Έκλεισαν τα Sprider Stores: Πώς η αλυσίδα «Οικονομικής Μόδας» που κατέκτησε την Ελλάδα έβαλε λουκέτο

Τέλος εποχής για την αλυσίδα καταστημάτων ένδυσης Sprider Stores, η οποία προχωρά και επισήμως στην αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων από σήμερα Τρίτη 1η Οκτωβρίου, λόγω έλλειψης ρευστότητας και διακοπής της χρηματοδότησής της από τις τράπεζες.
Η εταιρεία ξεκίνησε ουσιαστικά τη λειτουργία της το 1971 με κύριο αντικείμενο την παραγωγή και διανομή μαγιό και ειδών θαλάσσης. Το 1999 το 80% εξαγοράστηκε από τον όμιλο Χατζηιωάννου. Σιγά σιγά άρχισε η επέκτασή της και τα Μέχρι και τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης η εταιρεία είχε ανοδικές τάσεις και ακολουθούσε πολιτική επέκτασης με νέα καταστήματα στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια και είχε φτάσει να απασχολεί περίπου 890 εργαζόμενους.
Ωστόσο σταδιακά ήρθε η πτώση, η μείωση των εσόδων και οι ζημιές. Το πρώτο χτύπημα ήταν το Φεβρουάριο του 2012 όταν άγνωστοι έκαψαν το κτιρίου της αλυσίδας Sprider Stores στην Ανθούσα, συνολικής επιφάνειας 20.000 τ.μ.. Είχαν προηγηθεί η φωτιά, το 2004, σε αποθήκη της εταιρίας στον Άλιμο, και το 2008 οπότε κάηκαν το κατάστημα της Λυκόβρυσης αλλά και αυτό της Ερμού.
Το εισαγγελικό πόρισμα που «βγήκε» τον Δεκέμβριο του 2012 μιλούσε για προσχεδιασμένο εμπρησμό του κτιρίου στην Ανθούσα, με σκοπό την είσπραξη του ασφαλιζόμενου κεφαλαίου.
Λίγες μέρες μετά το εισαγγελικό πόρισμα, η εταιρία Sprider Stores κατέθεσε αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99, η οποία δεν έγινε δεκτή.
Το 2012 η εταιρεία επιστράτευσε τον Σάκη Ρουβά προκειμένου να λανσάρει ρούχα με την υπογραφή του για να μπορέσει η εταιρία να κάνει ένα comeback στην αγορά. Ωστόσο το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο και συνεχίστηκε η μείωση του τζίρου και το κλείσιμο των καταστημάτων.
Το χρονικό της λειτουργίας της εταιρείας -Η αρχή, η κατάκτηση της κορυφής και η πτώση
1971 Ιδρυση της εταιρείας Σ. & Ν. Αργυρός Ο.Ε με κύριο αντικείμενο την παραγωγή και διανομή μαγιό και ειδών θαλάσσης από τον ιδρυτή της SPRIDER STORESA.E. κ. Αθανάσιο Αργυρό σε συνεργασία με τον αδελφό του κ. Σπυρίδωνα Αργυρό.
1978 Αποχώρηση από την κοινή εταιρεία του Αθανάσιου Αργυρού και ίδρυση της ΑΡΓΥΡΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ (σημερινή SPRIDER STORES Α.Ε.) με έδρα τον Άγιο Δημήτριο και κύριο αντικείμενο την εμπορία μαγιό και αθλητικών ειδών.
1982 Μεταφορά της έδρας της εταιρείας στο Ελληνικό. Η εταιρία εξοπλίζεται με τις πιο σύγχρονες μηχανές κοπής και ραφής υφασμάτων και δημιουργεί δίκτυο χονδρικών πωλήσεων σε όλη την Ελλάδα. Έναρξη της εξαγωγικής της δραστηριότητα σε Ευρώπη, Ασία, και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
1987 Επέκταση των εγκαταστάσεων της εταιρείας με την ανέγερση νέου συγκροτήματος κτιρίων και αποθηκών στην περιοχή του Ελληνικού.
