Ανακυκλώνεται το τσιμέντο;

Αντίθετα απ’ ό,τι πιστεύεται, ο κατασκευαστικός κλάδος και όχι οι εξαγωγές είναι η «βαριά βιομηχανία» της γερμανικής οικονομίας. Τα χαμηλά επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια και η ανάγκη στέγασης μεταναστών και προσφύγων ανοίγουν διαρκώς νέες δουλειές για αρχιτέκτονες, μηχανικούς και εργάτες. Σήμερα υπολογίζεται ότι οι ανάγκες στη χώρα φτάνουν τα 350.000 μέχρι 400.000 νέα διαμερίσματα ετησίως.

Από την άλλη υπάρχουν πολλά κτίρια που πρέπει να κατεδαφιστούν. Απέναντι σε αυτή τη «σπατάλη» η καθηγήτρια Αγγέλικα Μέτκε ερεύνησε τις δυνατότητες ανακύκλωσης του τσιμέντου. Ενώ η επιχείρηση του Βάλτερ Φες στη Βάδη-Βιρτεμβέργη ήταν η πρώτη που δοκίμασε να ανακυκλώσει τσιμέντο, άσφαλτο και άλλα οικοδομικά υλικά. Για το έργο τους τιμήθηκαν με το γερμανικό Βραβείο Περιβάλλοντος.

Η Αγγέλικα Μέτκε μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία και είδε πολλά κτίρια μετά τη γερμανική επανένωση να κατεδαφίζονται. Εκείνο που έβρισκε πάντα απαράδεκτο είναι ότι μετά την κατεδάφιση ενός κτιρίου το τσιμέντο επιβαρύνει το περιβάλλον. «Στα υπολείμματα του τσιμέντου υπάρχει πολλή ενέργεια και πολλά υλικά, γι’ αυτό το στοίχημα για μένα ήταν πώς θα τα διατηρήσω στις νέες κατασκευές» λέει η επιστήμονας.

Ένα σημαντικό βραβείο στην ανακύκλωση

Ωστόσο το πρόβλημα ήταν ότι το τσιμέντο απορροφά βλαβερές ουσίες όπως πετρέλαιο, καύσιμα ή βερνίκι από τον περιβάλλοντα χώρο. Γι’ αυτό ο Βάλτερ Φες επινόησε μία μέθοδο, που διαχωρίζει τα μη επιβαρυμένα και γι’ αυτό πολύτιμα υλικά και επιτρέπει την επαναχρησιμοποίησή τους.

Αυτό το ανακυκλωμένο τσιμέντο δε διαφέρει από το καινούριο. Έτσι ένα κτίριο που ανήκει στο νοσοκομείο “Charité” στο Βερολίνο χτίστηκε αποκλειστικά από ανακυκλωμένο μπετόν, ενώ ο δήμος της πρωτεύουσας αποφάσισε να χρησιμοποιεί μελλοντικά στις μεγάλες οικοδομές αυτό το υλικό. Αλλά και τα αναχώματα που προστατεύουν περιοχές από υπερχείλιση ποταμών είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά όταν είναι κατασκευασμένα από υπολείμματα χρησιμοποιημένου τσιμέντου.

Η Αγγέλικα Μέτκε και ο Βάλτερ Φες θα λάβουν το Βραβείο Περιβάλλοντος από τον ίδιο το γερμανό πρόεδρο Γιοαχίμ Γκάουκ, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 500.000 ευρώ. Το βραβείο θα μοιραστούν με τον ολλανδό Μπαζ φαν Άμπελ, ο οποίος επινόησε το λεγόμενο Fairphone, ένα κινητό τηλέφωνο που θα παράγεται χωρίς την εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού, θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και θα ανακυκλώνεται εύκολα.

http://www.ergonblog.gr

Recommended For You