Το ανατριχιαστικό μηχάνημα του 19ου αιώνα που μιλούσε, με ανθρώπινη φωνή

Αυτή είναι η Ευφωνία. Ή Euphonia όπως την ονόμασε ο δημιουργός της. Ήταν ένα ανατριχιαστικό μηχάνημα που διέθετε ένα κεφάλι γυναίκας που ήταν προσκολλημένο πάνω σε φυσητήρες και το οποίο μιλούσε με «ανθρώπινη» φωνή. Κι απ’ ότι λέγεται, ήταν και η πιο ανεπτυγμένη ομιλούσα μηχανή της εποχής της.
Η Ευφωνία δημιουργήθηκε από ένα Γερμανό μετανάστη στις ΗΠΑ, τον Joseph Faber και εκτέθηκε πρώτη φορά στη Φιλαδέλφια των ΗΠΑ, το 1845. Οι θαυμαστές του Faber λένε πως ήταν ο άνθρωπος που προήγαγε περισσότερο την τεχνολογία των ομιλούντων μηχανών. 
Η Ευφωνία διέθετε 16 πλήκτρα που παρήγαγαν 16 βασικούς ήχους που υπάρχουν στις λέξεις αρκετών ευρωπαϊκών γλωσσών, μέσα από την κίνηση της σιαγόνας, των χειλιών, της γλώσσας και των φωνητικών χορδών. Ένα 17ο πλήκτρο, κινούσε την μηχανική γλωττίδα. Λέγεται πως η φωνή της Ευφωνίας ήταν ένας ανατριχιαστικός μονόλογος, αλλά αν πίσω της βρισκόταν ένας ικανός χειριστής, μπορούσε να μιλήσει σε αρκετές γλώσσες και μπορούσε μέχρι και να τραγουδήσει το «God Save the Queen».
Ποια ήταν η πρακτική χρήση της Ευφωνίας; Καμία, τυπικά. Χρησιμοποιήθηκε για την παράξενη διασκέδαση όλων εκείνων που την επισκέφτηκαν στο Musical Fund Hall της Φιλαδέλφια όταν εκτέθηκε εκεί, ή για αρκετά χρόνια μετά, στο Λονδίνο, που παρέμεινε στη συλλογή του P.T. Barnum. Κι όμως, θεωρείται πως είναι από τις εφευρέσεις που επηρέασαν πάρα πολύ την εφεύρεση του τηλεφώνου.
Όταν το μηχάνημα βρισκόταν ακόμα στο Λονδίνο, είχε την ευκαιρία να το δοκιμάσει ο μελετητής της φωνητικής, Melville Bell. Πατέρας του Alexander Graham Bell. Κι από εκεί κι έπειτα, μπορείτε να φανταστείτε την συνέχεια.
Αν αναρωτιέστε για την «δόξα» που πήρε ο εφευρέτης της Ευφωνίας, Joseph Faber, μετά λύπης μας σας ενημερώνουμε πως δεν ήταν μεγάλη. Μάλλον το αντίθετο. Ο Faber συνειδητοποίησε πως οι «εισπράξεις» και η ελλιπέστατη εμπορική εκμετάλλευση της Ευφωνίας δεν μπορούσαν να καλύψουν καν το κόστος ζωής του, πόσο μάλλον το κόστος των ταξιδιών ανάμεσα σε Αμερική και Αγγλία εκείνη την εποχή και, αυτοκτόνησε.
http://www.digitallife.gr

Recommended For You