Το Πορτρετο των Μηνων Δεκεμβρης

images

Ο Δεκεμβριος ειναι ο δωδεκατος μηνας και τελευταιος του Γρηγοριανου Ημερολογιου, με διαρκεια 31 ημερων. Η ονομασια του ετυμολογειται απο τη λατινικη λεξη December, η οποια προερχεται απο το αριθμητικο decem (δεκα), επειδη στο αρχαιο δεκαμηνο ρωμαϊκο ημερολογιο ο Δεκεμβριος ηταν ο δεκατος κατα σειρα μηνας.

Στη συνεχεια, με την προσθηκη του Ιανουαριου και του Φεβρουαριου, το ρωμαϊκο ημερολογιο εγινε δωδεκαμηνο. Ο Δεκεμβριος μετακινηθηκε στη δωδεκατη θεση, αλλα διατηρησε την παλια του ονομασια, παροτι τον 2ο αιωνα μ.Χ. ο ρωμαιος αυτοκρατορας Κομμοδος θελησε να τη μετονομασει σε Αμαζονιο, προς τιμην της συζυγο του Βρουτιας, που ηταν ομορφη σαν Αμαζονα.

Στην αρχαια Αθηνα ο Δεκεμβριος ισοδυναμουσε με το δευτερο δεκαπενθημερο του μηνα Μαιμακτηριωνα και το πρωτο δεκαπενθημερο του μηνα Ποσειδεωνα, ο οποιος ηταν αφιερωμενος στον θεο Ποσειδωνα. Στο λαϊκο καλενταρι ο Δεκεμβριος ονομαζεται Ασπρομηνας και Χιονιας για το πυκνο του χιονι.

Οι Ρωμαιοι ειχαν δυο σημαντικες γιορτες τον Δεκεμβριο:

  • Τα Σατουρναλια, προς τιμη του θεου Σατουρνους (ο Κρονος των Ελληνων), ηταν γιορτη χαρας και ξενιασιας, οπου εκτος απο τις καθιερωμενες θυσιες, κυριαρχη θεση ειχαν η ανταλλαγη δωρων και τα τυχερα παιγνιδια. Διαρκουσαν απο τις 17 εως τις 23 Δεκεμβριου.
  • Ακολουθουσαν στις 25 Δεκεμβριου τα Βρουμαλια, γιορτη του χειμερινου ηλιοστασιου, οπου τιμουσαν τον Ηλιο, που ως θεοτητα του φωτος ταυτιζοταν με τον Μιθρα των Περσων. Και στις δυο γιορτες θυσιαζαν χοιρους, τους οποιους στη συνεχεια καταναλωναν.

Οι παγανιστικες αυτες γιορτες ηταν αρκετα δημοφιλεις και επεζησαν εως το 12ο αιωνα, παρα τις απαγορευσεις, κληροδοτωντας σε μας τις δοξασιες και τους θρυλους για τους καλικαντζαρους και τα αλλα δαιμονια. Η Χριστιανικη Εκκλησια προσπαθησε να επωφεληθει απο τη δημοφιλια των δυο αυτων εορτων και να τις καταπολεμησει ως ειδωλολατρικες, τοποθετωντας τα Χριστουγεννα στις 25 Δεκεμβριου, συμφωνα με μια θεωρια. Η αλλη θεωρια στηριζεται σε ημερολογιακους υπολογισμους για να απαντησει στο ερωτημα πως επιλεχθηκε η 25η Δεκεμβριου ως ημερα εορτασμου των Χριστουγεννων.

Recommended For You