Τι φωτογραφίζουν οι τουρίστες;

Ποιο είναι το πιο φωτογραφημένο σημείο της Ελλάδας; Αν δεν θέλετε να κλαίτε τα λεφτά σας, μη στοιχηματίσετε στην Ακρόπολη.

Τα περισσότερα κλικ φωτογραφικής μηχανής έχουν ακουστεί στον λόφο του Λυκαβηττού, το ψηλότερο σημείο της Αθήνας που αποτελεί αγαπημένο προορισμό τουριστών και ερωτευμένων. Ο Παρθενώνας, ένα από τα πιο σημαντικά παγκόσμια μνημεία όλων των εποχών, έρχεται έκτος και καταϊδρωμένος σε αριθμό φωτογραφιών στην πρωτεύουσα. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα στοιχεία του Sightsmap, ενός διαδραστικού χάρτη που παρουσιάζει τις περισσότερο φωτογραφημένες περιοχές του πλανήτη. Το Sightsmap – το οποίο δημιουργήθηκε το 2012 από τον Εσθονό καθηγητή της επιστήμης των υπολογιστών Τανέλ Τάμετ – επιτρέπει στους χρήστες να βρουν στον χάρτη τα 1.000 πιο φωτογραφημένα σημεία σε οποιαδήποτε περιοχή. Το σάιτ αντλεί υλικό από το Panoramio, μια πλατφόρμα που περιέχει 100 εκατ. φωτογραφίες τοπίων και μνημείων οι οποίες φέρουν «γεωγραφικές ετικέτες» (geotagging) και προβάλλονται στον διαδραστικό χάρτη με τη βοήθεια των υπηρεσιών Google Maps και Google Earth. Η δημιουργία του Sightsmap βασίζεται σε μια απλή διαπίστωση: οι περισσότεροι άνθρωποι απαθανατίζουν με τον φωτογραφικό φακό τα μέρη που επισκέπτονται.

perierga.gr - Τι φωτογραφίζουν οι τουρίστες;

Οι φωτοπρωταθλητές.

Η Αθήνα δεν είναι μόνο πολυτραγουδισμένη, αλλά και πολυφωτογραφημένη. Για την ακρίβεια, είναι η πιο πολυφωτογραφημένη πόλη της Ελλάδας και η 35η στον κόσμο. Δεύτερη σε φωτογραφικά κλικ έρχεται η Σαντορίνη (46η παγκοσμίως), ακολουθούμενη από τα Χανιά, την Κέρκυρα και τη Μύκονο. Στην πρωτεύουσα τα περισσότερα φλας έχουν ανάψει στον Λυκαβηττό. Δεύτερη έρχεται η Πλατεία Συντάγματος και έπονται το Παναθηναϊκό Στάδιο, οι Στύλοι του Ολυμπίου Διός και ο πεζόδρομος της Κοραή (προφανώς λόγω γειτνίασης με την Ακαδημία, το Πανεπιστήμιο και την Εθνική Βιβλιοθήκη).

Στη Θεσσαλονίκη τα φωτογραφικά σκήπτρα κατέχει η πλατεία του Λευκού Πύργου, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τρίτη σε κλικ έρχεται η Αψίδα του Γαλερίου (Καμάρα) και ακολουθούν η Πλατεία Αριστοτέλους και τα κάστρα στην Ανω Πόλη.

Οι πιο πολλές φωτογραφίες στον κόσμο έχουν τραβηχτεί στην πόλη που ποτέ δεν κοιμάται, τη Νέα Υόρκη. Στη δεύτερη θέση δεν βρίσκεται το Παρίσι, όπως θα πίστευαν πολλοί (η Γαλλία παραμένει η χώρα με τους περισσότερους επισκέπτες στον κόσμο). Εκεί συναντάμε τη Ρώμη, με πιο φωτογραφισμένο σημείο την εκκλησία Τρινιτά ντέι Μόντι. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Βαρκελώνη, στην τέταρτη το Παρίσι και στην πέμπτη η Κωνσταντινούπολη (που ανακηρύχθηκε πρόσφατα κορυφαίος προορισμός στον κόσμο από το σάιτ TripAdvisor). Η ανάλυση του χάρτη επιφυλάσσει αρκετές εκπλήξεις: ποιο νομίζετε ότι είναι το πιο πολυφωτογραφημένο σημείο της Νέας Υόρκης; Το Αγαλμα της Ελευθερίας; Οχι, αυτό βρίσκεται στην 32η θέση. Το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ; Πέσατε κοντά, αλλά έρχεται δεύτερο. Το πρώτο είναι το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ, το οποίο φιλοξενεί έργα του Πικάσο, του Ντεγκά και του Γκογκέν. Ομοίως, αν στοιχηματίζετε ότι το πιο φωτογραφισμένο αξιοθέατο του Παρισιού είναι ο Πύργος του Αϊφελ, χάσατε. Στην πρώτη θέση βρίσκεται το Μουλέν Ρουζ το οποίο, ως φαίνεται, δίνει μεγαλύτερη έμπνευση από οτιδήποτε άλλο στους φωτογράφους της γαλλικής πρωτεύουσας. Πάντως, η Ευρώπη κυριαρχεί όλων των υπολοίπων ηπείρων, καταλαμβάνοντας οκτώ θέσεις στο φωτογραφικό Τοπ 10.

Οι πιο φωτογραφημένες περιοχές του κόσμου

1.Νέα Υόρκη: Μουσείο Γκούγκενχαϊμ
2. Ρώμη: Τρινιτά ντέι Μόντι
3. Βαρκελώνη: Πάρκο Γκουέλ
4. Παρίσι: Μουλέν Ρουζ
5. Κωνσταντινούπολη: Πύργος του Λεάνδρου
6. Βενετία: Πόντε ντελ’Ακαντέμια
7. Μόντε Κάρλο: Οτέλ ντε Παρί
8. Φλωρεντία: Πλατεία Μικελάντζελο
9. Μπουένος Αϊρες: Καμινίτο
10. Bουδαπέστη: Βασιλική του Αγίου Στεφάνου

Οι πιο φωτογραφημέες πόλεις της Ελλάδας

1. Αθήνα
2. Σαντορίνη
3. Χανιά
4. Κέρκυρα
5. Μύκονος
6. Ρόδος
7. Θεσσαλονίκη
8. Ναύπλιο
9. Μετέωρα
10. Ηράκλειο

Τα πιο φωτογραφημένα σημεία της Αθήνας

1. Λυκαβηττός
2. Πλατεία Συντάγματος
3. Παναθηναϊκό Στάδιο
4. Ναός Ολυμπίου Διός
5. Πεζόδρομος Κοραή
6. Παρθενώνας
7. Λόφος Αρείου Πάγου
8. Πύλη του Αδριανού
9. Μουσείο Μπενάκη
10. Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία

πηγή: tanea.gr

Recommended For You