Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας Εκδικάζει Υπόθεση Διάλυσης ΤΘΟ του Αμπίνσκ

imagesΣτις 5 Αυγούστου 2015, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα εκδικάσει εφέσεις που αφορούν την Τοπική Θρησκευτική Οργάνωση (ΤΘΟ) των Μαρτύρων του Ιεχωβά στο Αμπίνσκ. Ακολουθώντας παρόμοιες μεθόδους με εκείνες που χρησιμοποιήθηκαν στο Ταγκανρόγκ και στη Σαμάρα, αξιωματούχοι της πόλης Αμπίνσκ διέλυσαν το σωματείο των Μαρτύρων του Ιεχωβά στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Ανυπόστατη Βάση για Διάλυση

Η εκκλησία των Μαρτύρων του Ιεχωβά στο Αμπίνσκ έχει περίπου 100 μέλη, μεταξύ των οποίων ηλικιωμένους άντρες και γυναίκες. Η ΤΘΟ του Αμπίνσκ καταχωρίστηκε τον Νοέμβριο του 1999 και είναι το σωματείο στο οποίο ανήκει η Αίθουσα Βασιλείας όπου οι Μάρτυρες συγκεντρώνονται για λατρεία.

Τον Δεκέμβριο του 2012 και τον Οκτώβριο του 2013, οι αρχές απήγγειλαν σε δύο Μάρτυρες του Ιεχωβά στο Αμπίνσκ κατηγορίες για διοικητικές παραβάσεις με τον ισχυρισμό ότι διένειμαν έντυπα που είχαν χαρακτηριστεί εξτρεμιστικά. Οι δύο άντρες ανήκαν στην τοπική εκκλησία των Μαρτύρων, αλλά κανείς τους δεν ήταν μέλος της ΤΘΟ του Αμπίνσκ. Ο εισαγγελέας αγνόησε αυτό το γεγονός και χρησιμοποίησε τις ανυπόστατες κατηγορίες εναντίον τους ως βάση για τη διάλυση της ΤΘΟ.

Στις 4 Μαρτίου 2015, το Περιφερειακό Δικαστήριο του Κρασνοντάρ αποφάσισε με βάση αυτό το εσφαλμένο σκεπτικό να «χαρακτηρίσει την Τοπική Θρησκευτική Οργάνωση των Μαρτύρων του Ιεχωβά στην Πόλη Αμπίνσκ . . . εξτρεμιστική, καθώς και να επιβάλει τη διάλυσή της και τη διαγραφή της από το Ενιαίο Κρατικό Μητρώο Νομικών Προσώπων». Το δικαστήριο αποφάνθηκε επίσης ότι η κυριότητα της Αίθουσας Βασιλείας στο Αμπίνσκ πρέπει να μεταβιβαστεί στο Κράτος. Αν το Ανώτατο Δικαστήριο επικυρώσει αυτή την απόφαση, οι Μάρτυρες στο Αμπίνσκ θα χάσουν τον οίκο λατρείας τους.

Η Ίδια Αμφιλεγόμενη Τακτική

Κάνοντας εσφαλμένη εφαρμογή του Ομοσπονδιακού Νόμου για την Αντιμετώπιση της Εξτρεμιστικής Δράσης, οι αρχές του Αμπίνσκ ακολούθησαν την ίδια τακτική που χρησιμοποίησαν αξιωματούχοι του Ταγκανρόγκ και της Σαμάρα για να πετύχουν τη διάλυση των ΤΘΟ των Μαρτύρων σε εκείνες τις πόλεις. Όπως συνέβη και στο Αμπίνσκ, οι κατηγορίες περί εξτρεμιστικής δράσης ήταν αβάσιμες. Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά στο Ταγκανρόγκ και στη Σαμάρα διεξάγουν σθεναρό νομικό αγώνα για να υπερασπίσουν τον εαυτό τους απέναντι σε αυτές τις ψευδείς κατηγορίες. Έχουν καταθέσει προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου προσβάλλοντας τις δικαστικές αποφάσεις που παραβιάζουν τη θρησκευτική τους ελευθερία.

Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά στο Αμπίνσκ Δεν Παραιτούνται

Η μικρή κοινότητα των Μαρτύρων του Ιεχωβά στο Αμπίνσκ θα συνεχίσει τις θρησκευτικές της δραστηριότητες, τηρώντας το πρότυπο λατρείας που ακολουθούν και οι ομόπιστοί τους σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, οι Μάρτυρες του Ιεχωβά ευελπιστούν ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα αναγνωρίσει ότι η απόφαση του κατώτερου δικαστηρίου είναι άδικη και θα επιτρέψει στους Μάρτυρες στο Αμπίνσκ να εξακολουθήσουν να συναθροίζονται ειρηνικά στον δικό τους χώρο λατρείας.

πηγή

Recommended For You