Όλα τα οικονομικά στοιχεία της ΕΡΤ βάσει ισολογισμών

Οικονομικά στοιχεία που θα ζήλευε κάθε Μέσο Ενημέρωσης σε συνθήκες σκληρής ύφεσης στην Ελλάδα, διαθέτει η ΕΡΤ. Στο πίνακα που δημοσιεύει σήμερα το iefimerida.gr παρουσιάζονται η πορεία της ΕΡΤ από το 1999 ως και τον τελευταίο ισολογισμό του 2011.
Τα στοιχεία παρουσιάζονται συγκριτικά με τα έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος και τα τελικά αποτελέσματα χρήσης κάθε έτους. Μέσα από τους αριθμούς προκύπτει η πραγματική εικόνα της εταιρείας ανά έτος και διοίκηση…
Η ΕΡΤ παραμένει ήταν κερδοφόρος το 2011 και συνέχισε να παρουσιάζει έσοδα ύψους 36 εκατ. ευρώ το 2012. Το ανταποδοτικό τέλος είναι καθοριστικό για τη λειτουργία της εταιρείας καθώς συνιστούσε το 94,2% των εσόδων της, με τις διαφημίσεις και τις χορηγίες να έχουν υποχώρησε στο 4,14% ,τα λοιπά έσοδα στο 1,2% και οι πωλήσεις της Ραδιοτηλεόρασης στο 0,46%.
Ο δημοσιογράφος Πάνος Παναγιώτου, σημερινός σχολιογράφος στο “Έθνος” στην τελευταία διετία της θητείας του παρουσίασε κερδοφορία με το ανταποδοτικό τέλος να είναι σταθερό. Ο κ. Παναγιώτου είχε ξεκινήσει το 1994 ως γενικός διευθυντής της τότε ΕΤ2 και στη συνέχεια με διαγωνισμό, το οποίο έκανε η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, εντάσσοντας την εταιρεία στις ΔΕΚΟ, ανέλαβε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος από το 1996.
Η μείωση του προσωπικού που πέτυχε στηρίχθηκε στην πρόωρη συνταξιοδότηση, το κόστος της οποίας περιλαμβανόταν αναλογικά στις επόμενες χρήσεις της εταιρείας ως το 2019. Το διάστημα 2002-04 είναι η περίοδος προετοιμασίας της ΕΡΤ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τη θέση του προέδρου διευθύνοντος αναλαμβάνει ο δημοσιογράφος Άγγελος Σταγκος με θητεία στο Mega, αλλά και σε εφημερίδες, με άμεσους συνεργάτες τον Κώστα Κεκη και το Γιώργο Χουλιάρα. Το ανταποδοτικό τέλος αυξάνεται διαδοχικά κατά 10% και φτάνει την 1η Ιανουαρίου 2004 στα 3,24 ευρώ ανά νοικοκυριό. Τα σταθερά έσοδα της ΕΡΤ αυξάνονται και φτάνουν στα 215 εκατ. ευρώ το 203-04 ενώ σταδιακά αυξάνονται οι συσσωρευμένες ζημίες.
Με την αλλαγή της διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ του Κώστα Καραμανλή τον Άγγελο Στάγκο διαδέχεται ο Χρήστος Παναγόπουλος, αρχισυντάκτης της Καθημερινής. Το ανταποδοτικό τέλος αυξάνεται κατά 20% (4.24 ευρώ) ανά νοικοκυριό, με την οδηγία της κυβέρνησης να μετατραπεί η ΕΡΤ σε ανταγωνιστικό δίκτυο. Το ανταποδοτικό τέλος σταδιακά πλησιάζει τα 300 εκατ. ευρώ, εξακολουθεί να υπάρχει αρνητικό πρόσημο στα αποτελέσματα. Η ΕΡΤ έχει πλέον έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος, από τη διαφήμιση, εξαιτίας της μετάδοσης μεγάλων γεγονότων όπως το Champions League, η Eurovision και από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ ταυτόχρονα με απόφαση του υπουργού επικρατείας Θόδωρου Ρουσόπουλου εξαιρείται, μαζί με το ΑΠΕ από το καθεστώς των ΔΕΚΟ.
Το ΠΑΣΟΚ κερδίζοντας τις εκλογές του 2009 “σπάει” τη θέση του προέδρου – διευθύνοντος συμβούλου “στα δύο” με στόχο” να υπάρχει έλεγχος του εκάστοτε διευθύνοντος συμβούλου από τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου. Με οδηγία τη μείωση του κόστους λειτουργίας παίρνει τη σκυτάλη ο πρώην τεχνικός διευθυντής της nova Γιώργος Γαμπρίτσος, ως διευθύνων σύμβουλος και ο δικηγόρος Θανάσης Παπαγεωργίου, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ την προεδρία. Η ΕΡΤ αν και χάνει έσοδα από τη διαφήμιση μειώνοντας το κόστος λειτουργίας , εξαιτίας και των νόμων του Μνημονίου η εταιρεία εμφανίζει κέρδη προ φόρων 30 εκατ. ευρώ. Πλην όμως η κυβέρνηση Παπανδρέου επανεντάσσει την ΕΡΤ στο καθεστώς των ΔΕΚΟ, αν και έχει σταματήσει η κρατική ενίσχυση. Η εταιρεία έχει έσοδα μόνο από το ανταποδοτικό τέλος και τη διαφήμιση.
Οι αλλαγές και η εξυγίανση γίνεται σε λειτουργία και με περικοπές από το Λάμπη Ταγματάρχη , ο οποίος αναλαμβάνει διευθύνων σύμβουλος, φτάνοντας σε κέρδη προ φόρων 56,9 εκατ. ευρώ, επιστρέφοντας στο δημόσιο περίπου 83 εκατ. ευρώ Η Τρικομματική κυβέρνηση, λαμβάνει, τον Αύγουστο του 2012 την απόφαση για τη μεταφορά του 25% του ανταποδοτικού τέλους στο ΛΑΓΗΕ, δηλαδή σε τρίτη εταιρεία, που δεν έχει σχέση με τη δραστηριότητα της ραδιοτηλεόρασης. Οι πρώτες απώλειες που αντιστοιχούσαν σε 20 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του 2012, εξαιτίας και της αδυναμίες του κόσμου να πληρώσει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Παρά το γεγονός πως ο έλεγχος της εταιρείας έχει περάσει στο υπουργείο Οικονομικών, ο δημοσιογράφος Νίκος Σίμος πριν αποχωρήσει από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου παραδίδει στον οικονομολόγο Γκίκα Μάναλη πλεόνασμα 40 εκατ. ευρώ
http://www.iefimerida.gr

Recommended For You