“Ψάρεμα Ανθρώπων” στο Αιγαίο Πέλαγος

imagesΜΕ ΤΗΝ ηπειρωτική Ελλάδα στα βόρεια και στα δυτικά, το νησί της Κρήτης στα νότια και την Τουρκία στα ανατολικά, το Αιγαίο Πέλαγος καλύπτει μια τεράστια περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Κοιτίδα μεγάλων αρχαίων πολιτισμών, το Αιγαίο Πέλαγος είναι διάστικτο από νησιά και νησίδες. Το ακανόνιστο περίγραμμα των νησιών, με τα διάσπαρτα μικροσκοπικά, άσπρα σπίτια που λαμπυρίζουν στο φως του ήλιου, ενέπνευσε κάποιον ποιητή να τα παρομοιάσει με “ίππους πέτρινους με τη χαίτη ορθή”.

Δεν είναι παράξενο που αυτά τα νησιά έχουν γίνει ένα από τα πιο αγαπημένα τουριστικά αξιοθέατα στον κόσμο! Η φυσική τους ομορφιά επαυξάνεται από τις εξαιρετικές ιδιότητες των αντρών και των γυναικών που ζουν και εργάζονται εκεί. Ευθείς και φιλόξενοι, αλλά και ανεξάρτητοι, αυτοί οι άνθρωποι προσθέτουν ένα ιδιαίτερο χρώμα στη μοναδικότητα της περιοχής.

Πολλοί νησιώτες κερδίζουν τα προς το ζην ψαρεύοντας στα νερά του Αιγαίου Πελάγους. Ένα άλλο σπουδαίο είδος «ψαρέματος», όμως, φέρνει πολλά αποτελέσματα σε εκείνη την περιοχή. «Ψαράδες ανθρώπων», ευαγγελιστές των καλών νέων της Βασιλείας του Θεού, οργώνουν τα νησιά του Αιγαίου, κάνοντας Χριστιανούς μαθητές.—Ματθαίος 4:18, 19· Λουκάς 5:10.

Πριν από 19 αιώνες περίπου, Χριστιανοί ευαγγελιστές επισκέφτηκαν νησιά του Αιγαίου. Το 56 Κ.Χ. περίπου, ο απόστολος Παύλος, επιστρέφοντας από το τρίτο ιεραποστολικό του ταξίδι, σταμάτησε για λίγο στα νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως και Ρόδος. Ο Παύλος, ο οποίος ήταν πάντα ζηλωτής κήρυκας, θα πρέπει να κήρυξε σε μερικούς νησιώτες. (Πράξεις 20:14, 15, 24· 21:1, 2) Έπειτα από τα δύο χρόνια της φυλάκισής του στη Ρώμη, επισκέφτηκε πιθανότατα την Κρήτη όπου ενασχολήθηκε με διάφορες Χριστιανικές δραστηριότητες. Προς το τέλος του πρώτου αιώνα, ο απόστολος Ιωάννης εξορίστηκε στην Πάτμο “επειδή μιλούσε για τον Θεό και έδινε μαρτυρία για τον Ιησού”. (Αποκάλυψη 1:9) Πώς τα πάνε οι σύγχρονοι διαγγελείς των καλών νέων σε αυτά τα νησιά;

Ανταμειφτικές Εκστρατείες Κηρύγματος

Το κήρυγμα σε αυτά τα νησιωτικά συμπλέγματα είναι δύσκολο και απαιτητικό. Προϋποθέτει μεγάλη προσπάθεια και αυτοθυσία. Μερικά νησιά είναι απομακρυσμένα. Οι θαλάσσιες ή οι εναέριες συγκοινωνίες είναι σπάνιες σε μερικά και ανύπαρκτες σε άλλα, ιδιαίτερα το χειμώνα. Η θάλασσα μπορεί να είναι φουρτουνιασμένη—ιδιαίτερα όταν φυσούν τα μελτέμια—οι εποχιακοί ισχυροί βόρειοι άνεμοι. Επίσης, τα χωριά σε πολλά από τα νησιά είναι απομονωμένα και δυσπρόσιτα επειδή οι ανώμαλοι χωματόδρομοι πολλές φορές είναι απροσπέλαστοι. Μερικά χωριά μπορεί να τα επισκεφτεί κανείς μόνο με πλοιάρια.