1990 Έναρξη λειτουργίας του πρώτου πρατηρίου λιανικής. Η ανταπόκριση των καταναλωτών είναι ενθουσιώδης και μπαίνουν τα θεμέλια για τη δημιουργία της αλυσίδας καταστημάτων SPRIDER STORES.
1991-1992 Διεθνής βράβευση της εταιρείας στην Έκθεση της Βαρκελώνης για την ποιότητα των εξαγομένων προϊόντων. Ίδρυση το 1992 καταστήματος στο Ελληνικό Αττικής και βράβευση της SPRIDERSTORES με ανάλογο βραβείο στην Έκθεση του Πλόβντιβ της Βουλγαρίας.
1994 Ίδρυση καταστήματος στην Αγία Παρασκευή Αττικής.
1995 Επέκταση του δικτύου καταστημάτων με την ίδρυση καταστήματος στην Πετρούπολη Αττικής.
1996 Άνοιγμα δύο νέων καταστημάτων της αλυσίδας SPRIDER STORES, ένα στο Αιγάλεω και ένα στη Νέα Ιωνία Αττικής.
1997 Ίδρυση του πρώτου καταστήματος SPRIDER STORES σε επαρχιακή πόλη και συγκεκριμένα στην Καλαμάτα Μεσσηνίας. Την ίδια χρονιά ιδρύεται και νέο κατάστημα στην Καλλιθέα Αττικής.
1998 Επέκταση του δικτύου πανελλαδικά με την ίδρυση καταστημάτων στη Χαλκίδα Ευβοίας και στην Πάτρα Αχαΐας.
1999 Με την ίδρυση δύο νέων καταστημάτων στο Ηράκλειο Κρήτης και στο Καλαμάκι Αττικής τα καταστήματα της εταιρείας φτάνουν τα 11.Χρονιά ορόσημο για τη SPRIDER STORES, με την εξαγορά κατά 80% από τον Όμιλο Χατζηϊωάννου που ανοίγει νέες επιχειρηματικές προοπτικές.
2000 Ίδρυση της SPRIDER Bulgaria με σκοπό να στηρίξει την παρουσία της SPRIDERSTORES στα Βαλκάνια. Εξαγορά της MEGATHLON HELLAS Α.Ε. σηματοδοτώντας την αρχή μιας νέας πορείας και την είσοδο της εταιρείας στον κλάδο της χονδρικής πώλησης. Παράλληλα,εξασφάλιση αδείας για την εισαγωγή των προϊόντων Le Coq Sportif και τη διανομή τους στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Ίδρυση της SPRIDER Dan Α.Ε. η οποία διαθέτει δύο καταστήματα, στη Βέροια και τον Πειραιά.
2001 Έναρξη λειτουργίας τρών νέων καταστημάτων, ένος στη Λάρισα και δύο στη Θεσσαλονίκη.
2002 Συγχώνευση της SPRIDER Dan Α.Ε. με τη SPRIDER STORES, ενώ τρία ακόμη καταστήματα ενισχύουν την αλυσίδα: ένα στα σύνορα Αγ. Δημητρίου με Δάφνη Αττικής, ένα στα Ιωάννινα και ένα στην Πυλαία Θεσσαλονίκης.
2003 Τα καταστήματα SPRIDER STORES φτάνουν τα 22, με ένα ακόμη να ξεκινά τη λειτουργία του στο Μοναστηράκι, ένα στο Περιστέρι και ένα στην Ανθούσα Αττικής. Η SPRIDER STORES καθιερώνεται ως μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες καταστημάτων λιανικής.
2004 Εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών που σηματοδοτεί μια νέα επιχειρηματική τροχιά. Η αλυσίδα εξαπλώνεται περισσότερο στην επαρχία με την ίδρυση καταστημάτων στην Κοζάνη, στα Τρίκαλα, στην Αλεξανδρούπολη, στην Κόρινθο, στη Βάρη και στα Βριλήσσια Αττικής. Επιπλέον, δημιουργείται νέο Logistics Centre έκτασης 12.000 τ.μ. στην Ανθούσα Αττικής.
