Χριστούγεννα — Πού Οδεύουν;

ΠΡΙΝ από δέκα χρόνια αυτόν το μήνα, το περιοδικό Νέα των ΗΠΑ & Παγκόσμιες Ειδήσεις (U.S.News & World Report) παρουσίαζε το βασικό θέμα «Σε Αναζήτηση των Χριστουγέννων». Το άρθρο εστίαζε την προσοχή στο αν τα Χριστούγεννα γίνονται «πιο αγνά και λιγότερο εμπορικά». Οδεύουν τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση;
Το άρθρο ανέλυε τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να το αναμένουμε αυτό, και δήλωνε: «Δεν καταγράφεται κάποια επίσημη γιορτή της γέννησης του Χριστού μέχρι τον τέταρτο αιώνα, τότε που ο Κωνσταντίνος . . . ήταν αυτοκράτορας της Ρώμης». Αυτό αντικατόπτριζε «τουλάχιστον εν μέρει το γεγονός ότι κανένας δεν γνώριζε με βεβαιότητα πότε γεννήθηκε ο Ιησούς». Το άρθρο παραδεχόταν ότι «τα ευαγγέλια σιωπούν για το έτος, πόσο μάλλον για τον ακριβή μήνα ή την ημέρα». Σύμφωνα με κάποιον ιστορικό του Πανεπιστημίου του Τέξας, «τους πρώτους Χριστιανούς απλώς δεν τους ενδιέφερε ο εορτασμός της Γέννησης».
Κάτω από τον υπότιτλο «Ζήτημα Εικασιών», το άρθρο εξέταζε «πώς κατέληξε η εκκλησία στις 25 Δεκεμβρίου». Αναγνώριζε τα εξής: «Η επικρατούσα άποψη είναι ότι η συγκεκριμένη γιορτή αποτελούσε σκόπιμο “εκχριστιανισμό” των Σατουρναλίων και άλλων ειδωλολατρικών εορτασμών». «Τοποθετώντας τα Χριστούγεννα στα τέλη Δεκεμβρίου, περίοδο κατά την οποία οι άνθρωποι είχαν ήδη συνηθίσει να γιορτάζουν, οι εκκλησιαστικοί ηγέτες διασφάλισαν ότι ο εορτασμός της γέννησης του Σωτήρα θα τηρούνταν ευρέως». Στα μέσα του 19ου αιώνα, η έμφαση μετατοπίστηκε στην αγορά και στην προσφορά δώρων. «Η νέα παράδοση σχετικά με την προσφορά Χριστουγεννιάτικων δώρων έφερε αμέσως πακτωλό κερδών, ενώ οι έμποροι και οι διαφημιστές άρχισαν γρήγορα να προβάλλουν αυτή την περίοδο».
Συνεπώς, η μόνη κατεύθυνση προς την οποία αναμένεται να οδεύουν τα Χριστούγεννα είναι μακριά από την αληθινή Χριστιανοσύνη. Αν και τα σύγχρονα Χριστούγεννα χαρακτηρίζονται από «κραυγαλέα εμπορευματοποίηση», το γεγονός είναι ότι δεν αναμενόταν ποτέ να γιορτάζουν οι αληθινοί Χριστιανοί τη γέννηση του Ιησού. Τουναντίον, η Γραφή δίνει έμφαση στο λύτρο που προμήθευσε ο Χριστός μέσω του θανάτου του και της ανάστασής του στον ουρανό. (Ματθαίος 20:28) Αυτό θα εξακολουθεί να είναι σπουδαίο για πάντα.

Recommended For You