Χρήσιμες Συμβουλές Πρόληψης από τον Καρκίνο

Ο «Ευρωπαϊκός Κώδικας κατά του Καρκίνου» αποτελεί ένα εργαλείο αντί του καρκίνου με χρήσιμες συμβουλές-συστάσεις προς τους πολίτες για την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και την προστασία-πρόληψή τους από τον καρκίνο.

Η ανάγκη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου μέσω της μείωσης των παραγόντων κινδύνου, των περιστατικών καρκίνου και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ασθενών, οδήγησε την Ευρωπαϊκή Ένωση να συντάξει τον κώδικα εναντίον του καρκίνου. Ο κώδικας αυτός αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Ευρώπη κατά του καρκίνου» το 1987, αναθεωρήθηκε το Νοέμβριο του 1994 (έκδοση της 2ης έκδοσης) από μια ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων για τον καρκίνο και στη συνέχεια ξανα-αναθεωρήθηκε το 2003 (έκδοση 3ης έκδοσης).

Συνολικά οι συμβουλές πρόληψης είναι 11. Συγκεκριμένα, οι 1-6 αφορούν τον τρόπο ζωής, οι 7 το περιβάλλον, οι 8-10 τον προσυμπτωματικό έλεγχο και οι 11 τον εμβολιασμό.

Ευρωπαϊκός Κώδικας κατά του Καρκίνου

Πολλές διαστάσεις της υγείας γενικώς είναι δυνατό να βελτιωθούν και πολλοί θάνατοι από καρκίνο να αποφευχθούν με την υιοθέτηση πιο υγιεινού τρόπου ζωής.

Μην καπνίζετε. Αν καπνίζετε, σταματήστε το κάπνισμα. Αν δεν μπορείτε να το σταματήσετε, τουλάχιστον μην καπνίζετε παρουσία μη καπνιστών.

Αποφύγετε την παχυσαρκία.

Να έχετε κάποια έντονη σωματική δραστηριότητα κάθε μέρα.

Αυξήστε την ημερήσια κατανάλωση και την ποικιλία λαχανικών και φρούτων. Καταναλώστε τουλάχιστον πέντε μικρομερίδες ημερησίως. Περιορίστε την κατανάλωση τροφών που περιέχουν λιπίδια ζωικής προελεύσεως

Αν πίνετε αλκοολούχα ποτά, είτε πρόκειται για μπύρα, κρασί ή άλλα οινοπνευματώδη, μετριάστε την κατανάλωση σε δύο ποτά την ημέρα, αν είστε άνδρας, ή ένα ποτό την ημέρα, αν είστε γυναίκα.

Προσοχή χρειάζεται για την αποφυγή της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο. Είναι ιδιαίτερα σημαντική η προστασία των παιδιών και των εφήβων. Άτομα που έχουν τάση για ηλιακά εγκαύματα, πρέπει να χρησιμοποιούν προστατευτικά μέτρα σε όλη τους τη ζωή.

Εφαρμόστε αυστηρά τις οδηγίες για αποφυγή έκθεσης σε γνωστές καρκινογόνες ουσίες. Ακολουθήστε όλες τις οδηγίες υγιεινής και ασφάλειας για ουσίες που είναι δυνητικά καρκινογόνες. Ακολουθήστε τις επίσημες κρατικές οδηγίες για την προστασία από τις ακτινοβολίες.

Υπάρχουν προγράμματα Δημόσιας Υγείας που μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση καρκίνου ή να αυξήσουν τις πιθανότητες θεραπείας του.

Οι γυναίκες από την ηλικία των 25 ετών πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Αυτό πρέπει να γίνεται μέσα από προγράμματα με διαδικασίες ποιοτικού ελέγχου σύμφωνες με τις «Ευρωπαϊκές Οδηγίες για τη Διασφάλιση Ποιότητας στον Έλεγχο του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας».

Οι γυναίκες από την ηλικία των 50 ετών πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο για καρκίνο του μαστού. Αυτό πρέπει να γίνεται μέσα από προγράμματα, με διαδικασίες ποιοτικού ελέγχου σύμφωνες με τις «Ευρωπαϊκές Οδηγίες για τη Διασφάλιση Ποιότητας στον Έλεγχο με Μαστογραφία».

Άνδρες και γυναίκες από την ηλικία των 50 ετών πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο για καρκίνο του παχέος εντέρου. Αυτό πρέπει να γίνεται μέσα από προγράμματα με ενσωματωμένες διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας.

Συμμετέχετε σε προγράμματα εμβολιασμού κατά του ιού της ηπατίτιδας Β.

Πηγή: Ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (http://ec.europa.eu/health-eu/health_problems/cancer/index_en.htm)

Recommended For You