2004 Ξέσπασε φωτιά και κατέστρεψε αποθήκη της εταιρίας στον Άλιμο
2005 Ανανέωση της εταιρικής ταυτότητα της SPRIDER STORES και σταδιακή εφαρμογή της σε όλα τα καταστήματα. Εγκαίνια νέου καταστήματος στην οδό Ερμού, τον πιο εμπορικό δρόμο των Αθηνών, καθώς και οκτώ ακόμη νέων σημείων πώλησης σε πόλεις – κλειδιά ανά την Ελλάδα όπως στη Ρόδο, στις Σέρρες, στα Χανιά, στη Μυτιλήνη, στην Κέρκυρα, στη Λαμία, στη Σπάρτη και στο Αγρίνιο.
2006 Μετονομασία της εταιρείας σε SPRIDER STORES στο πλαίσιο της δυναμικής της εξέλιξης, εγκαινιάζοντας καταστήματα σε Λυκόβρυση Αττικής, Τρίπολη, Πάτρα (δεύτερο κατάστημα), Άρτα, Χίο (2 καταστήματα: woman-girl, man-boy) και Ηράκλειο Κρήτης (δεύτερο κατάστημα).
Ανάδειξη της αλυσίδας καταστημάτων SPRIDER STORES σε μία από τις ισχυρότερες και πιο αναγνωρίσιμες της ελληνικής αγοράς.Διείσδυση της εταιρεία στην αγορά των Βαλκανίων με την έναρξη λειτουργίας καταστημάτων στη Σόφια και στα Σκόπια.
2007 Επέκταση της παρουσίας της εταιρείας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με τη δυναμική είσοδό της και στην αγορά της Ρουμανίας με πέντε καταστήματα, καθώς και με τα εγκαίνιαδεύτερου καταστήματος στη Σόφια και του πρώτου καταστήματος στην κυπριακή αγορά, στην πόλη της Λεμεσού.
Εγκαίνια 14 νέων καταστημάτων στην Ελλάδα και ειδικότερα στη Νέα Μάκρη, στα Γιαννιτσά, στο κέντρο της Θεσσαλονίκηςτη Σταυρούπολη και το Μοναστήρι, το Μενίδι, τη Ν. Ερυθραία, την Ελευσίνα, το Ρέθυμνο, το Παλ. Φάληρο, την Πλ. Αττικής, τη Θήβα, το Άργος και τη Ναύπακτο.
Ολοκλήρωση σημαντικής επένδυσης στον τομέα logistics και έναρξη λειτουργίας της υπερσύγχρονης αποθήκης του Ομίλου, συνολικής επιφάνειας 21.000 τ.μ., στην Ανθούσα Αττικής, η οποία αποτελεί πλέον την καρδιά της εφοδιαστικής αλυσίδας της SPRIDERSTORES.
2008 Συνέχιση υλοποίησης του επενδυτικού σχεδιασμού της εταιρείας με τη δημιουργία τριάντα πέντε (35) νέων σημείων πώλησης παρά τη διεθνή οικονομική κρίση. Πιο συγκεκριμένα, τίθενται σε λειτουργία είκοσι ένα (21) καταστήματα στην Ελλάδα, εκ των οποίων δέκα (10) σημεία πώλησης σε Αττική και Θεσσαλονίκη και έντεκα (11) καταστήματα στην επαρχία, αυξάνοντας περαιτέρω την ήδη υψηλή γεωγραφική κάλυψη της ελληνικής Επικράτειας.
Ενίσχυση της παρουσίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με τη δημιουργία δεκατεσσάρων (14) καταστημάτων στο εξωτερικό που περιλαμβάνουν εννέα (9) καταστήματα στη Ρουμανία, τρία (3) καταστήματα στη Βουλγαρία και ένα (1) νέο κατάστημα στην Κύπρο.
