Τριτη και 13: Γιατι θεωρειται γρουσουζικη μερα

Η «πεποιθηση» οτι η συγκεκριμενη ημερομηνια φερνει… γρουσουζια ειναι δεισιδαιμονια που απανταται στους Ελληνες και τους Ισπανοφωνους λαους.

imagesΓενικως, η Τριτη θεωρειται αποφρας ημερα, δηλαδη γρουσουζικη και επικινδυνη για τους παραπανω λαους. Οταν συμπιπτει Τριτη και 13, οι προληπτικοι τη θεωρουν πολυ ατυχη και επικινδυνη ημερα. Για τους υπολοιπους λαους η γρουσουζικη ημερα ειναι η Παρασκευη και 13.

Οι Ισπανοφωνοι εκφραζουν την ημερα με την παροιμια «En martes, ni te cases ni te embarques» («Την Τριτη, μη παντρευεσαι και μη ξεκινας ταξιδι»). Κατι αναλογο ισχυει και στα καθ’ ημας, οταν οι προληπτικοι μεσα στην Τριτη αποφευγουν να αρχισουν οποιαδηποτε εργασια, να επιχειρησουν ταξιδι η να τελεσουν αρραβωνα. Αντιθετα, η Τριτη ειναι η καταλληλη για εκδηλωσεις μαγειας.

Κατα την ελληνικη παραδοση, η Τριτη θεωρειται γρουσουζικη, καθως την ημερα αυτη η Κωνσταντινουπολη επεσε στα χερια των Οθωμανων Τουρκων (Τριτη 29 Μαϊου 1453). Οπως παρατηρει ο “πατερας” της ελληνικης λαογραφιας Νικολαος Πολιτης (1852-1921), η ερμηνεια αυτη ειναι υστερογενης, αφου και οι συγχρονοι στην Αλωση απεδωσαν την εθνικη εκεινη συμφορα στην ολεθρια επιδραση της ημερας. Μαρτυρια για την προληψη αυτη υπαρχει ηδη απο το 1164.

Η εξηγηση της δεισιδαιμονιας πρεπει να αναζητηθει, κατα τον Νικολαο Πολιτη, σε αστρολογικες προβλεψεις. Συμφωνα με αυτες, την Τριτη κυριαρχος ειναι ο πλανητης Αρης, ενω σε καποια ωρα της ημερας (η «κακια ωρα») επικρατει μαζι με τον πλανητη Κρονο. Γι’ αυτο η ωρα αυτη καθισταται ιδιαιτερα επικινδυνη. Επειδη, ομως, κανεις δεν μπορει να την προσδιορισει, ολοκληρη η Τριτη αντιμετωπιζεται ως αποφρας ημερα.

Recommended For You