Το ΙΚΑ απαντά επισήμως στον… «Υπαλληλάρα» – Τι διευκρινίζει

imagesΟ θόρυβος που προκάλεσε ο «Υπαλληλάρας» (κατά κόσμον -ή για την ακρίβεια, κατά Facebook- Ανδρέας Λουκάκος) με την ευφάνταστη και γεμάτη χιούμορ ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Facebook ήταν τέτοιος που μέσα σε λίγες ώρες ο ταλαιπωρημένος πολίτης έγινε talk of the town αλλά και σύμβολο όλων όσοι έχουν βρεθεί κάποια στιγμή στην θέση του.

Η περιπέτειά του στο ψυχαναλυτικό κρεβάτι του διαδικτυακού ΙΚΑ και η… παθιασμένη ερωτική του εξομολόγηση για το ελληνικό δημόσιο, έκανε τα πληκτρολόγια να πάρουν φωτιά και ανέδειξε τον συγκεκριμένο άνθρωπο ως τον «ήρωα του διπλανού προφίλ».

Και εκεί που όλοι υπέθεταν ότι τα πράγματα θα τέλειωναν σε μία ακόμα viral αναπαραγωγή της ελληνικής κακοδαιμονίας, έρχεται σήμερα το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ «αυτοπροσώπως» να διαψεύσει τον «Υπαλληλάρα» και όλους εκείνους που λένε ότι τίποτα δεν κινείται σε τούτη την χώρα. Μπορεί η γλώσσα να είναι τυπικά υπηρεσιακή, μπορεί να μην λέει τίποτα για την ταμπακέρα, όμως δεν παύει να είναι μία πρωτοφανής ένδειξη αντανακλαστικών από το ΙΚΑ.

Στην ανακοίνωση, η οποία εκδόθηκε με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται «σε μη εξυπηρέτηση ασφαλισμένων από ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ιδρύματος και στην ανάγκη αυτοπρόσωπης παρουσίας τους για τις συναλλαγές τους, το ΙΚΑ διευκρινίζει ότι κάθε ασφαλισμένος που έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο μπορεί:

– Να αντλήσει στοιχεία ασφάλισής του.
– Να υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης και να παρακολουθήσει την πορεία της.
– Να καταχωρίσει Αίτημα Απογραφής Έμμεσα Ασφαλισμένων και να παρακολουθήσει την εξέλιξη του αιτήματος.

Επιπλέον επισημαίνεται ότι για την εγγραφή των ασφαλισμένων στις εν λόγω υπηρεσίες, διατίθεται εφαρμογή πιστοποίησης μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), καταχωρίζοντας τους κωδικούς TAXISNET, χωρίς να απαιτείται προσέλευση στο υποκατάστημα.

Επίσης σε εξαιρετικές περιπτώσεις αδυναμίας εγγραφής με τον παραπάνω τρόπο, διατίθεται επιπλέον η επιλογή πιστοποίησης και παραλαβής του κλειδαρίθμου με φυσική παρουσία του ασφαλισμένου σε υποκατάστημα ΙΚΑ ΕΤΑΜ.

Σημειώνεται τέλος ότι υπάρχουν και υπηρεσίες για τη χρήση των οποίων δεν απαιτείται εγγραφή και πιστοποίηση του χρήστη, όπως για τη χορήγηση βεβαίωσης σύνταξης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για φορολογική χρήση, για την εκτύπωση του ενημερωτικού σημειώματος συντάξεων, καθώς και για ενημέρωση που αφορά την ασφαλιστική του ικανότητα».

Όπως φαίνεται το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μπορεί μεν να παραμελεί τα κοινωνικά του καθήκοντα όμως δείχνει να παρακολουθεί από κοντά τα κοινωνικά δίκτυα. Προφανώς το στεγνό, υπηρεσιακό ύφος της ανακοίνωσης δεν καλύπτει τον «Υπαλληλάρα» και την περιπέτειά του, καθώς δεν αναφέρεται στην ουσία του θέματος. Ενώ υπό μια διαστροφική έννοια μοιάζει με το μεγαλύτερο τρολάρισμα από καταβολής ελληνικού Δημοσίου. Και ως τέτοιο άξιζε όλη η προσπάθεια του Ανδρέα Λουκάκου που κάτι μας λέει ότι πέρα από τιμώμενο πρόσωπο του ΙΚΑ, θα ξαναδεί με μεγαλύτερο πάθος εκείνον τον «Υπαλληλάρα, τον τεράστιο έρωτα»…

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ:

Δελτίο Τύπου

Διευκρινίσεις σχετικά με τη λειτουργία των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται σε μη εξυπηρέτηση ασφαλισμένων από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ιδρύματος και στην ανάγκη αυτοπρόσωπης παρουσίας τους για τις συναλλαγές τους, η Διοίκηση του Ιδρύματος θα ήθελε να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

Κάθε ασφαλισμένος που έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο μπορεί:

  • να αντλήσει στοιχεία ασφάλισής του
  • να υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης και να παρακολουθήσει την πορεία της
  • να καταχωρήσει Αίτημα Απογραφής Έμμεσα Ασφαλισμένων και να παρακολουθήσει την εξέλιξη του αιτήματος

Για την εγγραφή των ασφαλισμένων στις εν λόγω υπηρεσίες, διατίθεται εφαρμογή πιστοποίησης μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), καταχωρώντας τους κωδικούς TAXISNET, χωρίς να απαιτείται προσέλευση στο Υποκατάστημα.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις αδυναμίας εγγραφής με τον παραπάνω τρόπο, διατίθεται επιπλέον η επιλογή πιστοποίησης και παραλαβής του κλειδαρίθμου με φυσική παρουσία του ασφαλισμένου σε Υποκ/μα ΙΚΑ ΕΤΑΜ.

Αναλυτικές πληροφορίες και οδηγίες για τη διαδικασία πιστοποίησης δημοσιεύονται στην ενότητα “Πιστοποίηση Ασφαλισμένου” στον διαδικτυακό τόπο του Ιδρύματος.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν και υπηρεσίες για τη χρήση των οποίων δεν απαιτείται εγγραφή και πιστοποίηση του χρήστη όπως:

  • για τη χορήγηση βεβαίωσης σύνταξης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για φορολογική χρήση
  • για την εκτύπωση του ενημερωτικού σημειώματος συντάξεων
  • για ενημέρωση που αφορά στην ασφαλιστική του ικανότητα

Στόχο της Διοίκησης αποτελεί η εύρυθμη, ταχύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των υπηρεσιών του Ιδρύματος που συμβάλλει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων με το ΙΚΑ.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΤΟΥ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Recommended For You