Τρομοκρατία—Το Τέλος της Πλησιάζει!

ΕΝΑ λεωφορείο στην Ιερουσαλήμ, ένα ομοσπονδιακό κτίριο στην Πόλη της Οκλαχόμα ή μια πολυκατοικία στη Μόσχα—όλα μπορούν να είναι τρομοκρατικοί στόχοι. Μολονότι οι τρομοκράτες προφανώς θέλουν να μεταδώσουν ένα ισχυρό μήνυμα σε πολιτικούς, σε στρατιωτικούς ηγέτες ή σε οικονομικούς παράγοντες, συχνά φαίνεται να μην υπάρχει συσχετισμός ανάμεσα στο σκοπό τους και στο στόχο τους. Σε πολλές περιπτώσεις οι πραγματικοί στόχοι είναι συνηθισμένοι άνθρωποι—άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με το δηλωμένο σκοπό των τρομοκρατών. Τότε γιατί καταφεύγουν οι εξτρεμιστές σε τρομοκρατικές ενέργειες;

Γιατί Υπάρχει Τρομοκρατία;

images

Η τρομοκρατία είναι συστηματική, προσχεδιασμένη και υπολογισμένη. Το τίμημα—θάνατοι και τραυματισμοί—δεν είναι ο κύριος αντικειμενικός στόχος. Μια τέτοια αιματοχυσία είναι το μέσο για την επίτευξη του στόχου, είναι μέρος της ατμόσφαιρας πανικού και τρόμου που θέλει να δημιουργήσει ο τρομοκράτης προκειμένου να υπονομεύσει την εξουσία και να κάνει γνωστό το συγκεκριμένο σκοπό του. Σκεφτείτε μερικούς παράγοντες που βρίσκονται πίσω από τις βίαιες ενέργειες των τρομοκρατών.

Μίσος. «Η τρομοκρατία . . . τροφοδοτείται από το μίσος», ανέφερε ο Λούις Τζ. Φρι, διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) των ΗΠΑ. «Εκείνοι που τρέφουν τέτοιο μίσος ζουν σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από αδιαλλαξία, επισκιάζεται από συνωμοσίες και περιβάλλεται από άγνοια».

Καταδυνάστευση. «Ομολογουμένως, υπάρχουν ηγέτες ομάδων και χωρών οι οποίοι έχουν παράλογους στόχους—τον αφανισμό άλλων πολιτισμών», γράφει ο Στίβεν Μπόουμαν στο βιβλίο του Όταν Κραυγάζει ο Αετός (When the Eagle Screams). «Αλλά είναι επίσης ξεκάθαρο ότι μεγάλο μέρος της τρομοκρατίας γεννιέται από την απόγνωση».

Απογοήτευση. «Σε πολλές περιπτώσεις . . . το βασικό κίνητρο για έναν τρομοκράτη είναι η ειλικρινής απογοήτευση εξαιτίας των φαινομενικά ακλόνητων πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών δυνάμεων», παρατηρεί ο εκδότης του βιβλίου Τρομοκρατία στις Πόλεις (Urban Terrorism).

Αδικία. «Η τρομοκρατία είναι σύμπτωμα ενός προβλήματος, όχι η πραγματική αιτία», αναφέρει ο Μάικλ Σίμοφ στη διατριβή του «Η Πολιτική της Τρομοκρατίας», και συνεχίζει: «Ο μακροπρόθεσμος στόχος μας θα πρέπει να είναι να εξαλείψουμε τις υποβόσκουσες κοινωνικές και πολιτικές αιτίες της τρομοκρατίας. . . . Παράλληλα με τις ενέργειές μας ενάντια στην τρομοκρατία, πρέπει να κάνουμε εξίσου σθεναρές προσπάθειες για να επαυξήσουμε την ελευθερία, την αξιοπρέπεια, τη δικαιοσύνη και τις ανθρωπιστικές αξίες. Μόνο όταν αυτές οι σθεναρές προσπάθειες φέρουν καρπούς θα είμαστε σε θέση να τερματίσουμε τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις».

Οι αιτίες και η ιστορία της τρομοκρατίας έχουν αποδείξει πόσο αληθινή είναι η δήλωση της Γραφής: «Ο άνθρωπος εξουσιάζει τον άνθρωπο προς βλάβη του». (Εκκλησιαστής 8:9) Η Αγία Γραφή προείπε μάλιστα τα χαρακτηριστικά που έχουν υποθάλψει την τρομοκρατία, λέγοντας: «Στις τελευταίες ημέρες οι καιροί θα είναι κρίσιμοι, δύσκολοι στην αντιμετώπισή τους. Διότι οι άνθρωποι θα είναι φίλαυτοι, . . . άστοργοι, αδιάλλακτοι, συκοφάντες, χωρίς εγκράτεια, άγριοι, χωρίς αγάπη για την αγαθότητα, προδότες, πεισματάρηδες, φουσκωμένοι από υπερηφάνεια».—2 Τιμόθεο 3:1-4.

Η αλήθεια είναι ότι οι ανθρώπινες προσπάθειες για την πάταξη της τρομοκρατίας, όσο ειλικρινείς και αν είναι, δεν μπορούν να καταπολεμήσουν τις αιτίες της. Η Γραφή παρατηρεί με ρεαλισμό: «Δεν ανήκει στο χωματένιο άνθρωπο η οδός του. Στον άνθρωπο που περπατάει δεν ανήκει το να κατευθύνει το βήμα του». (Ιερεμίας 10:23) Ωστόσο, αν και η λύση στο πρόβλημα της τρομοκρατίας ξεπερνάει την ανθρώπινη δύναμη, σίγουρα δεν ξεπερνάει τη δύναμη του Θεού.

Η Λύση

Εκείνοι που έχουν υποστεί αδικία ή καταδυνάστευση και νιώθουν απογοητευμένοι μπορούν να βρουν παρηγοριά στη βέβαιη υπόσχεση της Γραφής: «Οι ευθείς θα κατοικήσουν στη γη και οι άμεμπτοι θα απομείνουν σε αυτήν. Όσο για τους πονηρούς, αυτοί θα εκκοπούν από τη γη· και οι δόλιοι θα ξεριζωθούν από αυτήν».—Παροιμίες 2:21, 22.

Αυτή η υπόσχεση του Θεού θα εκπληρωθεί σύντομα. Ο Άρχοντάς του, ο ανάσσων Βασιλιάς Ιησούς Χριστός, θα φροντίσει να γίνει αυτό. Μια προφητεία της Γραφής λέει σχετικά με τον Χριστό: «Δεν θα κρίνει με βάση αυτό που βλέπουν τα μάτια του ούτε θα παρέχει έλεγχο σύμφωνα με αυτό που ακούν τα αφτιά του και μόνο. Αλλά με δικαιοσύνη θα κρίνει τους ασήμαντους, και με ευθύτητα θα παρέχει έλεγχο προς όφελος των πράων της γης».—Ησαΐας 11:3, 4.

Ναι, ο Γιος του Θεού, ο Ιησούς Χριστός, θα εξαλείψει σύντομα όλη την αδικία, καθώς επίσης και όσους ευθύνονται για αυτήν. Στο δίκαιο νέο σύστημα του Θεού, η τρομοκρατία και η βία κάθε είδους θα ανήκουν στο παρελθόν. Τότε όλοι πάνω στη γη θα ζουν με ασφάλεια, απαλλαγμένοι από το φόβο για οποιοδήποτε κακό.—Αποκάλυψη 21:3, 4.

πηγή

Recommended For You