Άγγελοι τι είναι και ποιος είναι ο ρόλος τους;

Βιβλία, έργα τέχνης και ταινίες αναφέρουν και αναπαριστούν αγγέλους. Αλλά τι είναι οι άγγελοι, και ποιος είναι ο ρόλος τους;

Τι είναι οι άγγελοι;

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΓΡΑΦΗ

Προτού ο Θεός δημιουργήσει το φυσικό σύμπαν και τους πρώτους ανθρώπους, είχε ήδη δημιουργήσει μια ανώτερη τάξη νοημόνων πλασμάτων. Αυτά είναι ισχυρότερα από εμάς και κατοικούν εκεί όπου βρίσκεται ο ίδιος ο Θεός—σε ένα βασίλειο απρόσιτο και αόρατο στους ανθρώπους. (Ιώβ 38:4, 7) Η Γραφή αποκαλεί αυτά τα ανώτερα όντα «πνεύματα» και «αγγέλους».Ψαλμός 104:4. *

Πόσοι άγγελοι υπάρχουν; Πάρα πολλοί. Οι άγγελοι γύρω από τον θρόνο του Θεού αριθμούν «μυριάδες μυριάδων» ή «δεκάδες χιλιάδες επί δεκάδες χιλιάδες». (Αποκάλυψη 5:11, υποσ. ΜΝΚ, στην αγγλική) Αν εκλάβουμε κατά γράμμα αυτή την έκφραση, τότε ο αριθμός των αγγέλων ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια!

“Είδα . . . πολλούς αγγέλους γύρω από το θρόνο . . . , και ο αριθμός τους ήταν μυριάδες μυριάδων και χιλιάδες χιλιάδων”.Αποκάλυψη 5:11.

Τι έκαναν οι άγγελοι κατά την αρχαιότητα;

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΓΡΑΦΗ

Οι άγγελοι ενεργούσαν συχνά ως εκπρόσωποι ή αγγελιοφόροι του Θεού. * Η Γραφή τούς παρουσιάζει επίσης να εκτελούν θαυματουργικά έργα του Θεού. Ο Θεός έστειλε έναν άγγελο για να ευλογήσει τον Αβραάμ και να τον εμποδίσει να θυσιάσει τον γιο του, τον Ισαάκ. (Γένεση 22:11-18) Κάποιος άγγελος εμφανίστηκε στον Μωυσή στο μέσο μιας καιόμενης βάτου για να του μεταδώσει ένα άγγελμα που θα του άλλαζε τη ζωή. (Έξοδος 3:1, 2) Όταν ο προφήτης Δανιήλ ρίχτηκε σε έναν λάκκο με λιοντάρια, «ο Θεός . . . έστειλε τον άγγελό του και έκλεισε το στόμα των λιονταριών».Δανιήλ 6:22.

«Τότε εμφανίστηκε [στον Μωυσή] άγγελος του Ιεχωβά μέσα σε φλόγα φωτιάς στο μέσο μιας βάτου».Έξοδος 3:2.

 Τι κάνουν οι άγγελοι σήμερα;

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΓΡΑΦΗ

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε όλα όσα κάνουν οι άγγελοι σήμερα. Ωστόσο, η Γραφή δείχνει ότι βοηθούν ειλικρινείς ανθρώπους να μάθουν περισσότερα για τον Θεό.Πράξεις 8:26-35· 10:1-22· Αποκάλυψη 14:6, 7.

Ο Ιεχωβά έκανε τον πατριάρχη Ιακώβ να δει ένα όνειρο στο οποίο άγγελοι ανέβαιναν και κατέβαιναν μια «σκάλα» τοποθετημένη μεταξύ ουρανού και γης. (Γένεση 28:10-12) Ο Ιακώβ προφανώς συμπέρανε από το όνειρο κάτι που μπορούμε να συμπεράνουμε και εμείς—ότι ο Ιεχωβά Θεός στέλνει τους αγγέλους στη γη σε διάφορες αποστολές με σκοπό να ενεργήσουν για χάρη όσιων ανθρώπων που χρειάζονται τη βοήθειά του.Γένεση 24:40· Έξοδος 14:19· Ψαλμός 34:7.

«Μια σκάλα . . . ήταν στημένη πάνω στη γη και η κορυφή της έφτανε μέχρι τους ουρανούς· και άγγελοι του Θεού ανέβαιναν και κατέβαιναν σε αυτήν».Γένεση 28:12.

πηγή

Recommended For You