Απόκοσμες περιπλανήσεις…. Εικόνες που πάγωσαν στον χρόνο κτήμα Τατοΐου πρώην βασιλικά ανάκτορα

Μια φωτογραφική βόλτα εκεί που ο χρόνος σταμάτησε να κυλάει…

Μισή ώρα από την Αθήνα βρίσκεται το κτήμα Τατοΐου, ένα υπέροχο μέρος γεμάτο πράσινο, με υπέροχα μονοπάτια, ρυάκια, καταπράσινα ξέφωτα. Το παλάτι και τα ιστορικά κτίρια έχουν γίνει ένα με την φύση, στέκουν εκεί μελαγχολικά, ανάμεσα στα δέντρα, σκεπασμένα με ξερά φύλλα και φυτά…

Μέσα στο κτήμα Τατοΐου βρίσκονται και τα θερινά ανάκτορα. Πρόκειται για έναν ιστορικό χώρο που για 100 και πλέον χρόνια έζησε η βασιλική οικογένεια της Ελλάδας και πλέον έχει περάσει στο ελληνικό δημόσιο. Εκεί γεννήθηκαν και μεγάλωσαν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας Γλυξμπουργκ και γράφτηκαν κάποιες από της σελίδες της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας και του πολιτικού παρασκηνίου.

Το 1872 το αγόρασε ο Βασιλιάς Γεώργιος Ά και από τότε ξεκίνησε η βασιλική ιστορία του κτήματος. Ο ίδιος ο Γεώργιος δεν είχε τόσα χρήματα ώστε να αγοράσει το κτήμα, αλλά η σύζυγος του Όλγα της οικογένειας Ρομανόφ, διέθεσε τα χρήματα που απαιτούνταν.

Ο πρώτος αρχιτέκτονας των ανακτόρων ήταν ο νεαρός τότε Τσίλλερ. Σύντομα, λόγω των περιορισμένων χώρων, το 1880 φτιάχνουν ένα νέο ανάκτορο ακριβώς δίπλα, το οποίο είναι αντίγραφο της έπαυλης του συγκροτήματος των ανακτόρων Πέτερχοφ στην Αγία Πετρούπολη που υπάρχει μέχρι σήμερα και είναι ανοιχτό για επισκέψεις από το κοινό, σε αντίθεση με αυτό του Τατοΐου που μέρα με τη μέρα κινδυνεύει να καταρρεύσει.

Το 1948 το Τατόι από θερινή κατοικία μετατρέπεται σε μόνιμη κατοικία για την βασιλική οικογένεια. Το κτήμα διέθετε ακόμα και ξενοδοχείο το “Τατόιον”, όπου με αντάλλαγμα 3 δραχμών ημερησίως κάποιοι είχαν την ευκαιρία να βρεθούν στον βασιλικό περίγυρο.

Τα αυτοκίνητα του τέως βασιλιά που έχουν απομείνει στο Τατόι χαρακτηρίστηκαν ως μνημεία καθώς συνδέονται με σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας… Τα περισσότερα από τα αυτοκίνητα αυτά φυλάσσονται στο κτίριο του Βουστασίου, δυστυχώς σε άθλια κατάσταση που μοιάζει πια ανέφικτη η αναπαλαίωση τους.

Σήμερα όλα τα κτίρια είναι σφραγισμένα και αρκετά κατεστραμμένα. Σε μερικά από αυτά έχουν γίνει εργασίες αναστήλωσης με πολύ καλά αποτελέσματα.

Για την συντήρηση του κτήματος χρειάζονταν αρκετοί υπάλληλοι και εργάτες που έμεναν μέσα στο κτήμα και έτσι γύρω από το ανάκτορο δημιουργήθηκε μια αυτόνομη μικρή πολιτεία.

Διέθετε ταβέρνα, μπακαλικάκι, βουστάσια, σιδηρουργεία, ελαιοτριβεία, αστυνομικό τμήμα, ξυλουργείο, οινοποιείο και εμφιαλωτήριο, στάβλους και ιπποστάσιο, βουτυροκομείο, γαλακτοκομείο, χοιροστάσιο, καταλύματα και εστιατόριο για τους υπάλληλους, δυο εκκλησίες και τους τάφους όλων των βασιλέων και των μελών της βασιλικής οικογένειας.

Είναι στην ουσία ένα μικρό χωριό πλήρως εναρμονισμένο με το φυσικό περιβάλλον. Χαρακτηριστικά το 1964 εργάζονταν και έμεναν στο Τατόι 39 άτομα, εκ των οποίων και 11 οικογένειες με 24 παιδιά όλων των ηλικιών.

Ενα από τα πολλά ξέφωτα χώρους αναψυχής των επισκεπτών
Το μονοπάτι που οδηγεί στο ταφικό συγκρότημα

Στον λοφίσκο Παλαιόκαστρο υπάρχει το βασιλικό κοιμητήριο με δυο εκκλησίες και τους τάφους όλων των βασιλέων και των μελών της βασιλικής οικογένειας.
θέα προς την Πάρνηθα…

Το κτήμα του Τατοΐου δέχεται κάθε Σαββατοκύριακο πλήθος επισκεπτών που θέλουν να απολαύσουν την φύση και να φύγουν έστω για λίγες ώρες από το άγχος της πόλης.

Αποστολή – φωτογραφίες: Χάρης Ντάκουλας
Πληροφορίες

Μάνθα Τσικουδή – thesecretgreece.gr

Recommended For You