Το Μυστήριο των Δακρύων

ΤΟ ΚΛΑΜΑ είναι κομμάτι του εαυτού μας από τη μέρα που γεννιόμαστε. Όπως εξηγεί κάποιος ειδικός, όταν είμαστε μωρά, το κλάμα γίνεται ο «ακουστικός ομφάλιος λώρος» μας, επειδή κλαίμε ώστε οι άλλοι να φροντίσουν τις συναισθηματικές και σωματικές μας ανάγκες. Γιατί, όμως, δακρύζουμε και όταν μεγαλώνουμε, ενώ μπορούμε να επικοινωνούμε με άλλους τρόπους;

Συναισθηματικά δάκρυα πλημμυρίζουν τα μάτια μας για διάφορους λόγους. Κλαίμε από λύπη, απογοήτευση και από σωματικό ή ψυχικό πόνο. Αλλά η ευφορία, η ανακούφιση και η επιτυχία προκαλούν και αυτές συναισθηματικά δάκρυα—εν προκειμένω, δάκρυα χαράς. Τα δάκρυα μπορούν επίσης να είναι μεταδοτικά. «Αν δω κάποιον να κλαίει για οποιονδήποτε λόγο, δακρύζω και εγώ χωρίς να το θέλω», λέει η Μαρία. Ακόμη και φανταστικές καταστάσεις σε ταινίες ή βιβλία ίσως σας έχουν κάνει να κλάψετε.

Όποια και αν είναι η αιτία του, το κλάμα αποτελεί ισχυρή γλώσσα παρότι δεν έχει λέξεις. «Είναι δύσκολο να πούμε με άλλους τρόπους τόσο πολλά σε τόσο μικρό διάστημα», εξηγεί το βιβλίο Κλάμα Ενηλίκων (Adult Crying). Τα δάκρυα προκαλούν αντιδράσεις. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα δάκρυα της θλίψης επειδή μας υποδεικνύουν ότι κάποιος υποφέρει. Αυτό μας ωθεί να παρηγορήσουμε ή να βοηθήσουμε το άτομο που κλαίει.

Σύμφωνα με ειδικούς, το κλάμα είναι ωφέλιμο επειδή μας εκτονώνει, ενώ αν συγκρατούμε συστηματικά τα δάκρυά μας μπορεί να βλάψουμε την υγεία μας. Άλλοι λένε ότι τα σωματικά ή ψυχολογικά οφέλη του κλάματος δεν έχουν αποδειχτεί επιστημονικά. Εντούτοις, όπως δείχνουν έρευνες, το 85 τοις εκατό των γυναικών και το 73 τοις εκατό των αντρών ανέφεραν ότι νιώθουν καλύτερα αφού κλάψουν. «Μερικές φορές, καταλαβαίνω ότι έχω ανάγκη να κλάψω», εξηγεί η Νοεμί. «Μετά παίρνω μια βαθιά ανάσα και βλέπω τα πράγματα πιο καθαρά, στην πραγματική τους διάσταση».

Όπως δείχνουν έρευνες, το 85 τοις εκατό των γυναικών και το 73 τοις εκατό των αντρών ανέφεραν ότι νιώθουν καλύτερα αφού κλάψουν

Αλλά αυτή η ανακούφιση δεν εξαρτάται μόνο από τα δάκρυα. Σημαντικό ρόλο παίζει και το πώς αντιδρούν οι άλλοι όταν κλαίμε. Λόγου χάρη, όταν τα δάκρυά μας τους ωθούν να μας παρηγορήσουν ή να μας βοηθήσουν, νιώθουμε ανακούφιση. Αν, όμως, αντιδράσουν άσχημα, ίσως νιώσουμε ντροπή ή απόρριψη.

Όπως είναι σαφές, το μυστήριο που περιβάλλει το κλάμα παραμένει. Ξέρουμε, όμως, ότι τα δάκρυα είναι μια θεόδοτη, συναρπαστική, συναισθηματική αντίδραση.

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ;
Τα νεογέννητα συνήθως δεν δακρύζουν όταν κλαίνε. Τα μάτια τους έχουν αρκετή υγρασία ώστε να είναι προστατευμένα, αλλά τα δάκρυα εμφανίζονται ύστερα από αρκετές εβδομάδες όταν οι δακρυϊκοί πόροι τους αναπτύσσονται πλήρως.

Τρία Διαφορετικά Είδη Δακρύων

  • Βασικά Δάκρυα. Οι δακρυϊκοί αδένες παράγουν συνεχώς αυτό το διαυγές υγρό που προστατεύει και υγραίνει τα μάτια μας, ενώ βελτιώνει επίσης την όρασή μας. Όταν ανοιγοκλείνουμε τα βλέφαρα, αυτό το υγρό απλώνεται σε όλο το μάτι.
  • Αντανακλαστικά Δάκρυα. Αυτά τα δάκρυα πλημμυρίζουν τα μάτια μας όταν ερεθιστούν από κάποια ουσία ή κάποιο σκουπιδάκι. Συνδέονται επίσης με πράξεις άσχετες μεταξύ τους όπως το χασμουρητό και το γέλιο.
  • Συναισθηματικά Δάκρυα. Πρόκειται για τα «ανθρώπινα» δάκρυα, τα οποία χύνουμε όταν είμαστε συναισθηματικά φορτισμένοι. Περιέχουν 24 τοις εκατό υψηλότερη συγκέντρωση πρωτεΐνης από τα αντανακλαστικά δάκρυα.

http://www.jw.org

Recommended For You