Τι πιστεύουν οι θρησκείες για την ύπαρξη εξωγήινων

Ποια είναι η θέση των μεγάλων θρησκειών για το ενδεχόμενο ύπαρξης εξωγήινων; Αυτό διευρευνά στο βιβλίο του ο καθηγητής αστρονομίας στο πανεπιστήμιο Vanderbilt που βρίσκεται στο Τενεσί των ΗΠΑ, David Weintraub.

images

«Όταν ξεκίνησα να ψάχνω στη βιβλιοθήκη για το συγκεκριμένο ζήτημα βρήκα μόνο έξι βιβλία και τα περισσότερα αφορούσαν τον Ρωμαιοκαθολικισμό και έτσι αποφάσισα να κάνω αυτή την έρευνα» δηλώνει ο Αμερικανός καθηγητής.

Το βιβλίο με τίτλο «Θρησκείες και εξωγήινη ζωή» περιγράφει τις θέσεις θρησκευτικών ηγετών και θεολόγων τουλάχιστον 24 θρησκειών συμπεριλαμβανομένων του Ιουδαϊσμού, των Καθολικών, της Ορθόδοξης εκκλησίας, της Εκκλησίας της Αγγλίας, των Αγγλικανών, των Κουακέρων, των Μαρτύρων του Ιεχωβά, των Μορμόνων, του Ισλάμ αλλά και πολλών Ασιατικών θρησκειών όπως οι Ινδουιστές και οι Βουδιστές.

«Πολύ λίγοι έχουν αφιερώσει το χρόνο για να σκεφτούν σοβαρά τι θα σήμαινε για προσωπικά μας πιστεύω και τη σχέση μας με το θείο η ύπαρξη άλλων εξωγήινων πολιτισμών» λέει ο Weintraub.

Η απίστευτη πρόοδος όσον αφορά στην ανακάλυψη νέων εξωπλανητών ενισχύει την πεποίθηση ύπαρξης εξωγήινων.

Το 2000 οι αστρονόμοι είχαν εντοπίσει 50 πλανήτες που ήταν σε τροχιά γύρω από άλλα αστέρια. Σήμερα έχουν ο αριθμός αυτών των πλανητών ξεπερνά τους 1.000 και μέχρι το 20145 θα έχουν ανακαλύψει περισσότερους από ένα εκατομμύριο.

«Ακόμη και αν ένας εξωπλανήτης δείξει σημάδια βιολογικής δραστηριότητας και εάν υπάρχουν οντότητες εκεί τότε θα ξέρουμε ότι η Γη δεν θα είναι το μοναδικό μέρος στο σύμπαν όπου θα υπάρχει ζωή» λέει ο καθηγητής όπως μεταδίδει το RT.

Σύμφωνα με μετρήσεις περίπου το ένα πέμπτο με ένα τρίτο των Αμερικανών πιστεύει στην ύπαρξη εξωγήινων, ωστόσο αυτό διαφέρει ανάλογα με τα θρησκευτικά πιστεύω του καθενός.

55% οι Αθεϊστές
44% οι Μουσουλμάνοι
37% οι Εβραίοι
36% οι Ινδουιστές
325 οι Χριστιανοί

Από τους Χριστιανούς μεγαλύτερο του ενός τρίτου των Ανατολικών Ορθόδοξων (41%) πιστεύει στην ύπαρξη εξωγήινων, το αντίστοιχο ποσοστό των Ρωμαιοκαθολικών ανέρχεται στο 37%, το ίδιο ποσοστό ισχύει και για τους Μεθοδιστές, οι Λουθηριανοί 35% και το ποσοστό των Βαπτιστών ανέρχεται στο 29%.

Οι ασιατικές θρησκείες είναι πιο ανοιχτές στο ενδεχόμενο ύπαρξης εξωγήινων. Μερικοί Ινδουιστές υποστηρίζουν ότι μπορεί οι άνθρωποι να μετενσαρκωθούν σε εξωγήινους και το αντίθετο, ενώ η κοσμολογία των Βουδιστών μιλά για χιλιάδες κατοικημένους κόσμους.

Ο Αμερικανός καθηγητής επικαλείται στίχους από το Κοράνι που φαίνονται να υποστηρίζουν την ιδέα πνευματικών όντων να κατοικούν άλλους πλανήτες, όμως αυτά τα όντα δεν εξασκούν το Ισλάμ όπως οι πιστοί στη Γη, λέει ο ίδιος.

Όσον αφορά στο Ιουδαϊσμό ο David Weintraub λέει ότι δεν υπάρχουν ξεκάθαρες τοποθετήσεις στα κείμενα των ραβίνων. Όμως μερικές τοποθετήσεις στο Ταλμούδ και της Καμπάλα υποστηρίζουν την έννοια ότι το διάστημα είναι άπειρο και δεν αποκλείουν την πιθανότητα να εμπεριέχει εξίσου άπειρο αριθμό κόσμων. Παράλληλα οι Εβραίοι, σύμφωνα με ένα ανθρωπολόγο και θεολόγο που επικαλείται ο Weintraub, δεν πιστεύουν ότι η ύπαρξη εξωγήινων πολιτισμών θα έχει κάποια ιδιαίτερη επιρροή στην πίστη τους.

Σοβαρά ερωτήματα έχει θέσει εδώ και χρόνια η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία, ωστόσο ο προβληματισμός της επικεντρώνεται στην αμαρτία που προκύπτει με την πτώση των πρωτόπλαστων. Δηλαδή εάν ένας εξωγήινος πολιτισμός δεν προέρχεται από τον Αδάμ και την Εύα τότε υποφέρουν από το προπατορικό αμάρτημα; Χρειάζεται να σωθούν;

Εάν ναι τότε τότε ο Χριστός τους επισκέφθηκε, σταυρώθηκε και αναστήθηκε σε άλλους πλανήτες;

Από την πλευρά τους οι Προτεστάντες αναλύουν μόνοι τους όπως οι ίδιοι καταλαβαίνουν το ευαγγέλιο.

Ένας λουθηριανός θεολόγος ο Paul Tillich προσεγγίζει το θέμα ως εξής: «Το ζήτημα της σωτηρίας είναι καθολικό και η σωτήρια δύναμη του Θεού λογικά βρίσκεται παντού. Ωστόσο τα σχέδια του Θεού για την ανθρώπινη ζωή μπορεί να μην είναι τα ίδια για τους εξωγήινους».

Από την πλευρά τους οι Ευαγγγελιστές και άλλοι συντηρητικοί Χριστιανοί είναι ξεκάθαροι και λένε πως στη Βίβλο δεν υπάρχει καμία αναφορά σε εξωγήινους πολιτισμούς και οι άνθρωποι είναι τα μοναδικά δημιουργήματα του Θεού.

Όμως οι Μορμόνοι και η Εκκλησία των Αντβεντιστών της Εβδόμης Ημέρας πιστεύουν στην ύπαρξη εξωγήινων.

Για τους Μορμόνους, κάποιες ψυχές μπορούν να αποκτήσουν αθανασία και να ζήσουν σαν θεοί σε άλλους κόσμους.

Η Ellen White συνιδρυτής της Εκκλησίας των Αντβεντιστών γράφει ότι ο Θεός της έδωσε οράματα άλλων κόσμων όπου οι άνθρωποι είναι ευγενικοί, μεγαλοπρεπείς και αξιαγάπητοι επειδή ακολουθούν τις εντολές του Θεού.

http://www.huffingtonpost.gr

Recommended For You