Είσοδος στην αγορά της Πολωνίας, με την ίδρυση νέας θυγατρικής εταιρείας με την επωνυμία SPRIDER STORES POLSKA Sp.z.o.o. και έναρξη λειτουργίας ενός (1) καταστήματος στην πόλη Πόζναν.
Εκκαθάριση και ενεργοποίηση της κατά 100% θυγατρικής εταιρίας SPRIDER HELLAS DOO BEOGRAD, με έδρα την Σερβία.
2008 Κάηκαν το κατάστημα της Λυκόβρυσης αλλά και της Ερμού.
2009 Μέχρι και τον Απρίλιο 2009, έναρξη λειτουργίας πέντε (5) νέων σημείων πώλησης στην Ελλάδα σε Θέρμη Θεσσαλονίκης, Ασπρόπυργο, Γλυφάδα Αττικής, Ορεστιάδα και Πτολεμαΐδα.Παρουσίαση νέας προϊοντικής γραμμή με την επωνυμία SPRIDER HOME που περιλαμβάνει είδη οικιακού εξοπλισμού (houseware). Τα προϊόντα SPRIDER HOME διατίθενται σε δεκατέσσερα (14) σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα, με την προοπτική η νέα γραμμή να εφαρμοσθεί σταδιακά στο σύνολο της αλυσίδας.
2010 Το Δεκέμβριο του 2010 ξεκινά η λειτουργία υπερσύγχρονου καταστήματος, στο εμπορικό κέντρο Capitol, με το SPRIDER STORES 3ης Σεπτεμβρίου.
2011 Ενώ μετά από λίγους μήνες παρουσιάζεται στο κοινό της Ξάνθης ένα ολοκαίνουργιο κατάστημα, το SPRIDER STORES Ξάνθης.
2012 Από πυρκαγιά στις 13 Φεβρουαρίου καταστράφηκε ολοσχερώς το κτιρίου της αλυσίδας Sprider Stores στην Ανθούσα, συνολικής επιφάνειας 20.000 τ.μ.
2013 Τον Ιανουάριο η «Sprider Stores» υπέβαλε αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 99.
Τον Μάιο απερρίφθη η αίτηση περί υπαγωγής στη διαδικασία εξυγίανσης και λήψης προληπτικών μέτρων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 99 που είχε καταθέσει η Sprider Stores
Την 1η Οκτωβρίου η SPRIDER STORES προχωρά στην αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων της.
Η ανακοίνωση της εταιρείας
Η εταιρεία Sprider Stores γνωστοποιεί στους πελάτες, τους συνεργάτες της και το επενδυτικό κοινό, ότι από την Τρίτη, 1η Οκτωβρίου 2013 αναστέλλεται η λειτουργία των καταστημάτων της Εταιρείας.
Βασικός λόγος αυτής της εξέλιξης ήταν η αδιάλλακτη στάση και η άρνηση των τραπεζών, να συνεχίσουν την υφιστάμενη έως τώρα χρηματοδότηση. Παράλληλα, η παρατεταμένη ύφεση της ελληνικής οικονομίας η οποία έχει πλήξει σημαντικότατα και τον κλάδο μας, ο περιορισμός του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών, η αύξηση του κόστους χρηματοδότησης, οι καταστροφικές συνέπειες της πυρκαγιάς στις κεντρικές αποθήκες και εγκαταστάσεις της εταιρείας, η άρνηση των ασφαλιστικών εταιρειών να μας αποζημιώσουν έστω και μερικώς, αλλά και η αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε προμηθευτής της Sprider Stores, επιδείνωσαν επιπρόσθετα την κατάσταση και οδήγησαν την εταιρεία στην συγκεκριμένη απόφαση.
Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί το τέλος μιας γόνιμης και επιτυχημένης επιχειρηματικής πορείας 30 και πλέον ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας η εταιρεία, βασισμένη σε ένα πρότυπο μοντέλο ανάπτυξης, επεκτάθηκε σημαντικά στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή των Βαλκανίων, καλύπτοντας αποτελεσματικά τις ανάγκες ένδυσής και υπόδησης των νοικοκυριών κάθε χώρας.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχειρηματικής της διαδρομής, η Sprider Stores υπήρξε υπεύθυνο μέλος της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και δυναμικό κομμάτι της ραχοκοκαλιάς της ελληνικής οικονομίας. Δημιούργησε εκατοντάδες θέσεις εργασίας, επένδυσε εκατομμύρια ευρώ σε υποδομές και καταστήματα, πλήρωσε φόρους και συνεισέφερε ευρύτερα στην οικονομία τόσο σε τοπικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Το Διοικητικό Συμβούλιο και τα ανώτατα στελέχη της εταιρείας, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, προχώρησαν στη διεξοδική μελέτη και διερεύνηση κάθε πιθανής λύσης που θα μπορούσε να αποτρέψει την δυσάρεστη αυτή εξέλιξη. Πραγματοποιήθηκαν επαφές με επενδυτές και τράπεζες της Ελλάδας και του εξωτερικού, ωστόσο το ευρύτερο περιβάλλον ύφεσης, οι ασφυκτικές συνθήκες έλλειψης ρευστότητας αλλά και η ουσιαστική άρνηση στήριξης από την πλευρά των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, κατέστησαν όλες τις προσπάθειες άγονες.
Έχοντας καταφέρει να αναδιαρθρώσουμε ουσιαστικά το δίκτυο πωλήσεων μας, αλλά και το κόστος λειτουργίας μας, διαθέταμε όλα τα εχέγγυα ώστε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε σε ένα βιώσιμο μονοπάτι ανάπτυξης. Δυστυχώς η ταμειακή ασφυξία στην οποία καταδικαστήκαμε δεν κατέστησε δυνατή την ομαλή τροφοδότηση των καταστημάτων μας με εμπόρευμα και έθεσε τα θεμέλια για την οριστική διακοπή της λειτουργίας τους.
Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για την ευρύτερη εταιρική οικογένεια της Sprider Stores, η εταιρεία θα εστιάσει όλες της τις προσπάθειες και θα συμπράξει με κάθε τρόπο, στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών της προς το προσωπικό.
Παρά τις αντίξοες συνθήκες από πλευράς ρευστότητας, η Sprider Stores θα παραμείνει ένας υπεύθυνος φορέας και θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται στα πρότυπα υψηλής αξιοπιστίας και επιχειρηματικής ηθικής που την χαρακτήρισαν όλα αυτά τα χρόνια, τιμώντας όσο είναι εφικτό τις υποχρεώσεις της. Προς το σκοπό αυτό, θα αξιοποιηθεί με κάθε τρόπο η καθ’ όλα σημαντική πάγια περιουσία της εταιρείας με βασικό γνώμονα την ικανοποίηση των εργαζομένων και των λοιπών πιστωτών όπως ο νόμος ορίζει.
Έχοντας συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για πάνω από 3 δεκαετίες, το Διοικητικό Συμβούλιο, τα ανώτατα και ανώτερα διοικητικά στελέχη αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι της Sprider Stores, αισθάνονται υπερήφανοι για την πορεία της εταιρείας και για την ανάδειξή της στην μεγαλύτερη αμιγώς ελληνική αλυσίδα λιανικής πώλησης ειδών ένδυσης και υπόδησης. Ανεξάρτητα από τους συγκυριακούς παράγοντες που στάθηκαν εμπόδιο στη λειτουργία της, τα χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά που εμπιστεύτηκαν το όνομα Sprider Stores όλα αυτά τα χρόνια, αποτελούν έμπρακτη επιβεβαίωση της επιτυχίας της εταιρείας.
http://www.citypaper.gr

Recommended For You