Τσακ Μπέρι από τους πρωτομάστορες του ροκ εντ ρολ

Αμερικανός κιθαρίστας και συνθέτης, από τους πρωτομάστορες του ροκ εντ ρολ. Τα τραγούδια του, όπως τα «Maybellene» (1955), «Roll Over Beethoven» (1956), «Rock and Roll Music» (1957) και «Johnny B. Goode», οι στίχοι του που μιλούσαν για τις χαρές και τα προβλήματα της αμερικανικής νεολαίας, τα κιθαριστικά του σόλο και η σκηνική του παρουσία, επηρέασαν καθοριστικά τις επόμενες γενιές των μουσικών του ροκ. Χαρακτηριστικά για την αξία του και την επίδραση που άσκησε στη ροκ μουσική είναι τα λόγια του Τζον Λένον: «Αν ήταν να δώσεις στο ροκ εντ ρολ ένα άλλο όνομα, θα μπορούσες να το πεις Τσακ Μπέρι».

Ο Τσαρλς Έντουαρντ Άντερσον «Τσακ» Μπέρι γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1926 στο Σεντ Λούις της πολιτείας Μιζούρι των ΗΠΑ, στους κόλπους μιας μεσοαστικής αφροαμερικανικής οικογένειας. Από μικρός εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για τη μουσική και στα γυμνασιακά του χρόνια έπαιζε σε μαθητικές συναυλίες του σχολείου. Λίγο πριν από την αποφοίτησή του αναμίχθηκε σε μία ένοπλη ληστεία και καταδικάστηκε σε αναμορφωτικά μέτρα. Παρέμεινε στη φυλακή από το 1944 έως το 1947 και στη συνέχεια αποφάσισε να νοικοκυρευτεί και να παντρευτεί.

Άρχισε να δουλεύει ως μηχανικός αυτοκινήτων, χωρίς να εγκαταλείψει τη μουσική. Το 1953 τον βρήκε να παίζει τζαζ και ριθμ εντ μπλουζ με το τρίο Τζόνι Τζόνσον. Δύο χρόνια αργότερα ήλθε η μεγάλη πρόκληση για τη μουσική του καριέρα, όταν συναντήθηκε στο Σικάγο με τον Μάντι Γουότερς και τον παραγωγό Λίοναρντ Τσες, ιδιοκτήτη της δισκογραφικής ετικέτας Chess.

Τον Ιούλιο του 1955 κυκλοφόρησε το τραγούδι «Maybellene», που γνώρισε αμέσως επιτυχία, φθάνοντας στις 20 Αυγούστου στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών για τραγούδια του ριθμ εντ μπλουζ.

Ακολούθησε τον επόμενο χρόνο το τραγούδι το «Roll Over Beethoven« που κέρδισε αμέσως τόσο το λευκό όσο και το μαύρο ακροατήριο, καθώς μιλούσε για τις χαρές και τα προβλήματα της αμερικανικής νεολαίας και αποτέλεσε πρότυπο για πολλά κατοπινά τραγούδια.

Το 1957 τα «School Day» και «Rock And Roll Music» μπήκαν στα δέκα πρώτα του πίνακα των ριθμ εντ μπλουζ επιτυχιών, ενώ την επόμενη χρονιά ακολούθησαν τα «Sweet Little Sixteen» και «Johnny Β. Goode» με το εμβληματικό εναρκτήριο ριφ.

Στο ξεκίνημα της δεκαετίας του ‘60, τραγούδια όπως τα «Route 66» (1961) και «Come On» (1961), παρότι δεν έγιναν μεγάλες επιτυχίες, αποδείχθηκαν εξαιρετικά επιδραστικά για τα βρετανικά μουσικά σύνολα, όπως οι Rolling Stones, οι Yardbirds και οι Animals.

Τον Ιανουάριο του 1962, ο Μπέρι βρέθηκε και πάλι πίσω από τα σίδερα της φυλακής, όταν καταδικάσθηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση για εμπόριο λευκής σαρκός, επειδή συνελήφθη να μεταφέρει ένα 14χρονο κορίτσι στα σύνορα της πολιτείας. Αποφυλακίστηκε τον επόμενο χρόνο και τα επόμενα χρόνια είχε κάποιες επιτυχίες, όπως τα τραγούδια «No Particular Place to Go» (1964), «You Never Can Tell» (1964) και «Nadine» (1964).

Τα επόμενα χρόνια κύλησαν με ελάχιστες ηχογραφήσεις και πολλές συναυλίες. Ο Τσακ Μπέρι είχε παραδώσει τη σκυτάλη στις νεώτερες γενιές των μουσικών του ροκ. Πάντως, το 1977, το «Johnny B. Goode» συμπεριλήφθηκε σ’ ένα δίσκο με τραγούδια από τη Γη ως δείγμα του αμερικάνικου πολιτισμού και μεταφέρθηκε στο διάστημα με το διαστημόπλοιο «Βόγιατζερ». Δύο χρόνια αργότερα βρέθηκε για τρίτη φορά στη φυλακή, καθώς καταδικάσθηκε σε τρίμηνη φυλάκιση για φοροδιαφυγή.

Στις 18 Οκτωβρίου 2016, ανήμερα των ενενηκοστών γενεθλίων του, ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2017 θα κυκλοφορήσει το πρώτο στούντιο άλμπουμ μετά το «Rock It» του 1979. Στο δίσκο θα συμμετέχουν τα δύο παιδιά του, ο Τσαρλς Μπέρι τζούνιορ (κιθάρα) και η Ίνγκριντ Μπέρι (φυσαρμόνικα) και θα είναι αφιερωμένος στην επί 68 χρόνια σύζυγό του Τεμίτα Μπέρι.

Ο Τσακ Μπέρι πέθανε στις 18 Μαρτίου 2017, στο Σεντ Τσαρλς του Μιζούρι, σε ηλικία 90 ετών.

Recommended For You