Βαγγέλης Παπαθανασίου: Αυτό είναι το νέο, διαστημικό video clip του

Από ένα ολοκαίνουργιο video clip συνοδεύεται η κυκλοφορία από την Decca Records, του νέου άλμπουμ του Βαγγέλη Παπαθανασίου με τίτλο «Juno To Jupiter» που κυκλοφορεί σήμερα. Το έργο είναι εμπνευσμένο από την πρωτοποριακή αποστολή της NASA με το διαστημικό σκάφος Juno, στην εξερεύνηση του πλανήτη Δία.

Πρόκειται για ένα πολυδιάστατο μουσικό ταξίδι με τη συμμετοχή της σταρ της όπερας, Angela Gheorghiu. Επίσης, το άλμπουμ περιλαμβάνει και ήχους από την εκτόξευση του Juno από τη Γη, από το σκάφος και από τα διαφορετικά στάδια του ταξιδιού του Juno που βρίσκονται σε αρμονία με τη μουσική του μαέστρου.

Η αποστολή Juno είναι μία από τις πιο προκλητικές και επιστημονικά φιλόδοξες πλανητικές αποστολές της NASA και έχει πάρει το όνομά της από την Ήρα, η οποία σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ήταν η μητέρα των Θεών και των ανθρώπων και η γυναίκα του Δία, («Jupiter» στα Ρωμαϊκά ), ο οποίος ήταν ο πατέρας των Θεών και των ανθρώπων. Για να κρύψει τις αταξίες του ο Δίας τράβηξε ένα πέπλο από σύννεφα γύρω του, ωστόσο, η Ήρα μπόρεσε να κοιτάξει ανάμεσα στα σύννεφα και να ανακαλύψει τις δραστηριότητες του συζύγου της με τις ειδικές της δυνάμεις. Έτσι ομοίως, το διαστημόπλοιο Juno κοιτάζει μέσα από τα σύννεφα αποκαλύπτοντας τη δομή και την ιστορία του πλανήτη και πώς έχει σχηματιστεί το ηλιακό μας σύστημα.

Τον Ιούλιο συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την είσοδο του διαστημικού σκάφους Juno στην τροχιά του Δία. To Juno ξεκίνησε το 2011 από τον αεροπορικό σταθμό Cape Canaveral και έφτασε στον Δία στις 4 Ιουλίου του 2016. Λόγω της σημασίας του, η αποστολή που είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί στις 31 Ιουλίου, επεκτάθηκε από τη NASA και τώρα ο Juno θα συνεχίσει την εξερεύνηση μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο άλμπουμ ακούγονται οι φωνές των επιστημόνων επιστήμονες Randall Faelan (Lockheed Martin, Deep Space Exploration Real-Time Operations Lead), Chris Leeds (Lockheed Martin, Telecom Sr. Engineer), Jennifer Delavan (Lockheed Martin, Spacecraft Systems) και Matt Johnson (Juno Mission Manager, JPL/Caltech).

Να υπενθυμίσουμε πως η NASA έχει τιμήσει τον Βαγγέλη Παπαθανασίου απονέμοντάς του ειδικό μετάλλιο. ‘

Recommended For You