Όσα πρέπει να ξέρουμε για το ψυγείο

images-Η θερμοκρασία του ψυγείου πρέπει να κυμαίνεται γύρω στους 2 – 5° C και η κατάψυξη από -18° C και κάτω. Τα ψυγεία τελευταίας τεχνολογίας διαθέτουν ηλεκτρονική ένδειξη για τη θερμοκρασία που επικρατεί στο θάλαμο της ψύξης και της κατάψυξης, τιμές που καταγράφονται με ακρίβεια. Αν το ψυγείο μας είναι παλαιότερης τεχνολογίας, μπορούμε να προμηθευτούμε θερμόμετρα ειδικά για το ψυγείο (διαθέσιμα στο εμπόριο) ώστε να ελέγχουμε τη θερμοκρασία που επικρατεί.

-Είναι σημαντικό να μην υπερφορτώνουμε το ψυγείο. Ιδανικά θα πρέπει να αξιοποιούμε τα 3/4 της χωρητικότητάς του, ώστε να μπορεί ο αέρας (μέσω του οποίου μεταφέρεται η ψύξη) να κυκλοφορεί καλύτερα.

-Η πίσω πλευρά του ψυγείου μας δεν πρέπει να εφάπτεται με τον τοίχο. Αντιθέτως, πρέπει να αφήνουμε ένα περιθώριο (ακόμη και τραβώντας το λίγο μπροστά), ώστε να μπορεί να αποβάλλει τον θερμό αέρα που παράγει.

-Ανοίγουμε τις πόρτες του ψυγείου με φειδώ, για να μη θερμαίνεται ο θάλαμος από το εξωτερικό περιβάλλον.

-Κρατάμε το ψυγείο σε καλή κατάσταση. Κάνουμε τακτικά απόψυξη, αν είναι παλαιότερης τεχνολογίας (τα ψυγεία τεχνολογίας no frost δεν χρειάζονται απόψυξη).

-Καθαρίζουμε το ψυγείο μόνο με διάλυμα νερού και σόδας και δεν χρησιμοποιούμε απορρυπαντικά. Για τις οσμές αρκεί λίγος καφές σε ένα μικρό δοχείο ή ειδικές συσκευές που τις απορροφούν (τέτοιες συσκευές βρίσκουμε στα καταστήματα με σκεύη κουζίνας). Y Οταν τοποθετούμε τα τρόφιμα στο ψυγείο, προσέχουμε να μην τα «κολλάμε» στην «πλάτη» του γιατί παγώνουν, καθώς η θερμοκρασία σε αυτά τα σημεία είναι πολύ χαμηλή.

-Σε περίπτωση βλάβης ή διακοπής ρεύματος, δεν ανοίγουμε την πόρτα του ψυγείου, ώστε να διατηρήσει την ψύξη του όσο το δυνατόν περισσότερο. Προσέχουμε ιδιαίτερα τα τρόφιμα της κατάψυξης, που είναι πλέον καλό να μαγειρευτούν και όχι να καταψυχθούν πάλι. Και αυτό γιατί, όταν τα τρόφιμα αρχίσουν να ξεπαγώνουν (έστω και μερικώς), ενδέχεται οι μικροοργανισμοί που περιέχουν να έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν δράση στο μεταξύ, επιφέροντας αλλαγές στη σύσταση του τροφίμου.

Recommended For You