Πάρτε για παράδειγμα το νησί της Ικαρίας. Οι 11 ευαγγελιζόμενοι των καλών νέων της Βασιλείας στη μικρή εκκλησία που υπάρχει εκεί δεν μπορούν να καλύψουν όλα τα χωριά του νησιού και τις γειτονικές νησίδες. Γι’ αυτό, Χριστιανοί αδελφοί και αδελφές από τη Σάμο έρχονται να βοηθήσουν κηρύττοντας στους κατοίκους της Ικαρίας, καθώς και των Φούρνων, της Πάτμου και των Λειψών. Πρόσφατα, στη διάρκεια μιας τέτοιας διήμερης εκστρατείας, οι Μάρτυρες μπόρεσαν να δώσουν 650 περιοδικά, 99 ειδικά βιβλιάρια και 25 βιβλία με Γραφικά θέματα! Εξεπλάγησαν όταν συνάντησαν ανθρώπους που δεν γνώριζαν τίποτα για τον Ιεχωβά, ανθρώπους οι οποίοι τους παρακαλούσαν να μείνουν και να τους διδάξουν περισσότερα για τη Γραφή. Μια κυρία είπε σε κάποια αδελφή: «Εσείς τώρα θα φύγετε. Αλλά εγώ έχω ακόμη πολλές ερωτήσεις από τη Γραφή. Ποιος θα με βοηθήσει;» Η αδελφή υποσχέθηκε να παρακολουθεί το ενδιαφέρον της μέσω τηλεφώνου, και με αυτόν τον τρόπο άρχισε Γραφική μελέτη μαζί της.

Όταν ένας περιοδεύων επίσκοπος επισκέφτηκε την Ικαρία, διευθέτησε να καλυφτεί ολόκληρο το νησί μέσα σε ένα σαββατοκύριακο. Εξασφάλισε τη βοήθεια περίπου 30 ευαγγελιζομένων της Βασιλείας από τη Σάμο. Οι επισκέπτες αδελφοί χρειάστηκε να πληρώσουν ξενοδοχείο για τη διήμερη παραμονή τους και να νοικιάσουν αυτοκίνητα και τζιπ. Επί δύο μέρες έβρεχε καταρρακτωδώς, και το δελτίο καιρού ήταν δυσοίωνο για το σαββατοκύριακο. Αλλά οι αδελφοί δεν επέτρεψαν να τους γίνει αυτό εμπόδιο, καθώς θυμήθηκαν τα λόγια του εδαφίου Εκκλησιαστής 11:4: «Αυτός που παρατηρεί τον άνεμο δεν θα σπείρει· και αυτός που κοιτάζει τα σύννεφα δεν θα θερίσει». Τελικά, ο καιρός βελτιώθηκε κάπως, και αφού κάλυψαν ολόκληρο το νησί με το σημαντικό άγγελμά τους, οι αδελφοί επέστρεψαν χαρούμενοι και ικανοποιημένοι.

Οι 16 ευαγγελιζόμενοι που ζουν στο νησί της Άνδρου καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να καλύψουν ολόκληρο το νησί. Όταν δυο αδελφοί έφτασαν σε κάποιο απομονωμένο χωριό, ήταν αποφασισμένοι να κηρύξουν σε όλους τους κατοίκους. Μίλησαν στους ανθρώπους στα σπίτια τους, στους δρόμους και στα χωράφια. Επισκέφτηκαν ακόμη και το αστυνομικό τμήμα και έδωσαν εκεί έντυπα. Βέβαιοι ότι είχαν μιλήσει σε όλους τους χωρικούς, ετοιμάζονταν να φύγουν. Καθώς έφευγαν από την κεντρική πλατεία, είδαν τον ιερέα να έρχεται. Αντιλαμβανόμενοι ότι σε αυτόν δεν είχαν δώσει μαρτυρία, του πρόσφεραν ένα μικρό έντυπο, το οποίο δέχτηκε ευχαρίστως. Τώρα ήταν σίγουροι ότι δεν είχαν παραλείψει κανέναν καθώς έκαναν προσπάθειες να κηρύξουν!

