Το ηφαίστειο της Αγίας Ελένης ενεργοποιείται 36 χρόνια μετά την «φονικότερη έκρηξη στην ιστορία των Η.Π.Α.»

imagesΤο πιο ενεργό ηφαίστειο της βορειοδυτικής Αμερικής έχει αρχίσει να βρυχάται και πάλι. Από τον Μάρτιο έχουν καταγραφεί 130 μικροί σεισμοί (περίπου 40 ανά εβδομάδα).

Η συμπεριφορά αυτή υποδεικνύει ότι το ηφαίστειο ενεργοποιείται σταδιακά αλλά οι ειδικοί καθησυχάζουν ότι δεν υπάρχει ένδειξη για άμεσα επερχόμενη έκρηξη.

Το φημισμένο ηφαίστειο της Ουάσινγκτον είναι γνωστό για την «κατακλυσμική» έκρηξη του 1980, η οποία έφερε τεράστιες καταστροφές σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων και ήταν ορατή από απόσταση σχεδόν 2000 χιλιομέτρων.

Το γεγονός χαρακτηρίστηκε ως μια από τις «φονικότερη εκρήξεις στην Ιστορία των Η.Π.Α.» Ξύπνησε και πάλι το 2004, εκτοξεύοντας ατμό και στάχτη στην ατμόσφαιρα σε ύψος έως και 3000 χιλιόμετρα. Η δραστηριότητα συνεχίστηκε έως τον Ιανουάριο του 2008, και 5 μήνες μετά οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι το ηφαίστειο ξανακοιμήθηκε.

Τώρα το ηφαίστειο ενεργοποιείται και πάλι. Από τις 14 Μαρτίου 2016 Αμερικανοί επιστήμονες κατέγραψαν σεισμούς μικρού μεγέθους σε βάθος μερικών χιλιομέτρων κάτω από το βουνό. Τις τελευταίες 8 εβδομάδες, έχουν καταγραφεί πάνω από 130 σεισμικές δονήσεις, οι περισσότερες με μέγεθος 0,5 ή μικρότερο.

Recommended For You