Χάπια Αδυνατίσματος – Τι λένε οι ειδικοί

Η παχυσαρκία αποτελεί στις μέρες μας ένα διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα υγείας. Αυτό βέβαια δεν είναι τυχαίο μιας και στον “σύγχρονο” κόσμο πληθαίνουν συνεχώς τα φτηνά τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας (π.χ. fast food), τα οποία είναι πλούσια σε παχυντικές ουσίες – όπως τα σάκχαρα, το αλάτι και τα λιπαρά – και φτωχά σε θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες και η “καθαρή” πρωτεΐνη.  Το γεγονός ότι ο τρόπος ζωής μας γίνεται ολοένα και πιο καθιστικός σίγουρα δε βοηθάει. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που η παχυσαρκία χαρακτηρίζεται από πολλούς ειδικούς ως η “μάστιγα” του αιώνα !
Και φυσικά δεν είναι τυχαίο που ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ψάχνουν για “εύκολες” λύσεις για να χάσουν τα λίγα ή πολλά περιττά τους κιλά. Μία από αυτές τις λύσεις είναι και τα διάφορα χάπια αδυνατίσματος, οι διαφημίσεις των οποίων απλά έχουν κατακλύσει τα περιοδικά και το διαδίκτυο..
Μερικά υπόσχονται ότι θα “χάσεις 10 κιλά σε μία εβδομάδα”, άλλα ότι θα δώσουν ένα οριστικό “τέλος στην κοιλίτσα” ενώ άλλα έχουν δήθεν πιο στοχευμένη δράση και εξαφανίζουν την “κυτταρίτιδα σε χρόνο dt”.
Ποια είναι λοιπόν η αλήθεια για τα χάπια αυτά ? Έχουν αποτέλεσμα ή μήπως πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι ?
Καταρχάς πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες τέτοιων σκευασμάτων. Αυτά που χρειάζονται συνταγή γιατρού και αυτά που δεν χρειάζονται και μπορείς να τα αγοράσεις ελεύθερα, είτε από το διαδίκτυο είτε από φαρμακεία.
Ας ξεκινήσουμε πρώτα με αυτά που χρειάζονται συνταγή γιατρού. Το γεγονός ότι δεν μπορούμε να τα αγοράσουμε ελεύθερα αλλά πρέπει να μας τα γράψει γιατρός σημαίνει τρία πράγματα:
α) Ότι έχουμε όντως σοβαρό πρόβλημα παχυσαρκίας (ή “γνωστό” γιατρό)
β) Ότι είναι κλινικά ελεγμένα και όντως βοηθούν στο να χάσουμε κιλά
γ) Ότι έχουν συγκεκριμένες παρενέργειες και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές – ακόμα και θανατηφόρες –  σε συγκεκριμένες ομάδες ατόμων, π.χ. άτομα με προβλήματα στο συκώτι τους !
Τα δύο πιο γνωστά χάπια που κυκλοφορούν και χρειάζονται συνταγή είναι:
  • Orlistat (ή Xenical)
  • Lorcaserin (ή Belviq)
Μερικές από τις πιο συνηθισμένες παρενέργειες των δύο αυτών φαρμάκων είναι:
  • Πονοκέφαλος
  • Διάρροια ή Δυσκοιλιότητα
  • Ζαλάδες 
  • Ναυτία
  • Εμετοί
  • Εγκεφαλικό ή Καρδιακό επεισόδιο (πολύ σπάνια)
Τώρα ας δούμε τα χάπια που δεν χρειάζονται συνταγή γιατρού. Αυτά περιέχουν συνήθως διάφορες ουσίες που υποτίθεται ότι έρευνες έχουν δείξει ότι προκαλούν απώλεια κιλών. Βέβαια, σχεδόν κανένα από αυτά δεν αναφέρει συγκεκριμένα κάποια έρευνα,  και ακόμα λιγότερα προσφέρουν εγγύηση επιστροφής χρημάτων…παρόλο που είναι “εγγυημένο ότι θα χάσετε κιλά” !
Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα από αυτά τα χάπια περιέχουν φυτικές ουσίες οι οποίες είναι ακίνδυνες αλλά και μη αποτελεσματικές. Ο βασικός τους στόχος είναι απλά να σας πάρουν τα λεφτά και για αυτό άλλωστε δεν έχουν και ποτέ εγγύηση επιστροφής χρημάτων! Άλλοι βέβαια είναι πιο πονηροί και λένε έχουμε εγγύηση επιστροφής χρημάτων και στα ψιλά γράμματα λένε ότι δεν ισχύει άμα ανοίξεις την συσκευασία!!! 
Μερικές από τις ουσίες που περιέχουν συνήθως αυτά τα χάπια είναι οι εξής:
Χάπια με Bitter Orange: Αυτά τα χάπια υποστηρίζουν ότι αυξάνουν τον μεταβολισμό, μειώνουν την όρεξη κλπ. Δεν υπάρχει ούτε μία έρευνα που να επιβεβαιώνει αυτόν τον ισχυρισμό. Η ουσία θεωρείται ακίνδυνη.
Χρώμιο (chromium):  Μία μικρή έρευνα έχει δείξει  ότι όντως βοηθάει στην απώλεια βάρους ενώ όλες οι υπόλοιπες ότι απλά δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. 
Εκχύλισμα από πράσινους κόκκους καφέ: Αυτά τα χάπια αδυνατίσματος είναι τα μόνα που η δραστική τους ουσία – το χλωρογενικό οξύ – όντως έχει δοκιμαστεί κλινικά. Συγκεκριμένα, σε έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2012 βρέθηκε ότι μπορείς να χάσεις περίπου 3-4 κιλά το μήνα. Όμως, δεν έχει γίνει κάποια άλλη έρευνα και έτσι πρέπει να είμαστε σκεπτικοί απέναντί τους γιατί μπορεί να ήταν στημένη !
Έφεδρίνη (Ephedrine): Αυτά τα χάπια όντως μειώνουν την όρεξη και όντως καίνε το λίπος. Το επιβεβαιώνουν μάλιστα και πολλές μελέτες. Οι ίδιες μελέτες όμως επιβεβαιώνουν και κάτι άλλο. Ότι είναι άκρως επικίνδυνα για την υγεία και ενέχουν τεράστιο κίνδυνο για σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα !
Εκχύλισμα από πράσινο τσάι: Κάποιες έρευνες λένε ότι αυτά τα σκευάσματα είναι αποτελεσατικά ενώ άλλες όχι.. Χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να εξακριβωθεί η αποτελεσματικότητα τους !
Κλείνοντας, πριν πάρετε την απόφαση να αγοράσετε χάπια αδυνατίσματος χωρίς συνταγή συμβουλευθείτε έναν γιατρό για να σας πει αν είναι ασφαλές ή όχι
Πηγές

... αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας απλά πατώντας Like ...

Γράψου στο NewsLetter για να μην χάνεις κανένα μας άρθρο