Η Γαύδος (ή Καύδα)—μια νησίδα κάτω από την Κρήτη, με 38 κατοίκους μόνο—θεωρείται το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης. (Πράξεις 27:16) Ένας περιοδεύων επίσκοπος και η σύζυγός του, μαζί με ένα άλλο αντρόγυνο, δαπάνησαν εκεί τρεις μέρες κηρύττοντας. Για να εξοικονομήσουν χρήματα, κοιμήθηκαν σε σκηνή. Πλησίασαν όλους τους κατοίκους με τα καλά νέα, και οι αδελφοί χάρηκαν βλέποντας ότι οι άνθρωποι εκεί δεν ήταν προκατειλημμένοι. Δεν είχαν ακούσει τίποτα—ούτε καλό ούτε κακό—για τους Μάρτυρες του Ιεχωβά. Οι ντόπιοι, περιλαμβανομένου και του ιερέα, δέχτηκαν 19 βιβλία και 13 ειδικά βιβλιάρια. Καθώς οι Μάρτυρες επέστρεφαν στην Κρήτη με ένα πλοιάριο, η θάλασσα φουρτούνιασε με αποτέλεσμα να κινδυνέψει η ζωή τους. «Ευχαριστήσαμε τον Ιεχωβά που επιστρέψαμε ζωντανοί, αλλά επίσης τον δοξάσαμε που μας επέτρεψε να τιμήσουμε το όνομά του σε αυτό το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης», είπαν.

Η Πάτμος είναι το νησί όπου ο απόστολος Ιωάννης έγραψε το τελευταίο βιβλίο της Γραφής, την Αποκάλυψη. Μέχρι πρόσφατα, δεν υπήρχε Μάρτυρας του Ιεχωβά στην Πάτμο. Οι αδελφοί από τη Σάμο οργάνωσαν προσεκτικά μια εκστρατεία κηρύγματος σε εκείνο το νησί. Γνώριζαν ότι μπορούσαν να αναμένουν σφοδρή εναντίωση επειδή το νησί είναι οχυρό της Ορθοδοξίας. Δύο αδελφές παρουσίασαν τα καλά νέα σε μια κυρία και εκείνη τις προσκάλεσε μέσα. Ο σύζυγος της κυρίας ρωτούσε διαρκώς ποιος είχε στείλει τις αδελφές στο σπίτι τους. Όταν εκείνες εξήγησαν ότι έκαναν επισκέψεις σε κάθε σπίτι, αυτός ρώτησε ξανά: «Είστε σίγουρες ότι δεν σας έστειλε κάποιος γείτονας εδώ;» Η σύζυγος, που είχε γνωρίσει τους Μάρτυρες του Ιεχωβά στο Ζαΐρ, εξήγησε αργότερα στις αδελφές τι είχε συμβεί εκείνο το πρωί, λέγοντας: «Προσευχόμουν στον Ιεχωβά, όπως έκανα και άλλες μέρες, να στείλει κάποιους Μάρτυρες στο νησί. Ο σύζυγός μου γελούσε μαζί μου. Όταν σας είδα στην πόρτα, ξαφνιάστηκα τόσο εγώ όσο και ο σύζυγός μου. Γι’ αυτό σας ρωτούσε επίμονα ποιος σας έστειλε στο σπίτι μας». Η κυρία άρχισε αμέσως Γραφική μελέτη. Η μελέτη γινόταν από το τηλέφωνο επί δέκα μήνες, μολονότι αυτό κόστιζε πολλά χρήματα και στην αδελφή και στην ενδιαφερόμενη. Η κυρία βαφτίστηκε και τώρα είναι η μόνη Μάρτυρας του Ιεχωβά στο ίδιο εκείνο νησί όπου ο απόστολος Ιωάννης ζούσε απομονωμένος πριν από 1.900 χρόνια.

