Τροφές που Βάζουν Τέλος στον Πονοκέφαλο

imagesΑπό το hangover μέχρι την πίεση και το στρες, αυτές οι τροφές σας βοηθούν να αντιμετωπίσετε ό,τι σας προκαλεί πονοκέφαλο με τον πιο φυσικό και απολαυστικό τρόπο.

Πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι. Μπορεί κάπως έτσι να νιώθετε κάθε φορά ένας απλός πονοκέφαλος ή μια ημικρανία σας χτυπάει την πόρτα. Μπορείτε όμως πια να κλείσετε τα παυσίπονα στο φαρμακείο του σπιτιού. Οι 6 τροφές που θα βρείτε παρακάτω κάνουν καλό… του κεφαλιού σας και, μαζί, βάζουν τον πονοκέφαλό σας στο (νόστιμο) παρελθόν.

Γάλα
Θέλετε ο πονοκέφαλος να μην ξαναχτυπήσει άμεσα; Τότε δεν έχετε παρά να βάλετε τα αλμυρά φαγητά και το αλκόολ στην άκρη – τουλάχιστον προσωρινά. Για ποιο λόγο; Η αφυδάτωση αποτελεί έναν από τους συνήθεις ενόχους που πυροδοτούν τον πονοκέφαλο. Το γάλα, άλλωστε, πέρα από την ενυδάτωση που σας προσφέρει, μπορεί να αντισταθμίσει τις συνέπειες μιας διατροφής πλούσιας σε νάτριο μιας και περιέχει ασβέστιο και μαγνήσιο σε υψηλή συγκέντρωση. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνες, η χαμηλή πρόσληψη γαλακτοκομικών φαίνεται ότι συνδέεται με τη συχνότερη εμφάνιση ημικρανιών. Κι αν τα παραπάνω δεν ήταν αρκετά για να σας πείσουν, σας ενημερώνουμε ότι 2-3 μερίδες γαλακτομικών την ημέρα (μια μερίδα=ένα ποτήρι γάλα, ένα κομμάτι τυρί, ένα κεσεδάκι γιαούρτι) μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και σας βοηθούν να διατηρήσετε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα.

Πεπόνι
Τα φρέσκα φρούτα είναι πλούσια σε νερό και κάλιο. Με άλλα λόγια, σας βοηθούν να αντιμετωπίσετε την αφυδάτωση που, όπως είπαμε παραπάνω, μπορεί να σας προκαλέσει πονοκέφαλο. Συγκεκριμένα, το πεπόνι περιέχει 10 mg μαγνήσιο ανά φέτα, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 2,5% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Παράλληλα, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι το πεπόνι διατηρεί σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Με δεδομένο δε ότι η υπογλυκαιμία ενδέχεται να σας προκαλέσει πονοκέφαλο, είναι βέβαιο ότι το πεπόνι θα σας απαλλάξει από μελλοντικά χτυπήματα.

Λιπαρά ψάρια
Οι τροφές που περιέχουν φυλλικό οξύ και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (και συγκεκριμένα Β6 και Β12) μπορούν να σας βοηθήσουν να περιορίσετε τη συχνότητα των ημικρανιών. Για αυτόν τον λόγο, λοιπόν, τα λεγόμενα λιπαρά ψάρια (όπως ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες και ο τόνος) αποτελούν σύμμαχό σας στον αγώνα ενάντια στον πονοκέφαλο. Αρκεί να σκεφτείτε ότι μία μερίδα σολομού υπερκαλύπτει το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη Β12. Με άλλα λόγια, αρκεί να προσθέσετε λίγο από το εν λόγω ψάρι στο πιάτο σας για να ηρεμήσετε και το στομάχι, αλλά και και το κεφάλι σας. Επιπλέον, τα λιπαρά ψάρια διαθέτουν Ω-3 λιπαρά οξέα, γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, τα οποία ενισχύουν την παραγωγή ουσιών που, με τη σειρά τους μειώνουν την αυξημένη ευαισθησία στον πόνο.

Κεράσια
Πέρα από εξαιρετικά πλούσια σε νερό, τα κεράσια περιέχουν νιτρικό οξείδιο, μια χημική ένωση που ελέγχει τη ροή του αίματος στα αιμοφόρα αγγεία και τη χαλάρωση ή διαστολή τους. Έτσι, προάγει τη μεγαλύτερη ροή αίματος στον οργανισμό και μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης πονοκεφάλου. Επειδή η εποχή των κερασιών τελειώνει τον Ιούλιο, μετά δεν έχετε παρά να τα αντικαταστήσετε με παντζάρια τα οποία διαθέτουν παρόμοια οφέλη.

Τόνος
Στον επόμενο… τόνο, θα έχετε ξεχάσει τον πονοκέφαλο. Τα Ω-3 λιπαρά οξέα που διαθέτει αυτό το νόστιμο ψάρι μειώνουν την ευαισθησία στον πόνο.

Φασόλια
Αρκεί 1 φλ. φασόλια για να καλύψετε το 25% των καθημερινών αναγκών σας σε μαγνήσιο το οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, βοηθά στην αντιμετώπιση του πονοκεφάλου εξαιτίας της σημαντικής συμβολής του στη διατήρηση της υγείας των αιμοφόρων αγγείων και των μυών αλλά και στη ρύθμιση της σύσπασης και τη χαλάρωσή τους. Δεν σας αρέσουν τα φασόλια; Άλλες τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι η μπανάνα, τα αμύγδαλα, το αβοκάντο, το βερίκοκο και το σπανάκι.

Πατάτες
Όπως και το πεπόνι, οι πατάτες είναι πλούσιες σε κάλιο, ένα στοιχείο το οποίο μπορεί να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε την αφυδάτωση. Μάλιστα, μια πατάτα (μαζί με τη φλούδα της) σας παρέχει το 25% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σε κάλιο ενώ σας γεμίζει με βιταμίνη Α, C και Β6. Απενοχοποίηση τώρα: οι πατάτες σας βοηθούν να αντιμετωπίσετε τον πονοκέφαλο.

http://spirossoulis.com

Recommended For You