Τηγανόψωμο: ποιος μπορεί να πει όχι;

Τυρόπιτες, τυροπιτάκια, τυροκροκέτες, τυρόψωμα… οτιδήποτε βασίζεται στο ντούο ζύμη-τυρί έχει ήδη κερδίσει την καρδιά και τον ουρανίσκο μου. Και λέω ζύμη επειδή, ε, δεν πετάω τη σκούφια μου να ανοίγω φύλλο κάθε μέρα. Προχθές βάλθηκα να ετοιμάσω κάτι εύκολο και χορταστικό με τυρί και όλοι οι δρόμοι οδήγησαν στο τηγανόψωμο, που στην Εύβοια το συνηθίζουμε ως μεζέ. Ψάξε – ψάξε πέτυχα ωραία συνταγή, χωρίς πολλές δυσκολίες και δυσεύρετα υλικά, που πιο πολύ έμοιαζε με τραγανή τηγανίτα γεμισμένη με τυρί. Με λίγη έρευνα παραπάνω είδα πως πρόκειται για γεωργιανή λιχουδιά με το δυσπρόφερτο όνομα Khachapuri. Ας είναι, σημασία δεν έχει να το μάθουμε αλλά να το φάμε.

Photo: bounteous-bites.blogspot.gr

Υλικά για 3 μεγάλα ή 4 μεσαία τηγανόψωμα:

Για τη ζύμη:

  • 250 ml γάλα
  • 1 αυγό
  • μισό κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • αλάτι
  • 400 γραμμ. αλεύρι
  • λάδι

Για τη γέμιση:

  • 300 γραμμ. μαλακό τυρί (ανθότυρο, φέτα, χαλούμι, μυζήθρα)
  • 1 αυγό

Σε ένα μεσαίο μπολ ανακατεύουμε το γάλα με το πρώτο αυγό και προσθέτουμε το μπέικιν και το αλάτι. Όσο πιο αλμυρό είναι το τυρί που έχουμε, τόσο λιγότερο αλάτι θα βάλουμε, σίγουρα πάντως μια μυτιά.

Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να γίνει ζύμη που να πλάθεται εύκολα. Υπολόγισα πως το αλεύρι που χρειάζεται είναι περίπου 350 με 370 γραμμάρια. Προσθέτουμε λίγο λάδι, ζυμώνουμε μια – δυο φορές ακόμα να πάει παντού και την αφήνουμε κατά μέρος για 10 με 15 λεπτά.

Σε ένα μικρότερο μπολ χτυπάμε το δεύτερο αυγό, τρίβουμε το τυρί σε χοντρά κομμάτια, το προσθέτουμε και ανακάτεμα με πηρούνι. Αλευρώνουμε τον πάγκο και με τα χέρια μας χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ή 4 ισομεγέθη κομμάτια. Με το χέρι ή με τη βοήθεια του πλάστη τα απλώνουμε πάνω στο σκορπισμένο αλεύρι ώσπου να φτάσουν σε πάχος το ένα εκατοστό. Δεν μας νοιάζει το σχήμα, θα γίνουν ακανόνιστοι κύκλοι.

Photo: bounteous-bites.blogspot.gr

Ένα τηγανόψωμο τη φορά: στο κέντρο καθενός βάζουμε μια-δυο κουταλιές της σούπας από το μίγμα αυγό-τυρί. Υπολογίζουμε να φτάσει για όλα.

Photo: bounteous-bites.blogspot.gr

Μετά το διπλώνουμε σαν φάκελο από όλες τις πλευρές να κλείσει κυκλικά, όπως στη φωτογραφία. Πιέζουμε στο κέντρο για να ενωθούν οι άκρες και να ασφαλίσουν το τυρί. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο για όλα και ξαναετοιμάζουμε γέμιση αν χρειαστεί.

Στο μεταξύ ζεσταίνουμε ένα βαθύ τηγάνι με μπόλικο ελαιόλαδο (3-4 δάχτυλα) και περιμένουμε να κάψει. Τότε τα βάζουμε στο τηγάνι όλα, ή δυο-δυο, ανάλογα με το μέγεθός του, περιμένουμε να ροδίσουν από τη μια πλευρά και αναποδογυρίζουμε για να ψηθούν και από την άλλη. Αν τρέξει λίγο τυρί, πρόβλημα κανένα, θα ροδίσει ωραία και αυτό.

Αυτό ήταν! Σε απορροφητικό χαρτί να φύγει το πολύ λάδι και γρήγορα στο τραπέζι. Μα ποιος μπορεί να πει όχι σε αυτό το τηγανόψωμο;

http://www.bostanistas.gr

Recommended For You