπεινοφροσύνης;’ Επιπρόσθετα, αντικατοπτρίζουν την αλήθεια σχετικά με τις συνθήκες της γέννησης του Ιησού; Για παράδειγμα, πότε γεννήθηκε; Γεννήθηκε πραγματικά στον τόπο που τώρα ονομάζεται Σπήλαιο της Γέννησης; Και πρέπει εσείς, ή οποιοσδήποτε άλλος, να αποδίδετε λατρευτικό σεβασμό στον τόπο της γέννησής του;

Recommended For You