Το αρχαιοτερο δεντρο του κοσμου ανακαλυφθηκε στη Σουηδια. Εχει ηλικια 9.500 χρονια!

Το αρχαιοτερο δεντρο στον κοσμο ειναι ενα νορβηγικο ελατο ηλικιας 9.500 ετων. Βρισκεται στη Σουηδια και ονομαστηκε «Old Tjikko» απο τον ανθρωπο που το ανακαλυψε το 2004, τον καθηγητη Leif Kullman.

Ο Leif Kullman ειναι καθηγητης Φυσικης Γεωγραφιας στο Πανεπιστημιο της Ουμεα και ανακαλυψε το δεντρο κατα τη διαρκεια μιας απογραφης δεντρων στο εθνικο παρκο Fulufjällets  στη Σουηδια.

Για χιλιαδες χρονια το δεντρο εμφανιζοταν με τη μορφη ενος θαμνου, αλλα με την αυξηση της θερμοκρασιας τον περασμενο αιωνα αναπτυχθηκε σε εναν φυσιολογικο σχηματισμο δεντρου. Ο καθηγητης απεδωσε αυτην την εκρηκτικη αναπτυξη στην υπερθερμανση του πλανητη.

Η ηλικια του δεντρου πιστοποιηθηκε με τη χρηση ανθρακα σε εργαστηριο του Μαϊαμι στη Φλοριντα.

Συμφωνα με τους επιστημονες, το δεντρο κατορθωσε να επιβιωσει χαρη στη διαδικασια του αγενους πολλαπλασιασμου που σημαινει οτι το ιδιο το δεντρο ειναι σε θεση να κλωνοποιησει τον εαυτο του.

Το υψος του δεντρου αγγιζει τα τεσσερα μετρα ενω το ριζικο του συστημα ζει σχεδον δεκα χιλιαδες χρονια.  Ο  Leif Kullman, καθηγητης Φυσικης Γεωγραφιας στο Πανεπιστημιο της Umea, ειπε: «Μπορω να φανταστω οτι τα πρωτα ελατα προηλθαν απο αυτες τις περιοχες».

Recommended For You