«Ψάρεμα» στα Λιμάνια

Τα κρουαζιερόπλοια σταματούν στα πολυάριθμα λιμάνια των νησιών του Αιγαίου κάθε καλοκαίρι, μεταφέροντας πολλούς παραθεριστές. Έτσι, οι Μάρτυρες του Ιεχωβά έχουν μια μοναδική ευκαιρία να κηρύξουν σε ανθρώπους από πολλά έθνη και γλώσσες. Οι εκκλησίες έχουν αποθέματα Βιβλικών εντύπων σε πολλές γλώσσες, και οι ευαγγελιζόμενοι δίνουν στους τουρίστες χιλιάδες περιοδικά. Μερικά κρουαζιερόπλοια επισκέπτονται τα ίδια λιμάνια κάθε εβδομάδα, δίνοντας έτσι στους αδελφούς θαυμάσιες ευκαιρίες να κάνουν επανεπισκέψεις, ακόμη και να διεξάγουν Γραφικές μελέτες με μερικούς από το πλήρωμα.

Το καλοκαίρι του 1996, μια αδελφή που κηρύττει ολοχρόνια στη Ρόδο έδωσε μαρτυρία σε κάποιο νεαρό Τζαμαϊκανό ο οποίος εργαζόταν σε ένα κρουαζιερόπλοιο που επισκεπτόταν το λιμάνι κάθε Παρασκευή. Την επόμενη Παρασκευή, ο άντρας προσκλήθηκε να παρακολουθήσει μια συνέλευση περιφερείας η οποία θα γινόταν στο νησί. Με την αγγλική Γραφή στο χέρι, η σκαπάνισσα τον βοηθούσε να καταλάβει μερικές από τις Γραφικές αλήθειες που παρουσιάστηκαν στο πρόγραμμα. Ο νεαρός εντυπωσιάστηκε βαθιά από την αγάπη και τη θέρμη που του έδειξαν οι Μάρτυρες στη συνέλευση. Την επόμενη Παρασκευή, προσκάλεσε δύο σκαπανείς στο πλοίο. Οι σκαπανείς πήραν μαζί τους έντυπα στην αγγλική και στην ισπανική. Οι τσάντες τους άδειασαν μέσα σε λιγότερο από μία ώρα! Ο νεαρός Τζαμαϊκανός έκανε Γραφική μελέτη κάθε Παρασκευή μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Το επόμενο καλοκαίρι επέστρεψε, έτοιμος να συνεχίσει τη μελέτη του. Αυτή τη φορά, όμως, αποφάσισε να αλλάξει εργασία ώστε να κάνει πνευματική πρόοδο. Κατόπιν, έφυγε ξανά. Πόσο χάρηκαν οι αδελφοί στη Ρόδο όταν έμαθαν ότι αυτός ο νεαρός βαφτίστηκε στις αρχές του 1998!

Πιάνοντας Μεταναστευτικά «Ψάρια»

Το Αιγαίο είναι φημισμένο για τα άφθονα μεταναστευτικά ψάρια του, όπως οι σαρδέλες και οι ξιφίες, τα οποία διασχίζουν τα νερά του και καταλήγουν στα δίχτυα των επιδέξιων ψαράδων. Με παρόμοιο τρόπο, οι ευαγγελιζόμενοι της Βασιλείας βρίσκουν πολλές δεκτικές καρδιές ανάμεσα στους μετανάστες που έχουν έρθει να εργαστούν στην Ελλάδα από πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Η Ρέζι ήταν δέκα χρονών όταν διάβασε πρώτη φορά για τον Ιεχωβά και τους σκοπούς του στις σελίδες της Σκοπιάς και του Ξύπνα! Αυτό συνέβη στην Αλβανία. Τρία χρόνια αργότερα μετακόμισε μαζί με την οικογένειά της στη Ρόδο. Μια μέρα, η Ρέζι προσευχήθηκε στον Ιεχωβά να τη βοηθήσει να βρει το λαό του στον καινούριο της τόπο. Την επομένη, ο πατέρας της επέστρεψε στο σπίτι με εκείνα τα γνωστά περιοδικά, τη Σκοπιά και το Ξύπνα!, δίνοντας μεγάλη χαρά στη Ρέζι. Η Ρέζι ήρθε σε επαφή με την αδελφή που είχε δώσει τα περιοδικά στον πατέρα της, και σύντομα άρχισε να μελετάει από το βιβλίο Γνώση που Οδηγεί στην Αιώνια Ζωή. Μερικές φορές, ζητούσε να κάνει μελέτη τρεις φορές τη μέρα! Έπειτα από δύο μήνες έγινε αβάφτιστη ευαγγελιζόμενη και, το Μάρτιο του 1998, βαφτίστηκε σε ηλικία 14 ετών. Την ίδια μέρα άρχισε βοηθητικό σκαπανικό, και έξι μήνες αργότερα ξεκίνησε το τακτικό σκαπανικό, δηλαδή την ολοχρόνια διακονία.

