Υψηλά τα ποσοστά κακοποίησης ζώων στην Ελλάδα

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει φτάσει να βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά κακοποίησης ζώων, παρά τις βελτιώσεις στη νομοθεσία που προβλέπουν αυστηρότερες κυρώσεις για όσους κακοποιούν ζώα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των καταγγελιών έχει αυξηθεί πολύ, ωστόσο δεν έχει αυξηθεί ανάλογα και ο αριθμός των ατόμων που συλλαμβάνονται και παραπέμπονται στη δικαιοσύνη.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Δρίβας, αστυνομικός, Κλινικός Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος «στο πρώτο εξάμηνο του 2019 έγιναν 1.799 καταγγελίες εκ των οποίων μόλις 117 άτομα συνελήφθησαν».

Οι ποινές για τους παραβάτες είναι πλέον βαριές. Πρόκειται για έγκλημα αυτεπάγγελτα διωκόμενο με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Το πρόστιμο φτάνει μέχρι τις 30.000 ευρώ, και παράλληλα προβλέπεται και ποινή φυλάκισης μέχρι και 5 χρόνια.

Ο ορισμός της κακοποίησης των ζώων δεν είναι κοινός για όλες τις χώρες, αλλά διαφέρει ανάλογα με την κουλτούρα και το επίπεδο ανάπτυξης της χώρας. Υπάρχουν ωστόσο, κάποιες κοινές γραμμές πάνω στις οποίες οι αναπτυγμένες χώρες κινούνται.

Recommended For You