Αθήνα, μετά την 17η Νοεμβρίου 1973

Στις 14 Νοέμβρη του 1973, έγιναν γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων, στις οποίες απορρίφθηκαν τα κυβερνητικά μέτρα που αφορούσαν στον προγραμματισμό των φοιτητικών εκλογών, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας, αποφασίστηκε η κατάληψη του κτιρίου του Πολυτεχνείου, κάτω από τον έλεγχο Συντονιστικής Επιτροπής.

Τα γεγονότα των ημερών αυτών δεν ήταν παρά το αποκορύφωμα των προγενέστερων κινητοποιήσεων του φοιτητικού κινήματος, όπως η κατάληψη της Νομικής Σχολής Αθηνών στις 21 και 22 Φεβρουαρίου του 1973 και τη διαδήλωση της 4ης Νοεμβρίου του 1973, με αφορμή το μνημόσυνο του Γεωργίου Παπανδρέου.

Το Σάββατο 17 Νοεμβρίου 1973, το Πολυτεχνείο βρισκόταν ακόμα υπό κατάληψη.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, από τους στρατώνες στο Γουδί και στο Διόνυσο ξεκίνησαν τα πρώτα άρματα με κατεύθυνση τον χώρο των συγκρούσεων, ενώ λίγο αργότερα, τα πρώτα τανκς έκαναν την εμφάνισή τους στον κόμβο των Αμπελοκήπων.

Το κέντρο της Αθήνας, με άξονα το Πολυτεχνείο, είχε μετατραπεί σε πεδίο μάχης. Τα τανκς κινούνταν προς τη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και προς την Πανεπιστημίου.

Λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα δίνεται προθεσμία εκκένωσης του κτιρίου. Λίγο αργότερα, ένα άρμα ρίχνει τη πύλη του Πολυτεχνείου. Αμέσως μετά, άνδρες της αστυνομίας και τον ΛΟΚ εισήλθαν στο χώρο και προχώρησαν στην εκκένωση.

Το πρωί της Κυριακής 18 Οκτωβρίου, κηρύχθηκε στρατιωτικός νόμος “καθ’άπασαν την επικράτειαν” .

Άρμα στην Ομόνοια, μετά τα γεγονότα στο Πολυτεχνείο και την επιβολή στρατιωτικού νόμου. Στη πρόσοψη του “Κοτοπούλη” η αφίσα της ταινίας “Το νησί της αμαρτίας” που παζόταν εκείνη τη περίοδο.

Οπλισμένοι στρατιώτες και άρματα επί της οδού Πατησίων, στη συμβολή με τον οδό Μάρνη.

18 Nov 1973, Athens, Attica, Greece --- Original caption: A Greek Army tank is stationed here outside the Presidential Building after martial law was proclaimed following unrest that began with student demonstrations in Greece. George Papadopoulos was ousted as President in a bloodless coup on November 25, 1973, and a new military backed government told the nation on November 27, 1973 that it would rule by decree until the people were "prepared" for elections. --- Image by © Bettmann/CORBIS

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 1973. Στρατιώτες και άρμα στο Σύνταγμα, με φόντο το κτίριο της βουλής.

Τρόλλεϋ και λεωφορεία με σκασμένα λάστιχα, ως οδοφράγματα επί της οδού Πατησίων.

Αστυνομικοί προσπαθούν να ρυθμίσουν τη κυκλοφορία οχημάτων και πεζών στη Πατησίων, που λίγες ώρες πριν είχε μετατραπεί σε πεδίο μάχης.

Ομόνοια, Νοέμβριος 1973. Άρματα στο ύψος της οδού Αγίου Κωνσταντίνου.

photos: αρχείο bill files

Recommended For You