Ένας αδελφός στην Κω έκανε μελέτη με μερικούς ανθρώπους από τη Ρωσία. Όταν τους ρώτησε αν είχαν φίλους που θα ήθελαν να μελετήσουν τη Γραφή, εκείνοι τον οδήγησαν σε ένα αντρόγυνο από την Αρμενία—τον Λεωνίδα και τη σύζυγό του, την Οφηλία—σε ένα χωριό περίπου 30 χιλιόμετρα μακριά. Μια έκπληξη περίμενε τους αδελφούς. Το ζευγάρι των Αρμενίων έφερε μια τσάντα γεμάτη Γραφικά έντυπα της Εταιρίας Σκοπιά στην αρμενική και στη ρωσική! Εξήγησαν ότι είχαν κάνει Γραφική μελέτη με τους Μάρτυρες του Ιεχωβά και είχαν προοδεύσει μέχρι του σημείου να γίνουν αβάφτιστοι ευαγγελιζόμενοι. Εξαιτίας των πολιτικών αναταραχών και των οικονομικών δυσκολιών, είχαν αναγκαστεί να φύγουν από την πατρίδα τους. Μόλις έφτασαν στην Κω, άρχισαν να μελετούν με τη μητέρα και την αδελφή του Λεωνίδα, που ήταν ήδη εκεί. Ξαφνικά, οι Μάρτυρες απέκτησαν τρεις νέες Γραφικές μελέτες—μια με την Οφηλία, μια με τον Λεωνίδα, και μια με τη μητέρα και την αδελφή του. Αυτό απαιτούσε να ταξιδεύουν με μοτοσικλέτα 30 χιλιόμετρα μόνο για να πάνε, πράγμα που συνέβαινε τρεις φορές την εβδομάδα. Ο Λεωνίδας και η σύζυγός του βαφτίστηκαν έπειτα από λίγους μήνες. Τι ανταμοιβή για το αυτοθυσιαστικό πνεύμα των ντόπιων αδελφών!

Ο Ιεχωβά το Κάνει να Αυξάνει

Είναι φανερό ότι ο Ιεχωβά ευλογεί τις ακούραστες προσπάθειες των 2.000 και πλέον ενεργών διαγγελέων της Βασιλείας που ζουν σε αυτά τα νησιά του Αιγαίου. Εκεί υπάρχουν τώρα 44 εκκλησίες και 25 όμιλοι Μαρτύρων του Ιεχωβά. Οι 17 από τους ομίλους είναι ξενόγλωσσοι, εφόσον θέλημα του Ιεχωβά είναι να «σωθούν κάθε είδους άνθρωποι και να έρθουν σε ακριβή γνώση της αλήθειας». (1 Τιμόθεο 2:4) Επιπρόσθετα, 13 ειδικοί σκαπανείς καταβάλλουν αυξημένες προσπάθειες για να πλησιάσουν πολύ περισσότερους σε εκείνους τους απομονωμένους τομείς.

Επί αιώνες, το Αιγαίο Πέλαγος είναι κέντρο πολιτιστικής ανάπτυξης και εμπορίου. Τις πρόσφατες δεκαετίες έχει γίνει το αγαπημένο θέρετρο εκατοντάδων χιλιάδων τουριστών. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι, ως «ψαράδες ανθρώπων», οι διαγγελείς της Βασιλείας έχουν βρει σε αυτά τα νησιά πολλούς ειλικρινείς ανθρώπους που επιθυμούν διακαώς να αινούν τον Ιεχωβά. Μαζί, έχουν ανταποκριθεί με μεγαλειώδη τρόπο στην προφητική πρόσκληση: «Ας αποδώσουν στον Ιεχωβά δόξα και ας εξαγγείλουν τον αίνο του στα νησιά».—Ησαΐας 42:12.

πηγή

Recommended For You