Το κουμπί για να κλείσεις την πόρτα στο ασανσέρ είναι απάτη!

Νομίζατε ότι το κουμπί που υπάρχει εντός του ασανσέρ για να κλείσουν οι πόρτες επισπεύδει τη διαδικασία. Και εμείς, αλλά ετοιμαστείτε να ξεχάσετε αυτά που ξέρατε. Οι κατασκευαστές, ενός εκ των πιο χρήσιμων πραγμάτων της καθημερινότητας μας, των ανελκυστήρων μάς ανοίγουν τα μάτια. Σύμφωνα με τους ίδιους, το “μαγικό” κουμπί, που υποτίθεται ότι βοηθάει να κλείνει η πόρτα του ασανσέρ πιο γρήγορα απ’ όσο είναι ρυθμισμένο, είναι “άχρηστο”. Όπως αναφέρει η Karen W. Penafiel στους New York Times, το κουμπί αυτό πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές των 90s και είναι ψεύτικο, αφού όσο και να επιμένεις να το πατάς δεν πρόκειται να κλείσει πιο γρήγορα την πόρτα.

perierga.gr - Το κουμπί για να κλείσεις την πόρτα στο ασανσέρ είναι απάτη!

Ο σκοπός της δημιουργίας του, όπως και πολλών άλλων, είναι να μας κάνει να αισθανόμαστε ότι ελέγχουμε την κατάσταση, στην προκειμένη το ασανσέρ , επομένως όταν το πατάμε νομίζουμε ότι η πόρτα κλείνει πιο γρήγορα. Όπως αποκαλύπτει η Ellen J. Langer, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Χάρβαρντ, είναι σημαντικό να νομίζουμε ότι ελέγχουμε τα πάντα, καθώς έτσι μειώνεται το άγχος και το στρες και ζούμε καλύτερα. Από την άλλη, το κουμπί που πατάμε για να ανοίξει ή για να παραμείνει ανοιχτή για περισσότερη ώρα η πόρτα λειτουργεί. Αυτό γιατί, όπως σημειώνουν, είναι χρήσιμο για τα ΑμεΑ ή για τους ηλικιωμένους, που χρειάζονται περισσότερη ώρα να εισέλθουν ή να εξέλθουν από το ασανσέρ.

Παράλληλα, τονίζουν πως το κουμπί για το κλείσιμο της πόρτας μπορεί να λειτουργήσει μόνο για τους πυροσβέστες και τους συντηρητές, που διαθέτουν συγκεκριμένο κλειδί για την χρήση του, λύνοντας έτσι και το μυστήριο με την κλειδαριά εντός του ασανσέρ.

πηγή: news247.gr

Recommended For You