Το χάπι που κόβει την πείνα

Η ουσία οξικό άλας που περιέχεται στις φυτικές ίνες θα μπορούσε να αποτελέσει το κλειδί για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, σύμφωνα με νέα έρευνα. Μεγάλες ποσότητες οξικού άλατος απελευθερώνονται κατά τη διαδικασία της πέψης των λαχανικών. Στη συνέχεια ,αυτό αποστέλλει το σήμα του κορεσμού στον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications η επιδημία της παχυσαρκίας στην εποχή μας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι έχουμε αντικαταστήσει την διατροφή των προηγούμενων εποχών με επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν ελάχιστο οξικό άλας.

«Η μεγάλη πρόκληση είναι να δημιουργήσουμε ένα τρόπο να διοχετεύσουμε το οξικό άλας που είναι απαραίτητο για την καταπολέμηση της πείνας σε μια μορφή που είναι ασφαλής και αποδεκτή για τους ανθρώπους», δήλωσε ο καθηγητής Gary Frost από το Imperial College London.

Η μια εκδοχή είναι η να δημιουργηθεί ένα προϊόν που θα μιμείται τη δράση και την αργή απελευθέρωσή του οξικού άλατος στο έντερο. Μια δεύτερη εκδοχή, σύμφωνα με τους ερευνητές είναι να εστιάσουν στις φυτικές ίνες και στην τροποποίησή τους, έτσι ώστε να παράγουν περισσότερο οξικό άλας.

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές ανέλυσαν μια μορφή φυτικών ινών, την ινουλίνη που περιέχεται στην πικραλίδα και στα ζαχαρότευτλα. Παρατηρήθηκε ότι τα ποντίκια που τρέφονταν με πολλά λιπαρά, αλλά και ινουλίνη πήραν λιγότερο βάρος, συγκριτικά με τα πειραματόζωα που κατανάλωναν πλούσια σε λιπαρά δίαιτα χωρίς ινουλίνη.

Πηγή: vita.gr

 

Recommended For You