Χριστούγεννα Δεν τα γιόρταζαν οι Πρώτοι Χριστιανοί!

imagesΗ λατρεία ενός ατόμου θα μπορούσε να μολυνθεί από την ψεύτικη θρησκεία όσον αφορά τις δημοφιλείς γιορτές. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, τα Χριστούγεννα. Τα Χριστούγεννα υποτίθεται ότι είναι ο εορτασμός της γέννησης του Ιησού Χριστού και σχεδόν κάθε θρησκεία που ισχυρίζεται ότι είναι Χριστιανική τα γιορτάζει. Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχουν στοιχεία που να πιστοποιούν ότι οι μαθητές του Ιησού τον πρώτο αιώνα τηρούσαν μια τέτοια γιορτή. Το βιβλίο Η Ιερή Προέλευση Σημαντικών Πραγμάτων (Sacred Origins of Profound Things) δηλώνει: «Επί δύο αιώνες μετά τη γέννηση του Χριστού, κανείς δεν γνώριζε πότε ακριβώς γεννήθηκε και λίγοι ενδιαφέρονταν για αυτό».

Ακόμα και αν οι μαθητές του Ιησού γνώριζαν την ακριβή ημερομηνία της γέννησής του, δεν θα τη γιόρταζαν. Γιατί; Επειδή, όπως λέει Η Παγκόσμια Εγκυκλοπαίδεια του Βιβλίου (The World Book Encyclopedia), οι πρώτοι Χριστιανοί “θεωρούσαν τον εορτασμό της γέννησης οποιουδήποτε ατόμου ειδωλολατρικό έθιμο”. Οι μόνοι εορτασμοί γενεθλίων που αναφέρονται στη Γραφή έγιναν από δύο άρχοντες οι οποίοι δεν λάτρευαν τον Ιεχωβά. (Γένεση 40:20· Μάρκος 6:21) Εορτασμοί γενεθλίων γίνονταν επίσης προς τιμήν ειδωλολατρικών θεοτήτων. Για παράδειγμα, στις 24 Μαΐου οι Ρωμαίοι γιόρταζαν τα γενέθλια της θεάς Ντιάνα. Την επόμενη ημέρα, γιόρταζαν τα γενέθλια του Απόλλωνα, θεού του ήλιου. Συνεπώς, οι εορτασμοί γενεθλίων συνδέονταν με την ειδωλολατρία, όχι με τη Χριστιανοσύνη.

Υπάρχει άλλος ένας λόγος για τον οποίο οι Χριστιανοί του πρώτου αιώνα δεν θα γιόρταζαν τα γενέθλια του Ιησού. Οι μαθητές του πιθανότατα γνώριζαν ότι οι εορτασμοί γενεθλίων συνδέονταν με δεισιδαιμονίες. Λόγου χάρη, πολλοί Έλληνες και Ρωμαίοι στην αρχαιότητα πίστευαν ότι ένα πνεύμα ήταν παρόν στη γέννηση κάθε ανθρώπου και τον προστάτευε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. «Αυτό το πνεύμα είχε μια μυστικιστική σχέση με το θεό στου οποίου τα γενέθλια γεννιόταν το άτομο», λέει το βιβλίο Το Βάθος της Γνώσης για τα Γενέθλια (The Lore of Birthdays). Ο Ιεχωβά ασφαλώς δεν θα ευαρεστούνταν με οποιονδήποτε εορτασμό θα συνέδεε τον Ιησού με δεισιδαιμονίες. (Ησαΐας 65:11, 12) Πώς, λοιπόν, έφτασαν τα Χριστούγεννα στο σημείο να γιορτάζονται από πολλούς ανθρώπους;

Recommended For You